Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szemétszedés Görögországban - KÉPGALÉRIA ITT!

Ha létezne a díj "a legszemetesebb európai ország", akkor annek elnyeréséért Görögország jó eséllyel pályázhatna. Bár a görögök rendkívül ügyelnek a közvetlen környezetük tisztaságára, házaik, lakásaik patyolattiszták, a közterek, az utcák és a külterületek rendkívül szemetesek.

Nálunk Rodoszon könnyű mindent a turistákra fogni, de az igazság az, hogy az útmenti szemetet nem a külföldiek, hanem a helyi lakosok szórják szét. Nem ritka látvány az autóból kirepülő műanyag vizespalack, a cigarettásdoboz, vagy a gyorséttermek poharai. A rengeteg kóbor kutya és macska ürüléke is megszokott látvány az utcákon. (A spanyolországi üdülőhelyeken kis zacskók állnak a kutyasétáltatók rendelkezésére.) A települések környéken szinte mindenütt látunk illegális szemétlerakókat, épitési törmeléket, törött kertibútorokat, vagy autóroncsokat.

Az illegális hulladéklerakók nem csak a szárazföldön, illetve a tengerparton gyakoriak, de bizony a tengerbe is elég sok szemét kerül. Búvárkodás alkalmával bizony gyakran találkozni rozsdás mosógépekkel, háztartási szeméttel. A görögök szívesen kirándulnak, tartanak pikniket a szabadban, természetesen a hulladékot nem viszik "haza", mindent otthagynak az erdőben vagy a tengerparton. Az utóbbi években némi javulás tapasztalható, köszönhetően a turisták körében végzett felméréseknek (amikből világosan kiderült, hogy a külföldiek szemetesnak találják Görögországot), ma már takarítják a strandokat, a parkokat és a köztereket, de az olaszországi, spanyolországi üdülőhelyek tisztaságával egy görög település sem vetélkedhet. Szelektív hulladékgyűjtés nem létezik, és az utakon szemetelőket sem bírságolják meg. (példaként Cipruson az autópályán szemetelőket 25.000 Ftos bírsággal sújthatják).

Sajnos a görögök nem igazán szorgoskodnak a szemétgyűjtésben, a hulladék eltakarításában. A környezetvédelem az állam feladata, vallják ők. Igazán nagyobb szemétszedési akciókról nem hallottam, néha a katonaságot bízzák meg az útmenti szemét eltakarításával. A helyi búvárszervezetek évente nagy takarítási akciókat szerveznek a legszebb (és legfrekventáltabb) tengeröblök kitakarítására, erre azonban csak profi búvárok jelentkezhetnek. Mégis, ilyen alkalmakkor óriási mennyíségű szemét kerül szárazra, ami aztán a helyi szemétdombon végzi. A helyi szemétdombot sikerült a sziget egyik legszelesebb részére létesíteni, aminek köszönhetően több kilométeres (!)körben minden szeméttel teli, a fákat műanyag zsákok, zacskók díszítik.

A műanyag zacskókat a boltokban ingyen osztogatják, és a görögök előszeretettel pazarolják azokat, és bizonyosan sok évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy több európai országhoz hasonlóan itt is fizetni kelljen értük a szupermarketekben. A háztartási hulladékot az utcán lévő konténerekben gyűjtik, amit településktől függően naponta, vagy hetente egyszer-többször ürítenek. A közös költség (összege havonta 7.500 - 10.000 Ft körül mozog) tartalmazza a szemétszállítás díját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni parkok és mikrokertek - KÉPGALÉRIA ITT!

Tovább olvasom