Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szicília cölöpös autópályái

Dolce Sicilia. Jelentése: édes Szicília. A Földközi-tenger legnagyobb szigetén, Európa egyik legősibb lakott területén járt olvasónk, Galgóczi Róbert úti beszámolója.
Előnyös földrajzi fekvése végett ősidők óta kedvelt települési hely. Szicília már 1200 éves múlttal rendelkezett, amikor Árpád honfoglaló serege átkelt a Kárpátokon. A sziget nevezetes építészeti és kulturális hagyatékkal rendelkezik. Ősi építészet és művészet egész sorában gyönyörködhetik az érdeklődő látogató. Legősibb ásatási leletek föníciai kereskedők hagyatékai. De éltek itt görögök, rómaiak, arabok és normannok. A Szicíliában tett látogatás így a múltban és a jelenben zajlik egyszerre.


Számos ősi lelet mutatja a múltat. Nyitott szemmel láthatjuk a jelent. Látszata maradandó élményt nyújt a távolból érkezett idegennek.
„Az első benyomás meglepett. Csodálkoztam a kopár tájkép egyhangúságán. Európa ezen szélességi fokán ez meglepőnek tűnt. Szembeötlött az jelenség, hogy a zöldellő felszínt lekopott röghegységek dimbes-dombos maradványai képezik."
Széljárta vidék. Közöttük öblös medencék mélyednek, amik a tenger felé nyíltak és ott egy keskeny partmenti sávot, síkságot alkotnak. Több helyen kopár a felület. Miért? A sziget belterületét behálózó 3 hegyvonulaton valaha sűrű cipruserdő tenyészett, amit előző századokban a lakóság letarolt.


Az Etna hegységét övező üde pálma- és ciprusfák nem lettek a tarvágás áldozatai. Jelenleg az illetékes erdőgazdaság szorgosan erdősít. Ausztráliai eukaliptuszfát ültettek, de Szicília talaja nem rendelkezik elegendő nedvességgel. Sajnálatos módon elszáradtak. Helyettük most pínia- és mandulafenyővel kísérleteznek.
Üde benyomást kelt a sziget belterületét fedő magas hegyvidék. Kiemelkedőbb pontja a 3350 méter magas hófedte Etna. Európa ma is működő legmagasabb vulkánja. Alapterülete 60 x 40 kilométer.


A vulkán oldalát körös-körül fekete színű rögös láva borítja. Egy-egy rög több tonnát is nyomhat. A hegyre fel tekervényes szerpentin visz. Helyenként pótolni kellett, mert elöntötte a láva. „Szerettem volna az Etna tetején járni. Sajnos nem sikerült. A kötélpálya alsó állomásáig sem jutottunk. Egy 2003-ban kitört, tölcsér alakú mellékkráter szélén megálltunk. Sűrű ködbe, tán 2000 méter magasságban, sötét esőfelhőbe értünk. A kígyózó szerpentin szűk fordulói síkosra, veszélyesre váltak. Eleredt a hó is. Télire fordult az idő. A kráter térségében az ilyen gyakori jelenség. Télikabát dacára fáztam. Néhány felvétel után ismét buszba szálltam. Idegenvezetőnk szerint gyakran szerencse kérdése, hogy az Etna csúcsa látható-e."


Kárpótlásként gyönyörködni lehetett a tengermelléki keskeny síkságok sárga és zöld színben virító narancsberkeiben. Ameddig szemem látott, monokultúra ültetvény. Jelenleg érik a kései narancs meg a többi citrusféle déligyümölcs. Keretes rakfelületű teherkocsin ömlesztve szállítják. Ládákba rakott narancs és citromhoz szokott szememnek ritka látvány. (Apám szállított cukorrépát ömlesztve.) Jelenleg az őszibarack virágzik. Szép látvány. Helyenként sok-sok percig fehéreslila virággal szegélyezett út mentén halad a busz. Felvidító látvány. Kattogtak a fényképező készülékek.


Szólni kell egy további különlegességről. Ezennel technikai ritkaságról, mélyépítészeti különlegességről. Szicília felszíne nem síkság. Dimbes-dombos medencés terület. A 3 autópálya elkészítése a mérnököknek bizonyára nagy fejtörést okozott. Milyen mélyépítési eljárást találtak? A sziget autópályái a tengerszinttel azonosak! Nem követik a terepfelszín aktuális magasságvonalát. Ez mit jelent? Cölöpök szolgálnak a mélyedések áthidalására. Alagutak szolgálnak magasodások áthatolására. Korszerű megoldásnak tűnik. Pedig nem az. A múlt század 40-es éveinek a találmánya. Mennyi pénzbe kerülhetett? Cölöpökre épült autópálya környezetvédő megoldás. Szicíliában nem látni elgázolt rókát vagy más mezei állatot. Cölöpös autópálya nem metszi ketté a vadak ösvényeit. Elmennek alatta. Ez is felvidító látvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültáradat

Olaszország. Japán még mindig vezető helyen szerepel az olasz híradásokban, bár megelőzi a líbiai… Tovább olvasom