Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Pió atya kristálykoporsója és cellája

A múlt század hatalmas népszerűségnek örvendő szerzetese, az olasz Szent Pió kristálykoporsójánál imádkozott nemrégiben XVI. Benedek pápa a San Giovanni Rotondoban. Az olasz csizma sarkantyúján található településre Pietralcinai Pió atya szentté avatása, 2002 óta most először látogatott el a katolikus egyházfő. Pármai olvasónk, Sánta Anikó beszámolója, Giuseppe Barbieri fotói.
A kapucinus szerzetes életét, tanításait, csodáit sokan feldolgozták, sok róla szóló alkotást magyarul is megjelent már. Részlet Maria Winovska „Padre Pio igazi arca" című könyvéből: „Az olaszországi San Giovanni Rotondo kapucinus kolostorában élt és halt meg Pió atya (1887-1968). Neve immár fogalommá vált a katolikus hívők többsége számára, története a XX. század misztikájának önálló fejezete. A karizmatikus pap számos szenvedése után a fizikai parajelenségek legritkább és fizikailag legérthetetlenebb jelenségét, a levitációt is megélte. Híres lett arról is, hogy a gyóntatószékben nála nem kell gyónni. Tisztánlátásával – medialitásával – tudta ugyanis, hogy milyen problémái vannak a gyónóknak. Fotósok hiába próbálkoztak azzal, hogy szemben vele, háta mögött, vagy rejtekhelyről pillanatfelvételt készítsenek róla, a filmek exponálatlanok maradtak." (Ecclesia kiadó – 2002)


Egy idős pármai tanárnő ismerősöm mesélte pár évvel ezelőtt, hogy ő annak idején kétszer is elutazott a szerzeteshez, mert több éves boldog házasság után sem érkezett meg a gyermekáldás, s azt szerette volna kérni Pió atyától, imádkozzon érte, hogy végre édesanya lehessen. Ám amikor a hosszú sor végén végül is Pió atya elé ért, nem is kellett elmondania, mi a látogatásának célja, az atya közölte vele, hogy az ő „gyermekei" valójában a diákjai, nekik szentelje életét, szeretetét, mintha a sajátjai lennének.


A néni azt is mesélte, hogy a szerzetes a nagy tömegből is kiválasztotta és elküldte azokat az embereket, akik szerinte nem őszinte szándékkal közeledtek hozzá. Pió közelében erős ibolyaillat áradt, s ezt még sokáig lehetett érezni a hazaérkezés után a bőröndben, a ruhákon is.


Pió atya egyéniségének kisugárzása halála után is tovább tart. Azóta is több millió hívő látogat el évente oda, ahol élt, San Giovanni Rotondoba, amely az egyik leglátogatottabb zarándokhely nemcsak Puglia tartományban, de egész Itáliában is. Az elmúlt egy évben, azt követően, hogy holttestét tavaly márciusban kihantolták és kristálykoporsóban helyezték el, több mint 6 és félmillióan zarándokoltak el a Madonna delle Grazie bazilikába, hogy a szentföldi maradványainál leróják kegyeletüket. Teste egyébként épen maradt 40 évig, kivéve az arcát. Azt egy élethű szilikonmaszk pótolja, amely a világhírű londoni Madame Tussaud Panoptikum szakembereinek munkája.


A koporsót egyébként rövidesen a híres olasz építész, Renzo Piano által tervezett új bazilikában helyezik majd el, amely a régi templom mellett épült. Ez ugyanis egyszerre akár 12 ezer látogató befogadására alkalmas, s a zarándokok fogadását könnyebben meg tudják majd szervezni.


A turisták megtekinthetik Pió atya kolostori celláját is, amely ma is ugyanolyan, mint életében volt, a falra akasztva szerzetesi ruhája is látható.


Hazánkkal kapcsolatban pedig a következőket mondotta Pió atya: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"


Minden Pio atya-tisztelő, de azok is, akik csupán életére kíváncsiak, sokat meríthetnek – többek között – Dante Alimenti Pió atya című, a szent szerzetes életéről szóló könyvéből (Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó), továbbá Cleonice Morcaldi Életem Pió atya közelében (Etalon 2008) című lelki naplójából. Bővebb információk: http://www.cappuccinipietrelcina.com/eng/home.asp.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lyme-kórral is ragályos nyugdíjaskitartás

Győr. Együtt utazó nyugdíjasok kirándulásainak szervezője, programjainak lelke több mint tíz éve,… Tovább olvasom