Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Piachangulat a nagyvilágban – szerkesztetlen változat

A téma: piacok;
A kérdések:
– Ahol él, van még szabadtéri piac? Esetleg bolhapiac? Zöldségpiac? Régiségpiac?
– Vagy esetleg saját udvarukban rendeznek időnként az emberek megunt holmijaikból – költözés előtt vagy hagyatékból – kiárusítást?
– Milyen napokon van a piac, milyen időközönként és hol?
– Hogy hívják ezt a piacot, piacokat?
– Mit árulnak a piacon?
– Mi a legjellemzőbb áru?
– Mi a legérdekesebb áru, amiről hallott, hogy a piacon lehet kapni?
– Milyen a hangulata, a kínálata, az árak?
– Olcsósága miatt vonzó?
– Szeretik a piacot a helybeliek? Kedvelik a turisták is? Miért vagy miért nem?
– Miért érdemes oda menni? Mi lehet a veszélye, a kockázata?
– Ön is ki szokott menni? Jár oda? Ha igen, miért?
– Ellenőrzik a hatóságok a piacot? A vevők biztonsága, a számlaadás, az illegális áruk miatt? Gyakran?
– Mennyi helypénzt kell az árusoknak fizetniük?
– Milyen formában árulnak, árulhatnak? Asztalra, a földre kirakodva, bódészerűségben, autóból?
– Vajon megéri az árusnak a piacon árulni? Mit lehet erről tudni?

Kántor Gábor, Luzern
A luzerni piac hetente kétszer van, kedden és szombaton, két helyen: az ugynevezett öregvarosban (Altstadt) és az ujvarosban (Neustadt). Zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, sajtot, baromfit stb. szoval csak élelmiszereket lehet kapni. A nem élelmiszer-piac egyszer van honaponként, minden elsö szerdan. A heti piacra menni azért érdemes, mert nagyon friss az aru, nincs bepakolva, szoval nyitottan aruljak, és altalaban jo minöségü, ha nem is mindig biologikus termény. A környezet paraszcsaladai mar este-éjjel elkészülnek, és reggel hat hét orakor mar aruljak az arut. Nem olcso, söt dragabb mint az üzleketben, de friss. Turistat alig latni, a „bennszülöttek“ frekventaljak inkabb. Friss halat nem cak kedden és szombaton kapni, hanem pénteken is, akkor kizarolag csak hal van, friss az itteni tobol, és friss sosvizi hal a tengerböl is.
A hangulat persze nagyon jo, nyaron mindenhol kint ülve, kavézva a nyüzsgést lehet figyelni, ismerösöket latni és köszönteni, szoval otthon érezi magat az ember.

Szabatin István, Bécs
Piacokra rendszeresen járok, de nem csak itt Bécsbe hanem a néhai györi vagyis bácsai piacra is jártam vasárnaponként, ami aztán sajnos megszünt. Igen itt van bolhapiac ami legtöbbször egyben régiség piac is. Részben költöztetésböl, részben megunt tárgyakból, de leginkább gyakoribb az itt illegálisan élö románok, szlovákok, ukránok különbözö helyekröl összegyüjtött áruit kinálják megvételre. Persze vannak köztük osztrák kereskedök is, akik többnyire igényesebb portékát árulnak Szombat és vasárnap. Kedvelt a Naschmarkt, magyar kereskedök szivesen járnak ide nem csak vásárolni hanem eladni is. A Kettenbrückengasse U4megállónál van. Györiek kedvelik még a schwechati bolhapiacot is, mert nem kell Bécsbe bejönni autóval... Van egy Gudrunstr.,Simmering és Altmannsdorfban. Hangulat jó ,ár megegyezés szerint Vonzó, mert ritka dolgok kerülhetnek elö,azt hiszem mindenki talál magának amit keres és az ár tényleg kedvezö Igen én is rendszeresen megyek A helypénz ,€36 5méter, amit elötte le kell foglalni, jó egy héttel, nyáron még korábban, mert sok az árus.A piac igazgatóságnál, ami szintén a Kettenbrückenon van. Délig asztalokon, aztán a helyért fizetö árusok elmennek és átveszik a helyüket az emlitett szlovák, roman, török árusok, akik aztán a földön kartonokban árulnak. Fontos,hogy olyan áru legyen ami keresett a piacon, esetleg vannak gyüjtöi, hogy az eladónak legyen egy biztos vásárló köre, és nem árt ha néhány kurensebb portékája is van amit,enged egy kicsit lealkudni, de azért megérje. Igy gyakran megkereshetik és remélhet egy biztos profitot.

