Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Szerencse jellegű szerződés

Ausztráliában élő olvasónk idős, győri édesanyja miatt kérte, írjunk az eltartási szerződésről.
A bizalmi jellegű, szerencseszerződésnek is nevezett idősgondozási formáról szakértőnk adott másoknak is tanulságokkal szolgáló tájékoztatást.

József Melbourne-ből kért segítséget a Kisalföldtől. Internetes honlapunk rendszeres olvasójának Győrben él hetvenéves édesanyja, aki eltartási szerződést szeretne kötni. Ezt fia intézné számára, de nem tudja, hogyan kezdjen neki. Szakértőnk, dr. Bódis Judit ügyvéd tájékoztatását azzal kezdte: már az ötvenes évek előtt is létezett ez a jogi forma. Akkor ellátási szerződésnek hívták, most tartási szerződés a pontos neve. Az eltartott mindig egy magánszemély, az eltartó is leggyakrabban az, de lehet jogi személy (szervezet, cég, alapítvány) is.

A megállapodás tartalmát a felek határozhatják meg. Azt kell írásba foglalniuk, hogy az eltartó kötelezettsége mire terjed ki, az eltartott ezért milyen vagyoni értéket ad át neki. Leggyakrabban lakóingatlan fejében vállalja valaki az idősgondozást. Nem feltétlenül annak a lakásnak a tulajdonjogát kapja meg, amiben a nyugdíjas él, ha mégis, akkor az eltartott holtig tartó haszonélvezettel élhet. Lényeges, hogy az ellenszolgáltatás – például a tulajdonjog – ellentétben az öröklési szerződéssel, a szerződés megkötésekor azonnal átszáll az eltartóra.
„ Előfordul, hogy az eltartott a szerződés megkötése után rövid időn belül meghal, és az eltartó a kapott vagyoni érték csekély részét fordította a tartásra. De megtörténhet ennek a fordítottja is. Ezért nevezhető a tartási szerződés szerencse jellegű szerződésnek."

Ezt mérlegelni kell a megkötésekor, és arra is gondolni kell, hogy ha az eltartó hal meg előbb, a tartási kötelezettség az örökösöket terheli, felelősségük azonban korlátozott. Dr. Bódis Judit kihangsúlyozta: a tartási szerződés bizalmi viszonyt feltételez. Jól meg kell gondolni, kivel köt ilyet az ember, mert tartós jogviszony, tartama alatt megváltozhat az idősebb fél testi-szellemi állapota, mégis teljesíteni kell a vállaltakat. Ezért az ügyvéd nem javasolja az újsághirdetésen keresztüli eltartókeresést. Tapasztalata szerint a leggyakoribb a rokonok közötti szerződés. Az özvegyen maradt szülő több gyereke közül köthet az egyikkel, mondjuk meghálálva gondozását, így elidegeníti vagyonát és akkor abból az örökösök nem kapnak részt.

Ha megvan a megfelelő eltartó, a felek végiggondolták, ki mit ad, mit vár el, érdemes szakemberhez fordulni. Ha a gondozás ellenszolgáltatása ingatlan, a szerződésre amúgy is közjegyző, ügyvéd ellenjegyzése kell. A megállapodás felbontható közös megegyezéssel, ha a felek egymással elszámolnak. A bíróság életjáradéki szerződéssé módosíthatja azt, azaz az ellátás pénzben megváltható. Ha mindenképp meg akarják szüntetni, de nem tudnak maguk elszámolni a felek, megteheti azt a bíróság is. Tartási szerződésnél a szerzett érték személyijövedelemadó-mentes, az eltartó vagyonszerzési illetéket fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomfizetések mindenhol vannak

Egy felmérés alapján kiderült: a politika fizet a legjobban. Na de mindenhol így van ez az egész… Tovább olvasom