Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szerencsét próbáltak Londonban

Két győri fiatal szerencsét próbált az unió szigetországában. Egy éve élnek együtt Angliában.
Grósz Nikoletta és Mednyánszky Ádám
Bár sokáig koplaltak, ma már üzletnyitáson törik a fejüket. Mednyánszky Ádám és Grósz Nikoletta úgy érzi, London a lehetőségek városa, és ők megfogták az Isten lábát.

„Mednyánszky Ádámnak hívnak, győri vagyok, de Londonban élek a barátnőmmel. Ha érdekli a szerkesztőséget, mi szívesen írunk arról, ami itt zajlik. Hogyan lehet legálisan élni, dolgozni. Itt ugyanis rengeteg a munkalehetőség és nap mint nap látunk hírességeket. Test közelből nézzük azt, amiről mások csak a tévéből, az újságból érte sülnek." – írta a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatának a győ ri fiatal, mi pedig éltünk a felajánlott lehetőséggel. Kíváncsiak vol tunk, hogyan boldogul két húsz éves otthonától távol.

Kalandosan kezdődött történetük tanulságos lehet azoknak, akik a hajdani céhes mesterlegények módjára külföldre indulnak tapasztalatot szerezni. Ádám nem tudott azon a szakon továbbtanulni, amelyiken szere tett volna, ezért édesapja ösztönözte, menjen külföldre, ott nyelvet ta nulhat. Nikolettánál hasonló volt a helyezt, de őt a szerelem is vitte, kedvesével akart lenni.


Ma már azt fontolgatja a győri pár, hogy kinti egyetemre jelentkezik. Tudomásuk szerint mintegy kétezer font (740 ezer forint) évente a tandíj. Persze az elején nem tűntek ilyen szépnek a kilátásaik. Az Ádám kiutazását, fogadtatását intéző „szervező" az ifjú elmondása szerint nem járt el korrekten. Ezért azt ajánlja az útnak in dulóknak, jól gondolják meg, kiben bíznak. Az a legjobb, ha maguk intéznek mindent: repülőjegyet, buszt, állás- és szálláskeresést. Amit lehet, azt persze már itthonról, az internet révén. Segít a külügymi nisztérium és a nagykövetség honlapja.

Kenyéren és vízen

Ádám és Niki tanácsai
„A legfontosabb, amikor valaki kijön Londonba, hogy regisztrál tassa magát a munkaügyi hivatalnál (Home Offic). A trükk az, hogy elég nehéz állást találni e dokumentum nélkül, de kell valahol dolgozni, hogy regisztrálni lehessen. A regisztráció 70 font (mintegy 26 ezer forint) most. Hat hónapja még csak 50 font (18 500 forint) volt. A lakásbérlésnél biztosítékot, kauciót kérnek, két heti, két hó napnyi lakbért előre. London zónákra van bontva, a központhoz, az 1-es zónához közeli részek drágábbak. Mi olcsót helyet találtunk a 2. zónában a www.gumtree.com webboldal révén, heti száz fon tot (370 ezer forintot) fizetünk egy franciaágyas szobáért. Aztán jö het az otthoni tb-nek (National Insurance) megfelelő biztosítás. Amíg ez nincs meg, a fizetésből nagyobb adót vonnak le és a helyi kórháznál, háziorvosnál is el kell intézni a regisztrációt."
Mivel első reményeikben a hamis ígéretek miatt csalódniuk kellett, fél évig kenyéren, vízen éltek, na meg citromon, mert az a legolcsóbb, 10 pennybe kerül. Most egy étteremben dolgoznak, ahol az alkalma zottak fele lengyel. Nikoletta recepciós, párja hordár. Órabérük öt font (1850 forint) körül van. Szerintük azoknak való Nagy-Britannia, akik elszántak és nagy a tűrőképességük. Legalább ezer fontnak meg felelő összeget érdemes összegyűjtenie annak, aki követni akarja pél dájukat, mert kell a pénz a munkavállaláshoz a regisztrációra, az al bérlet-előlegre, és élni kell addig valamiből, míg az ember munkát sze rez, fizetést kap. Arra is számítani kell, hogy a világnak nekivágó Lon donban először csak fizikai munkát kap és nehezen fogja érteni a hely beliek beszédét, bármennyire is jó tanulónak számított itthon. A ne héz munka mellett nehéz megállni, hogy ne szórakozzon a fiatal, de aki erre költ, nem tud félretenni, nem tud kilépni a mókuskerékből.

Kukázás és Madonna

Ádámék aurafotózással foglalkozó vállalkozást akarnak indítani. A nagykövetségen azt mondták nekik, még csak tíz olyan magyarról
tudnak, aki Londonban akar üzletelni. A brit fővárosban ugyan szép
és mozgalmas, de veszélyes is az élet. A győri fiatalok a július 7-i rob
bantásokkor épp haza akartak indulni látogatóba. „Hatvan fontba
fájt", hogy csak taxival jutottak ki a repülőtérre. Niki sokszor gondol a
terrorfenyegetettségre, emiatt nem szeret metrózni. Két barátjukat pe
dig azért verték eszméletlenre, hogy kirabolhassák őket. Egyikük a tá
madás után egy kukában ébredt, meztelenül. Sajnos azokban a város
részekben, ahol olcsóbb a szállás, rosszabb a közbiztonság. Viszont a
bankba menet egyszer találkoztak az utcán Stella McCartney-val, a
Beatles-zenész divattervező lányával és Madonnával is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévköszöntés petárdabalesetekkel

Éjfélkor mintha háború kezdődne, annyi a petárdarobbanás –
ez az év egy napjáról mondható csak el, a legutolsóról. Mindegy,
hogy hóban vagy homokban világszerte a mulatsághoz kapcsolódó túlkapások, a túlzott remények, a szerencsét megszólítani akaró szertartások jellemzik szilveszter éjszakáját. Külföldön élő magyarok írták meg élményeiket boldog új évet kívánva hazai olvasóinknak. Tovább olvasom