Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szerencsés találkozás Ritával

A győrszentiváni Szerencsés István és felesége, Marika átélték a Houstonban pusztító Rita nevű hurrikánt.
Szerencsés István és felesége, Marika
Szerencsés István és felesége, Marika a győrszentiváni Kis Pipa étterem tulajdonosai több mint húsz éve. Európában sokfelé jártak már, ám a tengerentúlon nem voltak még, pedig több barátjuk is él az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában, Houstonban. Idén végre sikerült eleget tenni a többszöri meghívásnak, bár kis híján elmaradt ez az út is a New Orleanst letaroló hurrikán miatt. Amikor a múlt héten interneten jelentkeztek Houstonból, még azt írták, látják a közelgő Rita miatti riadalmat, s csak bíznak benne, nem lesz nagy baj.
Most, hazaérkezve nagyon friss az élmény, s annyi, alig lehet sorba rendezni.

Szeptember 13-án indultak útnak (repülővel most utaztak először), s már a megérkezésük macerásra sikerült. Ujjlenyomat, szemíriszvizsgálat a houstoni repülőtéren, előttük sok arab és afrikai fekete... Annyira lassan haladtak előre, hogy vendéglátójuk már kerestette őket. Ráadásul Szerencsésék a repülőgépen fehér- helyett zöldkártyát kaptak, ami a bevándorlókat illeti meg, nem a látogatóba érkezőket...

New Orleans pusztulásának Houstonban (mert hát a két város csak térképen látszik közel egymáshoz) annyi nyomát látták, hogy még nagyon sok a két hétre befogadott menekült, olyanok, akik nem tudta sem vissza-, sem továbbmenni. Egyébként teljesen normális mederben zajlott az élet: jártak Mexikóban, voltak a NASA-központban, múzeumban, üzletekben, kaszinóban... Mesélik, alaposan rácsodálkoztak mindenre – de azért szívesebben élnek itthon.

Aki még nem látott oroszlánt...

A második héten aztán már mindenki arról beszélt, jön Hurrikán Rita! A szakemberek 240–260 kilométeres óránkénti sebességű vihart prognosztizáltak, s az egyébként a hurrikánokhoz hozzászokott helybeliek között is – New Orleans után – riadalmat okozott. Hogy Szerencsésék féltek-e? Vajon aki még csak nem is látott oroszlánt, hogyan féljen tőle? A nálunk honos időnkénti „viharos erejű szelet" hasonlítani sem lehet egy hurrikánhoz.

Az amerikaiaknak mindenesetre van tapasztalatuk. Mindenki bevásárolt az üzletekben készen kapható, a könnyű felszerelést biztosító patenttel ellátott ablakvédő fatáblákból, deszka keresztpántokból. Fantasztikus mennyiségben fogyott a szög, s a hurrikán közeledtével kiürültek az üzletek ivóvíz- és élelmiszer-tartalékai. Sorra bezártak a benzinkutak is, mert nem volt utánpótlás: a városból a kétszer 6 sávos autópályán csak kifelé lehetett haladni. Két nap alatt két és fél millió ember menekült biztonságosabbnak gondolt helyre. Pánik nem volt, legfeljebb némi kavarodás amiatt, hogy sok autóból útközben kifogyott a benzin. Ilyeneket, s elveszett csomagokat is szép számmal láttak Szerencsésék a hurrikán elvonultával. A pusztítás egyébként kisebb volt a vártnál, Ritát egy ellenszél jórészt eltérítette Houston felől.

Kísértetváros

Szerencsésék a város (és lehet, hogy a világ) legnagyobb Hilton szállodájában vészelték át a veszélyes két napot. Meghívójuk, barátjuk, Sebestyén Tamás, az 1203 szobás szálloda műszaki igazgatója révén kerültek oda. Mivel a szállodából péntek délutántól szombatig a biztonsági intézkedések miatt ki sem lehetett mozdulni, jó alkalom nyílt a szakmai tapasztalatcserére is. Ezer dolgozója van a szállónak, éttermeiben naponta háromezer adag ételt főznek – s a színvonalból a hurrikán elől ide menekültek miatt sem volt csökkenés. (Ez azonban már más történet lehetne.)

Mielőtt elhagyták volna a város Silverlake negyedében lévő házat, felkészültek a viharra. Igyekeztek mindent biztonságba helyezni (az üvegeket például a fürdőkádba, hogy a szilánkok ne röpüljenek szanaszét), bedeszkáztak ajtót-ablakot, segítettek a szomszédnak is. Houston rövid idő alatt kísértetváros lett. Igazán nagy, New Orleans-i méretű baj végül nem történt. A hurrikán sok ház tetejét megbontotta, mint egy konzervdobozt, kitört banánfák, mandarin borította az utakat... Vasárnap már szervezetten szállították el a hulladékot.
Nem volt az elhagyott városban fosztogatás sem: Nem Orleans ebben is nagy tanulsággal szolgált. Egyébként pedig Houstonba, a szóban forgó szállóba várták Bush elnököt is, elképzelhető, milyen biztonsági intézkedésekkel. (Az elnök végül is Austinba ment...)
Jó volt hazaérni, mondják Szerencsésék. Az amerikai életformát nem nekik találták ki...

Maxcy, USA: „A texasi Houstonban élek, nyolc éve és már két hurrikánt vészeltem át. Néhány évvel ezelőtt jött az Allison, de mire ideért, trópusi viharrá változott. Három nap alatt annyi eső esett, hogy sok ház másfél méteres vízben állt. A mostani más volt. A Katrina miatt mindenki komolyan vette. A Houston északi részén élőknek javasolták az önkéntes házelhagyást. Ez érintett engem is. Elmentem egy nagyáruházba, de az ivóvizes polcok üresen tátongtak.

Akárcsak a dobozos levesek, ételek helyei. A kocsisor csütörtökön tetőzött az autópályákon. Hamar kimerültek a benzinkutak készletei. Sokan töltöttek 10-18 órát a melegben az autóban idősekkel, kis gyerekekkel, háziállatokkal, hogy elhagyják a várost, de sokan maradtunk. Én is. Tartalékoltam ivóvizet – a fürdőkádat is teleeresztettem – és bespájzoltam egy csomó ételt. Volt elemem, elemlámpám. Péntek éjjel 2-kor erős szélre ébredtem. Na kezdődik, gondoltam. A viharos szél csak szombaton délutánra csendesedett, de eső nem esett. Ekkor kimerészkedtem, de furcsán üresek voltak az utcák. Hát mit mondjak, féltem, de szerencsés voltam: nem lett károm. Igazán értékeltem, mikor minden visszatért a normális mederbe. Houstont megúszta, de Beaumontban, Libertyben, Galvestonban és több kisvárosban elmosta az eső, elrepítette a szél a házakat. Áram csak 3-4 hét múlva lesz náluk és nincs vízellátás sem. Mégis megindult az autóáradt vissza azokra a részekre is. Akiknek tönkrement mindenük és nincs biztosításuk, azoknak az az állam ad kedvező kamatú kölcsönt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvek bolhapiaca

Lent délen édes életük van a diákoknak. Erről és a használt tankönyvek vásáráról Külföldi olvasónk… Tovább olvasom