Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Szüreti fizetési jegyek

Olaszország - Készpénzre váltható bónuszt kapnak azok a diákok és nyugdíjasok, akik szüreteléssel egészítik ki jövedelmüket Itáliában. A fekete munka elleni küzdelemben az idén ősszel – egyelőre kísérleti jelleggel – alkalmazzák ezt a fizetési módot.
A módszer egyszerű: a szüreti munkákra jelentkező tanulók és nyugdíjasok a megyei munkaügyi hivatalban egy azonosító kódot kapnak. A szőlősgazdák pedig megvásárolják a bónuszokat tartalmazó tömböket, s a ledolgozott órák alapján azzal fizethetik ki a dolgozókat. Egy bónusz bruttó 10, a levonások után nettó 7,5 eurónak (mintegy forint) felel meg, s tartalmazza a biztosítást is. A „fizetési jegyet" aztán a kijelölt helyeken készpénzre váltják át. A munkaügyi tárca azt reméli, így megszűnik az illegális szüreti munkavégzés, s minden alkalmi munkás után befizetik a szükséges járulékokat. Ugyanakkor a vállalkozók számára könnyebbé válik az elszámolás.
Amennyiben a kísérlet kedvező tapasztalatokat hoz, több más mezőgazdasági területre is kiterjesztik, az olívabogyó betakarítására, a gyümölcsszedésre és általában minden szezonális munkára, amelyet diákok, nyugdíjasok végezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi karrier – szerkesztetlen változat

A téma: külföldre vágyó fiatalok. Újabb külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdésünk apropója,… Tovább olvasom