Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Példák a spórolásra

Példák a spórolásra: a duplázott sörtől a bevásárlóbrigádokig
A januárt Magyarországon menetrend szerint sokféle áremelés jellemzi. Külföldi olvasóink arról írtak, más országokban is vannak-e hasonló változások és egyben olyan spórolási trükköket küldtek a hazaiaknak, amelyek itt is jól alkalmazhatók.

„A spórolás nálam is csupa nagy betűvel van írva. Ami engem érint, az áram és a fűtés. Mindkettő drágul, már csak azért is, mert a Mehrwerthsteuer (áfa) 16-ról 19%-ra emelkedett Németországban január elsejétől. Azt árammal úgy takarékoskodok, hogy ha nem kell okvetlenül villanyt gyújtanom, akkor gyertyafényt használok, az sokkal szebb. Ha elmegyek itthonról, lekapcsolom a radiátoraimat. A lányomék beállítottak egy fával fűthető kályhát a frissen vásárolt házukba, de az is sok költséggel járt. Reménykedünk, hogy behozza az árát. A tetőre napfénykollektorokat is szereltettek, amiről majd a melegvizet kapják. Ilyesmire itt adnak állami támogatást."
Gabriella, Németország

Német benzinturisták

„Euro gleich Teuro! – szól a szójáték, ami azt jelenti, az euró a drágasággal egyenlő. 2007-et itt olyan adó-, díj- és áremelkedés, valamint a szociális segélyek csökkentése fogja jellemezi, amit a szövetségi köztársaság történelme folyamán eddig még nem jegyeztek fel. Ismét mellőzik a nyugdíjak emelését, harmadszor, sőt a magasabbak adókötelessé válnak. Emelkedik a betegbiztosítási díj, csökken a betegbiztosítók által fizetett gyógyászati hozzájárulás, a kötszerről is számlát kapunk. A helyi tömegközlekedés is drágul, a közszolgáltatás díjainak tetemes emelése pedig mindenkit aggaszt.

A takarékoskodásban jártasabb polgár már a múlt év végén részletre vette meg az idénre szánt komolyabb beruházási cikket. Bútort, autót. Így még a tavalyi adó vonatkozik rá. Néhány háziasszony televette a mélyhűtőjét. A peremvidéken átmennek a szomszédos országba ott olcsóbban vásárolnak, benzint, építkezési anyagot. A közszolgáltatási díjak elleni egyik védekezés, hogy több fogyasztó összefog, a bíróságon nyújtanak be keresetet az áremelés részletes megindoklására. A per több évet vesz igénybe, addig a régi ár érvényes. előfordult, hogy nyertek is. Társasházban egyébként csak azt lehet tenni, hogy csak az egyik szobában kapcsolják be a fűtőtestet. Fára, szénre azok tudnak átállni, akik vidéken laknak, egyedi fűtéssel rendelkeznek. Persze az erőművek igazgatósága sem alszik: vidéken ezért jóval olcsóbb az energia."
Róbert, Hamburg

Olaszok: együtt olcsóbban

„Több mint 500 eurós (mintegy 125 ezer forint) többletkiadással kell számolniuk az olasz családoknak az idén az éveleji áremelések miatt. Többet kell fizetni a vonatjegyekért, az autópálya-használatért, drágább lett a tévé-előfizetés, a szemétszállítási díj, emelkedett az önkormányzati ingatlanadó. Nőtt a gépjárműadó, a biztosítás, az átíratás és a szabálysértésekért is többet kell fizetni. Márciusig viszont nem emelkedik a víz-, a villany- és a gázszámla. A kórházak elsősegélynyújtó ügyeletein fizetendő összeg 10 euróval drágult.

Az euró bevezetése óta eltelt 5 év alatt jelentősen emelkedtek az árak, egyes termékeké akár 40-50%-kal. Élelmiszert egyre többen vásárolnak diszkontokban, várják a 2-őt fizet, 3-at kap akciókat. Szinte minden áruház kínál törzsvásárlói kártyát, ami kedvezményekre jogosít és jelentős összeget takarítanak meg a nagyvárosokban a bevásárlóbrigádok tagjai. Munkahelyi kollektívák, baráti társaságok alakítanak csoportokat. A családok így együtt, viszonylag nagy tételben vásárolhatnak közvetlenül a termelőtől, a gyártótól élelmiszert. Újabban a kistermelők kiszolgálják telephelyükön a vásárlókat, így kis tételben is olcsóbban lehet vásárolni, mint az üzletben. A régi háztartási cikkek helyett egyre inkább energiatakarékos gépeket vásárolnak az emberek, s tudják, hogy a tévét, a DVD- és CD-lejátszót is ki kell kapcsolni, mert a standby üzemmódban is pörög a villanyóra. Az autóvásárlásnál is fontos szempont a fogyasztás, egyre több típus már gyárilag vegyes üzemű: földgázzal vagy folyékony glp gázzal is gurul.

