Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Skandináv Télapó-rajongók

Megerősítik a légi irányítók csapatát Skandináviában a karácsonyi ünnepek közeledtével, mivel ebben az időszakban sok százezer látogató, főleg szülei kíséretében lévő gyerek utazik a Télapó meglátogatására az északi országokba.

„Ez bizony csúcsforgalom, vagyis főszezon van a Télapónál. Itt Svédországban Moraban és Finnországban Rovaniemiben. Hogy hol lakik a Télapó, Svédországban vagy Finnországban – ez örök kérdés marad. Mindenesetre a mi Télapónk itt lakik Közép-Svédországtól kissé északra Dalarnaban, a Silja-tónál fekvő kis városban, Moraban. Azért, hogy a Télapó minél több gyerekkel tudjon találkozni, a városon kívül van a Télapóország, amit Tomtelandnak hívnak (www.tomteland.se). A Télapó nagyon elfoglalt, ezért Télanyó, a gyermekei és segédeik, a kismanók segítenek neki, és persze vannak alkalmazottai is. Egész évben meg lehet látogatni a Télapót. (Nyáron kissé nyugodtabb.) Nagyon sok – évente több százezer – levelet is kap, ezért a posta több piros levélládát állított fel a nagyvárosokban. (Egyébként sárga a levélláda Svédországban.) Mindenki írhat neki levelet és ha van feladó a levélen, akkor válaszol a Télapó és kapnak a gyerekek egy kis csomagot is. A borítékra elég azt ráírni: Tomten (Télapó) Svédország.

A mese szerint réges-régen született a Télapó, aki megérti az állatok és a növények beszédét. A nagy ősi erdőben lakott, a hegyek és tavak megtanították, hogyan tudja használni mágikus erejét. Megszelídítette a rénszarvasokat, hogy tudjanak a levegőben száguldozni, saját maga át tud változni madárrá vagy medvévé. Több száz millió éve becsapódott egy óriási meteorit Közép-Svédországtól kissé északra. Egy nagy tó keletkezett a kráterben, körülvéve magas hegyekkel, ezért nevezik Silja-gyűrűnek. A Télapó itt szállt le az egyik magas hegyre, körülnézett és az ősidőkből való mesés gyönyörű táj lenyűgözte. Érezve az őshegyek erejét elhatározta, letelepszik ezen a helyen." – írta Svédországból olvasónk, Sanna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boltokban olcsóbbak az orvosságok

Amerikában már megszokott, nálunk még ellenkezést vált ki, hogy boltokban is lehet gyóygszert… Tovább olvasom