Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Szűzlányok mezítláb szedték? - zölddióból likőr

A legtöbb olasz településnek művészeti, építészeti, történelmi nevezetességei mellett van rá jellemző gasztronómiai ismertetőjele is. Így a Parma melletti Noceto leghíresebb terméke a nocino, a diólikőr (noce = dió). A zölddió likőr négyszáz éves, fejben őrzött recept szerint készül ma is.
A település a nevét is éppen arról kapta, hogy valamikor dió-ligetek, diófa-erdők díszítették ezt a környéket, írta olvasónk, a Nocetoban élő Sánta Anikó.


A gyomorkeserűként fogyasztott itókát pedig legalább négyszáz éve készítik a jelenlegi recept szerint. Kevés olyan család akad a városkában, ahol ne lenne otthon legalább egy üveggel. A háziasszonyok saját, féltve, sokszor csak a fejükben őrzött, papírra soha sem vetett receptjükre, módszerükre esküsznek, de érdekes módon sok családban a férfiak készítik el ezt a különleges likőrt.


Amikor elkészül, egy keveset félretesznek belőle, majd elküldik a nocino-versenyre. Szerintem nem is a díjak ösztönzik leginkább a jelentkezőket, hanem az, hogy az illető egy évig büszkélkedhet azzal, hogy az övé a legfinomabb nocino. A 11 ezer lakosú településen ugyanis szinte mindenki mindenkit ismer.


A rendezvény mára már országosan ismertté vált, az idén 150 minta érkezett Olaszország minden tájáról, de külföldről is. A sommeliere-kből álló zsűri végül 15-öt juttatott a döntőbe.


A hagyományok szerint a zöld diót Szent Iván éjjelén, június 23-án és másnap hajnalban kell leszedni, akkor, amikor az még harmatos. A legendák szerint annak idején csak akkor sikerült jól a nocino, ha a diót szűzlányok mezítláb szedték le a fáról. Az viszont biztos, hogy az említett időpont után már túl kemény lenne a zöld burok. A likőrt Nocino di Noceto néven regisztrálták, s Emilia-Romagna tartomány tradicionális termékként ismerte el.


 A nocino receptje
Hozzávalók:
24 zöld dió, burokkal együtt
1 liter 90 fokos alkohol
fél liter víz (vagy száraz fehér bor)
1 kg cukor
12 szegfűszeg
10 gramm fahéj
egy fél citrom darabokra vágott héja
Elkészítés: A diókat vágjuk ketté, s az alkohollal, a fűszerekkel és a citrom héjával együtt 40 napig hermetikusan lezárható üvegben, sötét, hűvös helyen hagyjuk összeérni. Időnként rázogassuk. Ezt követően szűrjük le, majd adjuk hozzá a víz és a cukor felforralása révén nyert, kihűlt szirupot. Legalább egy évig hagyjuk „öregedni".




 

 

 


 



 

 A nocetoi idősek otthonának nocino receptje
Hozzávalók:
15 egészséges zöld dió, burokkal együtt
fél liter 95 fokos alkohol
300 gramm cukor
3 dl szénsavmentes ásványvíz vagy Lambrusco (habzó) bor
5-6 szegfűszeg
1 fahéj
fél citrom héja
Elkészítés: A megmosott, megszárított diókat burokkal együtt vágjuk négybe, s dobjuk egy hermetikusan lezárható üvegbe, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a citrom héjával és az alkohollal együtt. Zárjuk le, s 40 napig hagyjuk összeérni. Reggelenként tegyük az ablakba, napos helyre. Gyakran rázogassuk. Ezt követően forraljuk fel a vizet vagy a bort a cukorral, hagyjuk kihűlni és keverjük össze az egészet. Minél öregebb a nocino, annál jobb!



















hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országúti kerékpáros vb

A 75. országúti kerékpáros világbajnokságot idén az észak-olaszországi Vareseben rendeztek meg. Tovább olvasom