Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Szervátültetés

„Olaszországban kedvező fogadtatásra talált néhány évvel ezelőtt az a szervátültetést népszerűsítő kezdeményezés, amikor minden állampolgár postán megkapott egy kártyát, amelynek kitöltésére kértek mindenkit. Így magunk dönthetjük el, hogy elhalálozásunk esetén hozzájárulunk-e szerveink átültetéséhez, vagy sem. Ezt a kártyát a személyi igazolványukban, vagy a jogosítványukban tartják az emberek. Ennek hiányában a hozzátartozó adhat felhatalmazást az elhunyt szerveinek transzplantációjához."
Anikó Pármából
 
Hazai háttér:

2004. 08. 23-án jelent meg ezze kapcsolatos cikk a Kisalföldben
Transzplantáció: Egy donor hét életet menthet meg
Győrben végzik a legtöbb szervkivételt
Bár sikeres szervátültetésekről nem szokott beszámolni a győri kórház, transzplantációs céllal itt végzik hazánkban a legtöbb szervkivételt.
Nemrégiben számolt be a harmadik Magyarországon végzett, sikeres, kombinált szervátültetésről a Budapesti Transzplantációs és Sebészeti Klinika: új májat és vesét kapott egy 11 éves kisfiú. Ennek kapcsán megkérdeztük dr. Bugovics Elemért, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató kórház foglalkozik-e szervdonáció lebonyolításával. A főigazgató-főorvos elmondta, hogy az intézmény nyolc éve tagja az Eurotransplant programnak, kontinensünk szervátültetési hálózatának, amely a beültethető szerveket és az igényeket számon tartja, az átültetéseket koordinálja. Beültetést Győrött nem végeznek, viszont itt veszik ki a legtöbb szervet transzplantációs céllal Magyarországon.

A jelenlegi törvények szerint aki nem nyilatkozik arról, hogy nem kíván szervdonor lenni – nem helyez el erről szóló írást személyi iratai közt –, azon elvégezhetők a szükséges beavatkozások. Persze azt komoly vizsgálatok előzik meg, amelyek a klinikai halál beálltát megállapítják, és a győri kórházban kikérik a családtagok véleményét is, főként ha fiatal balesetet szenvedettről van szó, tudtuk meg dr. Bugovics Elemértől. Elmondása alapján az is gyakran előfordul, hogy azok az orvosok veszi ki a szerveket, akik aztán beültetik, emiatt jönnek ide külföldről. Egyébként pedig szerinte azt érdemes tudni a szervdonációról, hogy általa egy ember szervei (szív, máj, hasnyálmirigy, tüdő, vese) akár hét másik ember életét menthetik meg.
R. Z.

 
Egy ezzel kapcsolatos friss hír
Legalább 30 izraeli állampolgár utazik minden hónapban Kínába, hogy szervátültetést hajtsanak végre rajta, s a donorok kínai halálra ítéltek – írta a Maariv című izraeli napilap. Elsősorban azok utaznak a Távol-Keletre, akiknek veseátültetésre van szükségük. A „kínai kapcsolat" egyik, névtelenséget kérő izraeli felelőse elmondta, hogy a szervátültetés ára 30 százalékkal olcsóbb, mint a korábban preferált Kolumbiában; a beültetett új szervek kitűnő minőségűek, az orvosi ellátás pedig az egyik legjobb a világon. „Ha nem mentem volna Kínába veseátültetésre, már meghaltam volna. Egy kínai halálra ítélt megmentette az életemet" – nyilatkozta egy Ejlatban élő izraeli állampolgár, aki nemrégiben tért haza Kínából.(mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borravaló: A kiszolgálás ára a nagyvilágban

A kormány száz lépés programja kapcsán került a napokban napirendre a borravaló megadóztatása. Ha a parlament is jóváhagyja, a vendéglátósok szervizdíjat vezethetnek be, az önként bevallott borravaló után 15 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. E téren világszerte eltérő a gyakorlat. Tapasztalataikról külföldön élő magyar olvasóink számoltak be, akik közül többeknek szakmába vágott a kérdés. Tovább olvasom