Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Petra Kínából: Alkudni körömszakadtáig

Ha felére alkudod az árat, még mindig át leszel verve – ez az elterjedt kalkuláció Kínában, ahova államközi ösztöndíjjal ment nyelvet tanulni a győri Kakuk Petra, aki ezúttal az ázsiai vásárlási szokásokról írt.

Még útnak indulása előtt többen javasolták Petrának, ha vásárol, sose fizesse ki a kért árat, hanem alkudjon körömszakadtáig. Most már tudja: ez egy megszívlelendő tanács. A kínaiak alkudoznak mindenre. Ha az eladó felfedezi a külföldit – ami nem túl nehéz –, azonnal gazdag amerikai nagybácsinak – Petrát persze inkább nagynéninek – nézi, és az ár többszörösével indul. Esetleg átszámolva még így is olcsónak tűnhet a vétel, de nem szabad kifizetni. Általában úgy kalkulálnak: ha felére alkudod az árat, még mindig át leszel verve. Ez persze az utcai szabad piac, de a boltokban, az áruházakban is lehet alkudni, kivéve a multik exkluzív shopjaiban.

Petrát az lepte meg, hogy szállodákban, magánüzemeltetésű buszokon is így megy. Egyszer busszal utazott és kérdezte a sofőrt, mennyi a jegy. A válasz után a kínai utasok harsány kacajra fakadtak, ami gyanússá tette a dolgot. Aztán a feléért elvitte, de biztos benne, így is többet fizetett a helybelieknél.

Az áruházaknál érdekesség, hogy ünnepnapokon is nyitva tartanak, sőt ekkorra időzítik árleszállításaikat. Olyankor milliónyi a vevő, aki hagyja magát, azt félretaszítják. Az árukészlet változatos, „az ordítóan hamis űbergagyitól a luxusig minden megvehető". Petra kilátogatott a régiségpiacra is. Úgy véli, a legrégebbi holmi se lehetett ötven évnél öregebb. Porcelánok, mandarinok, hivatalnokok, agyagkatonák szobrocskái sorjáztak mindenfelé, és Mao elnök kicsi piros könyvbe foglalt forradalmi bölcsességei százszámra.
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmazaj külföldön – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom