Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Takarítsuk a világot!

Tavaszi nagytakarítások, olyan szemétgyűjtő akciók, amiket a Kisalföld Szedjük össze magunk! kampányával fog össze megyénkben, más országokban is vannak. Az olaszoknál főként a tengerpartokat tisztítják, a svédeknél, a svájciaknál viszont működik a megelőzés.

„Nemrég tavaszi napsütésben az unokáimmal kibicikliztem az egyik szép erdőbe. Mikor készülődtünk visszafelé, összepakoltuk az összes dolgot, amit velünk vittünk – természetesen a szemetet is – és úgy pár száz méterre lehettünk, mikor az egyik kisunokámnak eszébe jutott, hogy az egyik fa tövében otthagytuk a papírzsebkendőt. Fogta magát és visszament érte, mert a világ kincséért se hagyta volna ott." – írta olvasónk, Lali Dél-Svédországból és a hazai illegális szemétlerakókat ismerve hozzátette: „Ugye érdekes?". Szerinte a svédeknél azért nincs szükség szemétgyűjtési akciókra, azért nem szemetelnek, mert kiskoruktól erre szoktatják őket. A gyerekeket az óvodából, az iskolából hetente viszik a természetbe. Svájcban Stefán szerint hasonló a helyzet, a falvak, a városok tavaszi nagytakarítás nélkül is tiszták. Azonban úgy véli, ehhez a nevelés mellett a „piszkítókra" kiszabott szigorú büntetések is nagyban hozzájárultak.

Olaszországban viszont szükség van az önkéntesekre, a Takarítsuk a világot! elnevezésű országos akcióhoz szinte minden település csatlakozik és tavaly negyvenöt tonna szemetet gyűjtöttek össze a tengerpartokon a Tiszta strandok akcióban. Ezt minden évben a szezon kezdete előtt szervezik meg a félsziget összes strandján. Búvárok is részt vesznek benne, a parthoz közeli részeken a vízből hordják ki a szemetet annak reményében, hogy minél több üdülőhely kiérdemli a tiszta tengerpartnak járó kék zászlót. Persze az olaszoknál is gondolnak a megelőzésre: idén nyáron például egy-egy hétre négy önkéntes strandtakarítót lát vendégül az önkormányzat a festői szépségű Ponza szigetén. Az ingyenes szállásért cserébe naponta hat óra negyven percet kell dolgozni.

Bécsi rekord

Rekordszámban jelentkeztek az osztrák főváros tavaszi nagytakarítási akciójára idén: több mint hatezren. Ugyan nemzetközi összehasonlítások szerint Bécs a világ egyik legtisztább nagyvárosa, de az eldobott papír, újság, konzervdoboz mennyisége itt is növekszik – a csaknem húszezer szemétláda ellenére. Az akció felhívás, a „Bécs kitakarít – tarts velünk!" jelmondat főként a fiatalokat és a gyerekeket célozta meg, de a hatóságok dolgozói mellett, egyesületek, magánszemélyek is részt vettek benne. Kaptak kesztyűt, színes mellényt, szemetes zsákot, sapkát, sőt azokat meg is tarthatták.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni parkok és mikrokertek - KÉPGALÉRIA ITT!

Tovább olvasom