Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Petra Pekingben: benne volt a kínai tévében

Győr-Peking - Miközben Pekingre az olimpia miatt figyelt a világ, a sportjátékok előtt pár nappal egy másfajta nemzetközi versenyen képviselte hazánkat Kínában a győri Kakuk Petra. Tévékamarák előtt mérte össze a világ fiataljaival tudását a téren, ki ismeri jobban a legnagyobb távol-keleti országot. Galéria.
Négy éve tanulja a kínai nyelvet és egy évet államközi ösztöndíjjal Jinanban tölthetett a Shandong Egyetemen Kakuk Petra. Lapunkban több részben be is számolt élményeiről, többek közt arról, mennyire megcsodálták szőke haja miatt és egy helybeli kisfiú még azt is megkérdezte, mikor meglátta: „Egy kékszemű mindent kéknek lát?". A kultúrák közti jelentős eltérések ellenére – vagy épp azért –, személyes tapasztalatokat szerezve a Távol-Keleten a győri lány Kína-rajongóvá vált. Ezért benevezett „A kínai nyelv hídjai" nevű nemzetközi verseny magyarországi selejtezőjére és meg is nyerte. Így ő képviselte hazánkat az olimpia nyitánya előtti napokban a kínai döntőn, amelyen ötvenöt ország egyetemistái vettek részt.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Szavazás, mint egy valóságshow-ban

A verseny célja a kínai nyelv és kultúra terjesztése, népszerűsítése. Idén hetedszer rendezték meg, negyedszer magyar képviselővel. Petrának arról kellett számot adnia többféle módon, mennyire beszéli a kínai nyelvet, mennyire ismeri a keleti országot és az ott élők szokásait. Művészeti előadói tudását egy hagyományos kínai műfajban kellet bizonyítania, ezért a győri lány Pekingben egy kedvelt kínai slágert játszott el furulyán. A bemutatkozó filmjét pedig egy nemzetiségi múzeumban vették fel, ahol miao népviseletbe öltözve énekelt. Ilyen filmre azért volt szükségük a versenyzőknek, mert az egész vetélkedő a második legfontosabb kínai csatorna, a hunani TV kamerái előtt zajlott. Sőt, akárcsak egy valóságshow-ban vagy tehetségkutató Megasztár-szerű műsorban a közönség is beleszólhatott az eredmények alakulásába. A stúdióban megjelent nézők szavazógéppel, a tévénézők pedig SMS-eikkel fejezhették ki egyes versenyzők iránti szimpátiájukat.

Az olimpiai falut is látta

Bár végül nem sikerült bejutnia a döntőbe, a győri lány számos elismerést kapott nyelvtudásáért is és Petra azt tartja a legfontosabbnak, hogy több külföldi barátot szerzett, akik mind-mind Kína-rajongók.

Mivel idén nyáron az olimpia miatt figyel a világ Kínára, több versenyfeladat ezen a vetélkedőn is a sportjátékokkal volt összefüggésben. Így Petrának olyan szerencséje volt, hogy a „kötelező" pekingi nevezetességek, a Nagy Fal, a Tiltott Város, a Nyári Palota, a Mennyei béke tere mellett megnézhette az olimpiai falu fő épületét, a megnyitó helyszínéül is szolgáló Madárfészek elnevezésű stadiont. Emellett eljutott a Hunan tartománybeli Zhangjiajie természetvédelmi területére, a világon egyedülálló hegyek közt túrázhatott.

Ideje megismerni Keletet

– A verseny alatt a diákok közös nyelve a kínai volt. Nekem nagyon tetszett, hogy a vicc kedvéért még az amerikaiak is kínaiul beszéltek egymással. Ez is mutatja, hogy az emberek mindenütt kezdenek rádöbbenni ennek az országnak a jelentőségére. Ezekben a napokban tényleg minden szem Pekingre figyel. Azonban az olimpia befejeztével sem szabad elfordítani tekintetünket Kínáról, hiszen ez a több ezer éves kultúrával rendelkező nagyhatalom kezdi visszaszerezni a számára méltó pozícióját a világban, a világ egyik új pólusává válik. Ezért aztán igyekeznünk kell megismerni, megérteni a lakóit. Ami engem illet, mosolyogva megyek tovább ezen az úton. Tökéletesen persze én sem fogom megérteni őket sosem, de mivel gazdaságdiplomáciát tanulok, később szakmámnak megfelelően én is egyfajta „hídként" szeretném majd segíteni a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolatépítést – mondta el lapunknak Kakuk Petra, aki azóta újra visszatért Kínába, Yunnan tartományban tölti a következő féléves ösztöndíját. (Képgaléria és előzmények: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lappföldön találkoztak magyar vadászpilótákkal a jedlikesek

Győr-Pitea. Az érzelmeknek a csoportmunkában és a szakképzésben betöltött szerepét vizsgálta három… Tovább olvasom