Era, USA
En San Diego Belvarosaban lakom. Itt minden Csutortokon delutan es Vasarnap reggel van piac. A Csutortoki, az uzletnegyed kellos kozepen. Az aruk: virag, zoldseg-gyumolcs. A Vasarnap reggeli, ahova en is kijarok gyakran, az a Belvaros egyik lakonegyedeben van. Virag eseteben az arak olcsobbak, viszont zoldseg-gyumolcsben hasonloak az uzletekehez. Itt nagyon nehez talalni, illetve nem elterjedt a magyarorszagi zoldbab /itt a zoldbab zold/. A piacon van egy arus, akinek majdnem mindig van. Ez a Vasarnapi piac nagyon vegyes. Itt az arusok vagy asztalon, vagy pl. a kave arus berendezett buszbol arul. Arulnak mindenfele eteleket /afrikai, mexicoi, arab/, pekarut, van ekszerarus, taska-kalap arus, de mindegyikbol csak egy-egy es a valasztek nagyon keves, de a piac maga is nagyon pici. Nem adnak szamlat, itt nem is kell. Viszont fizetnek helypenzt /nem tudom, hogy mennyi/ es engedellyel kell rendelkezniuk, aminek a kivaltasa viszont penzbe kerul.
A kornyezo varosokban mas napokon van piac: pl. Carlsbad-ben, ahol szinten laktam /San Diegotol kb 30 perc kocsival/ Szerdankent. Tehat tulajdonkeppen legtobb arus minden nap egy kornyezo varosba megy arulni.

Stefan, Svájc
Svájcban és a környezö országokban, amelyeket jól ismerek: Olaszországban, Németországban, Franciaországban, mindenütt vannak piacok. A zöldség, a gyümölcs, méz, befött dolgok, sajtok, füstölt húsárúk, sült csirke, virág stb.stb. legtöbb esetben a környezö termelöktöl van. Olaszoszágban sok városban van ruha- cipö - fehérnemü, háztartási dolgok piaca. is. Az eladók olaszok de sok az ázsiai kereskedö is. Mindenütt van bolha piac, nagyon sok helyen régiségiek piaca is. Az utóbbi két piacra mindenki kimehet elözetes hely lefoglalás után. A közsség adja minden helyre a megfelelö asztalokat is, aminek egy kicsi ára van. Különleges parkoló rend van, a piac sikerének érdekében. Persze az egész a hatóság engedélyével és a helyi rendör stb. szervezetek ellöenörzésa alatt történik (pl. gombaszakértö ellenzi a friss gombákat).

Az ilyen heti piacokon általában ugyan azon a helyen ugyan az a kereskedö van: igy kialakulnak a szokásos vevök. Nyári szabadságunk alatt, mindig ugynazokhoz megyänk: minden szerdán, amikor piac van. Itt vesszük a legfrissebb zöldséget, gyümlöcsöt stb, de bör árút (pl. telefon tartót, pénztárcát) is veszünk. Az árak általában a bolti árak alatt vannan. Ha kedvünk van megyünk Chiavari-ba, ahol minden nap nagy piac van, vagy a legközelebbi városkába, ahol kedden van piac. Basel-böl, ha ott vagyünk, a heti piactól eltekintve néha megyünk Freiburg-ba, ahol remek kiváló piac a környék termelitöl van. Aluganoiak rendszeresen járnak a közeli olasz piacokra. Mindenhol egy bizonyos napon van piac. Engedéllyel.

Anikó (Olaszország)
Olaszországban minden településen van piac: a nagyobb városokban hetente kétszer, másutt egyszer, de például abban az ezer lelket számláló hegyi falucskában, ahol egy rövid ideig éltem, a havonta egyszer kirakodó árusok standjai különleges eseménynek számítottak. Általában ruhaneműt, cipőket, táskákat, bizsukat, háztartási felszereléseket árusítanak, de vannak kertészek és halkereskedők is. Zöldséget és gyümölcsöt nem a termelőktől, hanem viszonteladóktól lehet venni, általában olcsóbban, mint az üzletben.

