Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Petra jelenti Kínából - KÉPGALÉRIA ITT!

A győri Kakuk Petra, aki államközi ösztöndíjjal került nyelvet tanulni Ázsiába már többször beszámolt a Kínában tapasztaltakról. Ezúttal az ottani diákéletről írt, amit egy évig maga is kipróbálhat.
„Jinan (Csinan) Kína ősi tartományának, Shandongnak (Santung) a székhelye. Innen származik Konfuciusz és Jiang Qing (Csiang Csing), aki egykoron Mao elnök negyedik feleségeként nagy befolyással bírt. A várost kettévágja a Huang He, a Sárga folyó. Ősz elején a mi szőke Tiszánkhoz hasonlóan alig csörgedezik benne a víz, viszont több mint hetven forrás található a városban. Jinan a források városa, lélekszáma csaknem hatmillió. Metró nincs, csak buszok járnak, ezért nagy a légszennyezés."

Ebéd egy százasért

„Az egyetem, a Shandong University hallgatóinak száma csaknem százezer, a fele nappali tagozatos. A kampuszban minden egy kupacban van. Kényelmes dolog reggel kilépni a koleszból, átballagni a szomszédba az órákra, utána a menzára. Rossz belegondolni, mennyit kell utazgatni Budapesten ugyanezért. Az első, ami mellbe vág, az egyetemi étkezde mérete. Ötszintes, hatalmas épület, déltájban tömve. A választék óriási, az árak otthoni mércével mérve nevetségesen alacsonyak. Egy ebéd ötven-száz forint közötti összegből kijön. Két dolog nem nagyon tetszik. Az egyik, hogy a meleg ételeket nem tartják melegen. Ha kihűl, hát így jártunk. A másik az étkezési szokások. Az étkezők a maradékot – a csontot, a szálkát, a mócsingot – az asztalra vagy a földre szórják. Ez valami hagyomány lehet. Gyakran egyedül megyek ebédelni, ez hatékony módja az ismerkedésnek. Majd mindig odaül mellém valaki, akivel beszédbe elegyedünk."

Fizetni kell a vízért is

„Itt koleszhegyek vannak. Talán húsz lehet. A jinani hallgatók egy része is ezekben lakik. Szinte szégyellem magam az egyágyas szobám miatt, ami a magyarországi ösztöndíjasnak jár, a kínaiak öten, nyolcan préselődnek egybe. Tusolni másik épületbe papucsban ballagnak át, kis kosárkában szállítják tisztálkodási eszközeiket. Ami még meglepőbb: ezért fizetniük kell. Sőt az ivóvízért is, mert a mosdóban nem az folyik. Minden hallgatónak van chipkártyája, ezzel fizet mindenért. E téren előrébb járnak, mint mi."

Az erdőben hangosan kántálják a tananyagot

„Gondolhatjuk, mennyire nehéz lehet tömegszálláson tanulni, viszont a kampuszon van egy kis erdőcske, ahol sok hallgató kóvályog a fák között és hangosan kántálja a tananyagot. Vicces a kínai akcentussal előadott angol mondatokat hallani, viszont a kínai diákok szorgalma példamutató. Ez érthető is, mert itt az állami oktatásért is minden szinten fizetni kell. A nem eléggé tehetős családokban szinte csak azért güriznek a szülők, hogy többnyire egyke gyermekük vigye valamire."

Heti húsz óra mandarin

„Heti húsz órában tanulom a modern kínai nyelvet, a mandarin. Nem sok európai van a hallgatók közt, a többség dél-koreai. Nyelvtan, beszéd, olvasás, magnóhallgatás tárgyaink vannak. Mindegyiket anyanyelvi tanárok tartják és csak kínaiul beszélnek órán. Jól teszik. Az egész nagyon családias és közvetlen.

Itt is divat a napközbeni szieszta, mint Dél-Európában. Dél és két óra között megáll az élet, csak kaja van, meg pihenés. A tanítás, az ügyintézés szünetel. Nehezen megszokom. Nem szeretném fizikailag elhagyni magam, ezért beiratkoztam jógázni.

Itt is mindenkinek van mobilja, használják az internetet. A városi netkávézókba betérve szinte csak fiúkat lehet látni, amint vadul püfölik a billentyűzetet valami játékot játszva. Közben a háttérben a hangszórókból szirupos szerelmes kínai dalok szólnak. Csak azt nem tudom, hol lehetnek a lányok ilyenkor?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az árust, a vevőt ellenőrzik

Tovább olvasom