A vízzel is lehetne jobban takarékoskodni. Szakemberek szerint gazdaságosabb lenne az önkiszolgáló mosodákba vinni a szennyest, de ezekben – az utóbbi időben elterjedt – üzletekben általában csak diákokat látni. Egyre többen vásárolnak részletre, ám gyakran olvasni, hallani olyan családokról, akik tovább nyújtózkodtak a takarójuknál. Valószínűleg a takarékoskodás az oka a nyaralási szokások változásának is. Korábban aki csak tehette, augusztusban ment szabadságra, annak ellenére, hogy a főszezonban sokkal drágábbak a szállodák. De egyre népszerűbb a június és a szeptember. Ám nemcsak a családok takarékoskodnak: mostantól a hadseregben dolgozóknak már nem ingyenes a borbély, megszűnt az ingyenes borotválás és hajvágás a laktanyákban és a hajókon."
Anikó, Olaszország

Előny a spanyoloknál és az angoloknál

„Sajnos itt is emelkednek az árak, a gáz, a villany, a telefon, a közlekedés, de szerencsére csak 1-2%-al, úgyhogy azt még ki lehet bírni. Viszont csökkennek az adók és az ingatlanárak is és itt nincs vizitdíj. Otthon Magyarországon a legnagyobb baj a fizetésekkel van."
K. J.-né, Spanyolország

„Víz, gáz, elektromosság – nem jelentős költség. Londonban vízóra csak néhány helyen van, éves átlagot fizet mindenki előre. A gáz ára például 8 órányi minimálbér 1 hónapra 3 szobás családiház esetében. Az ételeknél nagy a választék, rengeteg a kis külföldi bolt is, nagy a verseny, így az árak viszonylag stabilak. Akiket ismerek, azok az üzemanyag és a dugóadó árát spórolják meg, metróznak meg buszoznak."
Niki és Ádám, Nagy-Britannia

Reklámfigyelés Svájcban

„Svájcban lenyelik az emberek a magasabb árakat. Mivel az olaj nemzetközi ára megemelkedett, megemelkedik a fűtés, a villany, az ipari termelés, a szállítási költségek és ennek következtében az élelmiszerek ára is. Áremelkedést jelentenek az uniós szabályozások is, például, hogy minden árun, például a húsokon is olyan etikettnek kell lennie, amelyen az állat születésétől a levágáson keresztül, a forgalmazóig minden adatot fel kell tüntetni. Ez és ennek a kontrollálása is pénzbe kerül. A biztonságot meg kell fizetni. Svájcban a benzinárak naponta változnak, az utóbbi hónapokban megemelkedtek, de senki sem reklamál, mert ez az ár a legalacsonyabb Nyugat-Európában.

Amikor a marhabetegség ijesztette az embereket, a disznó- és a bárányhúsok ára megduplázódott, mert megemelkedett a kereslet. Ma már a fogyasztás visszatért a régi szokásokhoz, de a magasabb árak megmaradtak. Viszont a nagy elosztók egymást váltják akcióikkal, így aki ügyes, olvassa a reklámokat, amit a postaládájában talál, akkor a hónap végén 30%-ot vagy többet is megspórolhat az élelmiszerköltségein. Például az egyik elosztó Lugánóban is minden kedden nyugdíjasoknak 10% kedvezményt ad. Aki határmentén lakik, átmegy Olasz-, Német-, Franciaországba vagy Ausztriába, ahol az árak átlagban 30%-al olcsóbbak, főleg a zöldségeké."
Stefán, Svájc

Kerekező svédek

„Az áremelések Svédországban nem az évelejéhez kötődnek, a nemzetközi piac irányítja az árakat. Most az új kormány 10%-kal csökkentette a munkanélküli segélyt, szociális megszorításokat vezetett be, de csak egy kisebb tüntetés volt Stockholmban. Az emberek tudomásul veszik a kormány intézkedését. Ha egy házban úgy spórolnak, hogy a hőfok sosem magasabb 22-23 foknál, akkor a gáz (fűtés, melegvíz) egy éves fogyasztása egy 85 négyzetméteres házban mintegy 11.000 korona (több mint 300 000 forint). Villany ugyanebben a házban egy évre mintegy 13.000 korona (360.000 forint), ha a gépek nincsenek feleslegesen bekapcsolva és alacsony energiafogyasztásúak. Mindemellett itt az igazgatótól, a doktornőtől a gyárimunkásig rengetegen kerékpároznak. Az állomásoknál kerékpárok ezrei vannak."
Lali, Svédország

Amerika: az egészség befektetés

„Tavaly a gázár 40%-al emelkedett egy időre, a téli hónapokra, de az emberek nem szóltak egy szót sem. Sokan vesznek elektromos fűtőtestet, azzal próbálnak éjszakára 1-2 hálószobát melegen tartani. Olyanról szó sincs itt mint otthon, hogy 40-50-60%-os áremelkedések több fő területen is. Az alapélelmiszer körülbelül az inflációt követi, ami évi 3%-os emelkedést jelent. Bar akkora a verseny a piacon, hogy néha még ez sem igaz. A takarékoskodás főként az idősebb korosztályra jellemző, azokra, akiket naponta hitelkártya-ajánlatokkal bombáznak, nem igazán. Emiatt a többség nyakig el is van adósodva. Spórolási módok: az ember kevesebbet megy orvoshoz, mert akkor nem kell fizetni a vizitdíjat. Nem használja az autót kis távolságra, nem eszik étteremben, nem plázába megy szórakozni, mert ott mindig lehet venni valamit. Olcsóbb szabadidőtöltést keres, elmegy túrázni, az egészséges is, igyekszik a biztosítási díjait optimalizálni, hogy az önrész a baj eseten minimális legyen. Mivel az egészséget itt financiális befektetésnek tekintik, a legtöbben igyekeznek hetente 2-3-szor testmozgást végezni."
Péter, USA, Ohió

„Az Egyesült Államokban rendszerint csökkennek az árak ünnepek után, az élelmiszereké is. Az üzletek drasztikus fizetési kedvezményeket ajánlanak, csak hogy becsalogassák a vevőket. Új LCD-televíziót úgy hirdetnek, hogy 2008-ig nem kell elkezdeni a részletfizetést. Viszont a csapolt sör árát felemelték 4,5 dollárról 4,75-re, ezért a bárfiút joggal megillető 50 centes borravalón úgy spórolok, hogy egyszerre 2-őt iszok és után adok borravalót."
Csidu, USA, Connecticut

Összeállította: Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkedvelés külföldön

Tovább olvasom