A piacozás szerintem jól jövedelmező tevékenység, természetesen a forgalom nagysága attól függ, hogy az árusok mely településen tudnak licencet vásárolni. A piaci helyeket ugyanis adják-veszik egymás között a vásározók, egy forgalmas, vasárnap délelőtti piac "ára" akár a 80 ezer eurót is elérheti. De jó befektetésnek bizonyul az is, ha valaki bérbe adja a helyet, valószínűleg jobban jövedelmez, mint ha bankba tenné ezt az összeget. Ezen kívül természetesen helypénzt is kell fizetni az önkormányzatnak. A vállalkozás beindításához szükség van egy furgonra, amelynek tetejére távirányíthatós sátortetőt szereltetnek. Ritka már az olyan árus, aki nagyméretű esernyőkkel bajlódik reggel.

Az utóbbi években egyre több az olcsó portékát, elsősorban ruhaneműt kínáló kínai árus a piacokon, de az ő termékeikre is van igény. Az egésznapos kirakodóvásárok is mindig sok nézelődőt vonzanak, a település védőszentjének napján például mindenhol rendeznek ilyeneket, egy-egy helyen akár 2-3 napig is tart a luna parkkal kiegészített "fiera". Emmellett minden városban és faluban igyekeznek valami egyedit kitalálni, hiszen ezek a rendezvények nem kevés bevételt hoznak az önkormányzat kasszájába, s a helyi kereskedők és vendéglátósok is többet dolgoznak ilyenkor a megszokottnál. Újdonság a "Stock" termékek vására, ahol az eredeti ár feléért, harmadáért lehet máskás termékeket "kibányászni" a kupacból, azért ilyen olcsón, mert nincs minden méret és minden szín, ugyanis ezek a piacosok az üzletek megmaradt árukészletét vásárolják fel.
A legnépszerűbbek mostanában mégis a más megyék, tartományok ételeit, italait bemutató szabadtéri rendezvények. A helyi üzletekben nem kapható sajtokat, szalámiféleségeket, édességeket hoznak a messziről érkező árusok, többségük maga termelte élelmiszereket kínál. Sok vevő kimondottan a "termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz" feliratú sátrakat keresi. Rendszeressé váltak a bio-piacok is, s óriási sikere van az úgynevezett európai piacoknak, ahol a különböző országok gasztronómiai különlegességei mellett kézműves termékeket is kínálnak a külföldi kiállítók.

Vásári áru: szárított gomba, 10 dkg 10 euró (ez nem is drága), juhsajtok, hagyma, sonka, szalonna, sajtok. A vásárban megmutatták, hogyan készül a mozzarella. Pár éve már otthon is kapható, az a "gombóc", amelyik vízben úszkál a zacskóban. Szeletelve, paradicsommal is finom könnyű nyári eledel, de ez a sajtféle kerül a pizzára is. A kirakodó vásáron megmutatták, hogyan készül a "házi" mozzarella. Már csak kevés kisüzemben készítik így, a legtöbb helyen gépesítettek mindent.


Robert/Hamburg
Turisták és helybeliek kedvelt piacai
A város nem lenne teljes a legendás és történetdús Fischmarkt = halpiac nélkül. Közvetlen a hires kikötönél az Elba partján tartják meg. Történetdús azért, mert a városi irnokok már a középkorban óalnémet nyelven szólnak róla. Valójában egy jugendstilusban épült szép vásárcsarnok. Hátsó oldala az Elbára, az eleje meg széles és hosszú utcára nyílik. Régen, a korai hajnali órákban, a halászok benne árverezték el a frissen fogott folyami és tengeri halakat. Folyami? Az Elbában fogott hal már reges-régén élvezhetetlen lett! Halász többé nincs. Napjainkra a csarnoknak igy más rendeltetése lett. Télen-nyáron minden vasárnap megrendeznek elötte egy vegyes kirakodó vásárt. Amit a szem-száj megkiván, itt mindent lehet kapni. Alsó és felsö ruhanemüt, cipöt, háztartási cikkeket, élelmet, italt, gyümölcsöt meg mást. Pl. Cserépvirágot. Nagy teherautóból kinálják a népnek. Nem bolhapiac. Bódék standok, sátrak megszüntek. A hivatásos kereskedö ma oldalvást nyitható pótkocsiból árul Hajnali 5 órakor kezdödik, de reggeli 10 órakor a nyomát sem szabad már látni. Ha rendör, vagy a piacfelügyelö valahol is keresztben fekvö szalmaszálra bukkan, nyomban vaskosan bünteti a helybérlöt. Megéri idejönni. Sok látogatója is van. Különjáratú autóbuszok hozzák a közeli és távoli vidékröl az érdeklödöket. Közel a hires, egyben hirhedt Reeperbahn is. A kikötö neves mulatói, hirhedt csehoi és sötét lebujai is itt a szomszédságban találhatók. Az elsö vevök az éjt átmulató korhely személyek. Nótázva jönnek kávézni és kijózanodni. Ök teszik a nyitányt. A sok turista meg a hamburgi koránkelök nem zavartatják magukat. Úgy 8 óra körül egy gombostüt sem lehetne leejteni. Szinte egy testként sodródik a tarka-barka tömeg. Ilyenkor van az alattomos zsebmetszök, a hangoskodó kofák, a piaci kikiáltók meg a rikkancsok cselekvö ideje. Egymást túl akarják kiabálni. Egymáson túl akarnak tenni. De számlát nem adnak. A zsebmetszök, rendöri felügyelet dacár is garázdálkodnak.

