Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Spórolás olaszosan KÉPEKKEL!

Parma - A fifikás taljánok a spórolás egyszerűen nagyszerű megoldásához adnak tippeket. Olcsóság olaszosan, avagy változatok a bendő megtöltésére a zseb kiürítése nélkül.

„Az olasz háziasszonyok is egyre inkább spórolni kénytelenek, az emelkedő árak miatt itt is meg kell gondolni, hogy hol és mit vásárol az ember. A leleményes itáliaiak a takarékoskodás egyre újabb formáit fedezik fel, s így akár harminc százalékot is megtakaríthatnak a bevásárlásnál – írta Parmaban élő olvasónk, Sánta Anikó.

Adoptálható malackák – aztán később levágják

Az egyik ilyen, első hallásra megmosolyogtató újdonság beszámolója szerint a dél-olaszországi Reggio Calabria város egyik gazdájától származik. Giuseppe Riggio a családokat disznó-örökbefogadásra buzdítja, akár on-line is. Havi 45 euróért bárki, bárhonnan adoptálhat egy malacot, s az összeget interneten is átutalhatja. Az állatot a gazda természetes körülmények között tartja, egészségesen táplálja. A hízlalás tíz hónapja alatt bármikor meglátogathatja a disznóját az örökbefogadó. A vágásra kész sertés súlya eléri a százötven-kétszázhúsz kilogrammot, magassága több mint egy méter, hossza pedig két méter.

Biozöldségek piaca az interneten

„Sok kis- és nagytermelő tárja ki kapuit a bevásárlók előtt, egyre népszerűbbek a termelőtől a fogyasztóig és a Szedd magad! akciók. A mezőgazdasági vállalkozók is lépést tartanak a technikai fejlődéssel, s kezdenek barátkozni az internetes árusítással. Egy Vicenza-környéki termesztő például házhoz is szállítja friss biozöldségeit és -gyümölcseit, az egy hétre elegendő családi csomag ára 26 euró. Az élelmes bevásárlók a zöldség-gyümölcs nagykereskedésekben vásárolnak, amelyek meghatározott időpontokban kiszolgálják az egyéni vásárlókat is. Kilóra ugyan ott nem árusítanak, hanem csak rekesznyi, ládányi mennyiséget lehet venni, de általában több család, vagy egy egész lépcsőház, munkahelyi kollektíva közösen vásárol. Az árak jóval alacsonyabbak, s gyakran vannak last-minute akciók is."

Mosószercsapolás – olcsó csepegtetés

Így csapolható olcsón a mosó- és a mosogatószer.
Így csapolható olcsón a mosó- és a mosogatószer.

„A gombamódra szaporodó frisstej-automaták népszerűségét látva itt-ott már lehet tisztítószereket is kimérve vásárolni. Kevesebbe kerül, s környezetkímélő is, mivel mindenki saját flakonjával csapolja a mosó- és mosószereket a hordókból. Egy hozzánk közeli háztartási boltban 0,35 euróért lehet egy liter felmosó- és mosogatószert, 0,50 euróért öblítőt, egy euróért folyékony mosószert kapni."

Ilyen tartályokból csapolható a mosó- és a mosogatószer. Fotó: Giuseppe Barbieri
Ilyen tartályokból csapolható a mosó- és a mosogatószer. Fotó: Giuseppe Barbieri

A vízhordás reneszánsza

Ingyen ivóvíz. Fotó: Giuseppe Barbieri
Ingyen ivóvíz. Fotó: Giuseppe Barbieri

„Szintén saját üvegbe, kannába tölthető bármilyen mennyiségben, ingyen az ivóvíz a Parma közeli Soragna városkában, ahol a helyi önkormányzat nemrégiben épített egy ivókutat, a lakosság nagy örömére. Még a környező településekről is érkeznek vízhordók. Olaszországban ugyanis – bár mindenütt jó minőségű a vízcsapból folyó víz –, érdekes módon az otthoni vizet senki nem issza, csak főzéshez használják a háziasszonyok. A családok kilencvennyolc százaléka palackozott vizet fogyaszt.

A víz háza. Fotó: Giuseppe Barbieri
A víz háza. Fotó: Giuseppe Barbieri

Olvastam, hogy csaknem háromszázféle ásványvíz van itt forgalomban, s egy liter átlagosan 0,50 euróba kerül. A statisztikák szerint az olaszok legalább kétszáz litert isznak fejenként egy évben, tehát könnyen kiszámítható, hogy ez mekkora megtakarítást jelent mondjuk egy négytagú családnál."


(Még több hír, tipp külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.) 

Olvasóink írták

  • 1. Magyarné Nagy Marianna 2008. június 29. 19:06
    „Nagyon tetszik a cikk! Főképppen az a része, ahol a malacok örökbefogadásáról van szó. Kitünő ötletnek tartom! Magyarországon sem ártana ilyen vagy ehhez hasonló lehetőségeket létrehozni. Miutána a lakosság megtapasztalná az előnyeit, elképzelhetőnek tartom, hogy nagy igény lenne rá. Ami viszont a legfontosabb, hogy ezekkel az uj "találmányokkal" mindenki a saját pénztárcáját nyitná kisebbre. Az ilyen spórolós lehetőségek mellett nem kellene elmenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isteni Iván-napi csemege KÉPEKKEL!

Parma - Spenótos tortellit esznek az észak-olaszországi Parmaban San Giovanni, azaz Szent Iván… Tovább olvasom