- Halló! halló! A piros blúzban ott a kecses hölgy. Kérem, álljon meg! Finomabb és frisebb angolnát sehol e világon nem kap. Nézze! Darabja 5 €! Tessék, teszek rá még egyet, és még egyet. Nem drágább. 3 angolna 5 €! Madám, ajándék.

Szivesen járok ide én is. Szeretem hallgatni a sok marktschreier = piaci rikkancs túlkapó árudicséretét. Sok potyázó látogató is van. A romladó árukat röviddel 10 óra elött szinte a nép közé szórják. Erre várnak. A leszállitott, söt, néha ingyenes áruknak ilyenkor kapós a kelete. Tévedés azt vélni, hogy szegények potyáznak. Schnepfchenjäger = gubavadász a divatos gunynevük. Nem koldusboton tengödnek.

Hamburg torzó lenne a messzeföldön ismert Dóm nélkül. Azért dóm, mert a középkorban a városi fötemplom, tehát dóm, körül zajló rendezvény, olyan búcsú féle sátoros ünnepély volt. Kirchweih = Templomszentelés. Ma, évente kétszer a város legnagyobb terén tartják és széles népszerüségnek örvend. A város apraja nagyja örömmel tölt itt egy napot. Ide is különjáratu autóbuszok hozzák a közeli és távoli falvakból érkezöket. Tudomásom szerint 3 hétig tart. Nem kirakódó zsibvásár. Mutatványos rendezvény. A budapesti vidámparkra emlékeztet. Virslit, sütit és italt mérö bude persze van. Vattacukrot is tekernek pálcikára. Talál ott a látogató kicsinek és nagynak alkalmas kör- és átbillenös hajóhintát is. A 15 m magas óriáskerék legfelsöbb pontjáról szép kilátás nyilik a környezö városnegyedre. Nem szabad elfelejteni a lélegzetrabló hullám- és nöi sikoltozásra késztetö szellemvasutat sem. A lökdösödö gokart körmenet huszonéves fiuknak és lányoknak való. Öreg arra inkább ne üljön. Én szivesebben leülök egy hüs sör mellé, mint felüljek egy centrifugális pörgetyüre. Fölkavart gyomorral szállnak le róla. Utána düledezve tántorognak az utcán. Itt lehet találkozni a kupos süvegü jóssal. Nyakába akasztott faltálcáján hosszukás ládikó látható, amiböl fehér egér húz az összeölelkezö szerelmespárnak sorsjegyet. Nagy ám az öröm. A rozsaszinü sorsjegy csupa jót igér. Tudom, mert egyszer én is kiváncsi voltam a jövömre.

- Figyelem, figyelem! Ki lesz a következö milliomos? Itt is van rikkancs.Tombolajegyet árul. Mondókáját csupa únalommal ismételgeti. A halpiaci rikkancs nyomába sem léphet. Nincs is nagy forgalma. Tomboláján akkora mackót is nyerni lehet, amelyik nem fért az autómba. Hagyományos, a ménföi búcsuból ismert szórakoztató is található. Céldobás dobozgulára. Céllövés kitüzhetö szines kokárdára. Kereplö szerencsekerék pörgetése. Mézespuszi, stb.

A mutatványosok körében az itteni dóm „aranybányát“ jelent. Végette már számos korrupt tiszviselö lebukott. Csábitotta a nagy pénz, amit a reszvételi engedélyért kináltak nekik. A rendörség szigorúan ellenörzi a helypénz nyugtáját és a lefoglalt hely télyleges nagyságát. Az önkormányzat nagyon választékosan, szinte mereven kezeli az engedély megadását, kiállítását. Egy-egy mutatványos csak 4 évenként juthat ilyen elönybe.

Jó ötletnek bizonyúlt pl. az újonnan létesitett Gildemarkt = Céhvásár. Többféle kézmüves mesterek közös rendezvénye. Évente egyszer érkezik Hamburgba s mindjobban növekvö népszerüségnek örvend. Miért új? Tulajdonképpen nem új. Csupán ösi szokást élesztettek vele újá. Régen a tekintélyes céhatyák piacra vihették az alkotásaikat. Napjaink kézmüves mesterei is hasonlóan cselekszenek. A váltózat annyi, hogy bemutatják a manapság már kihalt, vagy kihalóban lévö, régi mesterségeket. Egy kádár pl. hordót csinál. Ki látott ilyent? Pántokat kalapált! A Kalapos nedves filcböl, nemezböl csinál kalapot és nézö közönsége nem gyözi csodálni. Börkötényes kovács izzó vasból szép gyertyatartót alakít az üllöjén. Fröccsenö szikrái elöl ugorva mentik magukat az emberek. Az üveges, ill. üvegfúvó forró kemencéje és standja köré alig lehet odaférni. Fehér opálüvegböl kis állatszobrokat fújt. A frissen sült kerek kenyér és az ovális cipó illatta már messziröl a kölzelgö pékmesterre tereli a figyelmet.Tartósitó nélkül sült kenyeret lehet kostolni és venni. Izletes! Mit keres itt a méhész? Nos! Mézet, méhsört és propoliszt árul. Nála kóstoltam, nála ittam életem elsö méhsörét. Német neve: Met. Keresztrejtvényböl ismerem. Valójában még nem találkoztam méhsörrel. Mi a piac plánéja? Szerinten a nem mindennapos ötlet. A jó kitaláció. A kiállitó mesterek és segédek ösi céh viseletbe öltöznek. Imitálják a régi nyelvszokást. Egyesszám harmadik személyében szólnak, beszélnek. Gevatter = atyafi a kissé zavartan nézö vevök megszólitása. A vásártért laposra lépdelt szalma fedi és kerités övezi. Különben eltünne a néhány tyuk és kecske, ami a sok atyafi között mekeg és kaparászik. Az egyik sarokban disznóól is látható. Szinte egy Paraszt-Brueghel-i zsánerkép. Ez a vásár olyféle, mint egy vándorcirkusz. Ma itt, holnap ott veri fel a sátrait. Belépöböl és az eladott cikkekböl élnek. Elöszeretettel jövök, ha Hamburgban vendégszerepel.

Szólni kelle a lankadatlan vonzóerövel rendelkezö, számos, szinte minden városnegyed-ben rendszeresen megtartott Flohmarkt = bolhapiacról. Módosabb városnegyedben, mert a kinálat minösége ott emelt szintü igénynt is kielégít, Antiquitätenmarkt = régiségpiacról illik beszélni. Kirakodó zsibvásár. Hagyatéki kiárusítás. Megúnt holmik olcsó elsózása. A rendörség lezárja a kijelölt utcát. Teljes szélességében. A közepe üres marad. Ott tolong a nagy tömeg. Nem mindenki vevö. Sokan jönnek nézelödni. Kiváncsiskodni. Bámészkodni. A lakás sarkába valami diszitö elemet keresni. Az idöt kellemes szorakozással tölteni, vagy ismerössel találkozni. Kétoldalt a járda szélére állitják az asztalokat, pultokat. Föképp tapétázó asztalt használnak. Földre terített abroszon is árulnak. Boldog-boldogtalan jöhet, aki a helypénzt levasalja. Sátor is látható. Mindenki tudja, hogy hivatásos kereskedö kinálja ott az áruját. Nem lehet vele alkudni! Mit árulnak, mit lehet egy bolhapiacon venni? Használt koporsón kivül, szerintem mindent, amit a természet és az ember valaha is teremtett!! Mindent, ami a padláson, a pincében, a szekrényben és a polcokon évek óta porosodik. A hasznos és haszontalan áruk kinálatának nincs határa. Föképp háztartási kellék van zömivel. Kerámia, porcelán, ólomkristály, ruhanemü, könyv, hanghordozók, stb. Nem lehet részletes leltárt késziteni. A városnegyed, ahol lakom május elsö vasárnapján tarja a bolha-piaccal tarkitott Straßenfest = utcai ünnepélyt. Sosem hagyom ki. Szivesen töltöm ott az idömet. Egyszer herendi porcelánt találtam olcsó pénzért. Meg is vettem. Vevöi szándékkal sosem indulok, de valami hülyeséget gyakran veszek. Egy bolhapiac mindég hangos rendezvény. Nem csak virágos kedvü, majd rekedt hangú rikkancsok versenyeznek itt egymással. Zeng a pityokás tömeg. A zenészek is nagy, néha túlzott hangerövel játszanak. Számos lacikonyha frissen fölt és sült ételt kinál. Száll a jó illat a levegöben. Böven folyik a sör, a bor és a pálinka, ásványviz és cola. Estére kelvén sok dolga van a jelenlévö rend-öröknek, a készültségben lévö tüzoltóknak, az elsö-segélyt nyújtó vöröskereszteseknek. Este 8-kor záróra. Éjfélre az utolsó tapétázó asztal is el kell hogy tünnjön, mert megnyitják az utcát.

Meg kell emliteni a legtöbb városnegyedben megtartott Wochenmarkt = Hetipiacot is. A neve mondja. Hetente tartják. Zöldségpiacnak, vagy szabadtéri piacnak is mondani lehet. Hivatásos kofák és ambuláns kereskedök árulnak rajta élelmet és mindent, ami az élethöz naponta szükséges. Föképp háziasszonyok és hivatásos szakácsok teszik a vevöket. Idö-közönként én is körülnézek. Olcsóbb és frisseb a kinálat, mint az üzletekben.

Reni, Kanada
-Allando piac ami minden nap nyitva van, dragabb mint a bolt, zoldsegtol ruhaig minden felet arulnak de inkabb kisebb cegek nem a nenikek a falubol az arusok. Turistaknak latvanyosag.

-Bolha piac. Minden fele regisegeket arulnak meg uj dolgokat is ,kb. olyan jellegu mint othon nalunk Magyarorszagon. Olcsobbak a dolgok, de nem lehet a vetel utan reklamalni.Altalaban a hetvegeken van nyitva, de nem mindig.

- Organikus(bio) piacok ahol a magan szemelyek arulhatjak a zoldsegeiket, gyomolcsoket,szorpoket, mezeket stb...Nagyon felkapott ez a dolog itt, egyre tobb ilyen market nyilt meg, mert nalunk nagy igeny lett a bio termekekre. Arban talan egy kicsivel de nem sokkal dragabb mint ha boltban vasarolnal.

- A lakossag arulhatja a holmijat, nem etel ital jellegu dolgokat a haza elott, erre nem kell engedely. Altalaban tavasszal szoktak ezt csinalni, lomtalanitaskor.Itt ugy hivjak hogy "gargage sale".Olcson lehet hasznalt dolgokat venni.

Arra a kerdesedre valaszolva, hogy elenorzik-e oket? Ahogy en tudom. Mielott engedelyt kapsz, be kell bizanyitanod es mutatnod mit arulsz, egeszseges, tiszta stb...az aru. Honnen szarmazik stb...A megszokott dolgokat termeszetesen itt is elenorzik. De en meg nem lattam azt, hogy allandoan szuroproba szeruen meglepik a piacokat az allami hatosagok es vamugyi, kojali stb..elenorzeseket csinalnak. Ez Magyarorszagon nagyon elterjett lett amit en nem igazan ertek. Ahol inkabb elenorzes van az a bolha piac. De oda is csak a rendorseg jar a biztonsag kedveert, meg ellenorizni, hogy ne legyen lopott aru. Ha viszon valaki megbetegszik vagy rossz elmenye volt a piacon valamirol. Itt is be lehet jelenteni es akkor viszon nagyon komoly buntetesi, perelesi kovetkezmenye van az egesznek, amin senki nem akar keresztul menni. Hiszen egy jo ugyved $250-os orraberrel dolgozik.

Milyen formaban arulnak? Altalaban tiszta helyen, rendes korulmenyek kozott. Kivetel megint a bolha piac ahol a foldon is arulhatnak az eladok.
Vajon megéri az árusnak a piacon árulni? A nagyobb piacokon igen, foleg ahol turistak is jarnak. A nyari bolha piacokon is megeri arulni, hiszen sokan kimennek, mar az erdekeseg kedveert is.

En sokat jarok piacra, de inkabb tavasszal es nyaron. Foleg gyumolcsot es zoldsegeket veszek, mert sajnos a nagyuzemben eloallitott aruk izetlenek es tulzottan hormon es vegyszer kezeltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóüdvözlő révház - szerkesztetlen változat

Tovább olvasom