Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Pasta Pavarottival

Együtt evett spagettit Luciano Pavarottival és a tőle bombasztikusan ható magas C-t is kiénekelhette a híres tenorral Verebics Ibolya. A győri származású Stuttgartban élő Bartók- és Liszt-díjas operaénekesnő a minap elhunyt művésszel kapcsolatos élményeit elevenítette fel. A gyász ellenére főként derűsen, mert szerinte az életében vidám énekes is ezt szeretné.
Amint csütörtök reggel korán meghallotta a nagy tenor halálhírét, rögtön elénekelte az összes áriát, amit annak idején vele gyakorolhatott. Verebics Ibolya így tisztelgett a híres pályatárs előtt és szerinte rajongóinak is szomorúság nélkül, dalait felidézve kell emlékezniük rá. Mikor vele kapcsolatos emlékeiről kérdeztük, először rögtön azt említette meg, hogy milyen szeretetteljes ember, csodás énekes volt, aki segíteni vágyott a fiatalabb generációt. Pályája kezdetén a győri származású művésznő is nem kis támogatást kapott az olasz operaénekestől.

Együtt a híres szerelmi kettősben

Ismeretségük mintegy tizennyolc évvel ezelőttre nyúlik vissza. Pavarotti rendszeresen szervezett a kezdő operaénekeseknek tehetségkutató versenyt szervezett, az egyiken zeneakadémiai hallgatóként Verebics Ibolya is részt vehetett, így találkozhatott vele és kapott tőle egy életre való szakmai útravalót. Az elődöntő Modenában, Pavarotti szülővárosában volt, a meghallgatáskor a nézőtéren csak a híres tenor ült és néhány munkatársa. „Sose felejtem el, a legtöbb énekes, a nyugatiak farmerben, zsebre tett kézzel léptek a színpadra, míg mi magyarok ünneplőben. Én is felvettem a legszebb ruhámat. Pavarotti pedig elmondta, milyen gyönyörű dolog, hogy mi adunk erre."

A művésznő élményeihez tartozik, hogy azon a versenyen úgy volt, ábécé sorrendben lépnek fel, de az utolsó pillanatban megváltoztatták ezt a szándékot, hátulról kezdték az ábécét. Így Verebics Ibolyának elsőként kellett énekelnie. Kissé izgulva adta elő Puccini Bohéméletéből Mimi áriáját. Pavarottinak annyira tetszett, hogy az operából egy duettet is kért tőle és felment hozzá a színpadra, együtt énekelték el a szerelmi kettőst, aminek a végén hosszan kell kitartani a magas C-t. „Bombasztikus volt tőle, nem hiába nevezik a magas C-k királyának." – mondta ennyi idő után is erősen átélve akkori élményét, lelkendezve a telefonba.

Egy hét a tenor villájában

Közönség előtt nem léptek fel együtt, mert Verebics Ibolya Mozart-hang, Verdit, akinek operáiban egy tenor igazán remekelhet, nem nagyon énekel. Viszont mivel az említett verseny elődöntőjéből továbbjutott, Pavarotti két magyar társával együtt meghívta egy hétre pizzaroi villájába. Minden nap foglalkozott, gyakorolt velük felkészítésképp és főzött is nekik minden este. Csodás spagettiket, pastákat, azaz tésztákat készített előételként, aztán grillezett húsokat a kertben és olívaolajos salátákat. Baráti közvetlenséggel, szinte testvérként bánt velük. „Komoly szentség áradt belőle, szinte mindig vidám volt, de bujkált egy kis szomorúság is a szemében, talán azért, mert ő is tudta, családi élete nem lehet teljesen zavartalan, mert több hölgyet is szeretett."

Inkább lemondta az előadást, rosszul nem énekelt

Verebics Ibolya pályafutását Pavarotti később is figyelemmel kísérte, ha versenyt nyert, gratuláló levelet írt neki és egyszer, mikor a bécsi operában lépett fel, meglátogatta az öltözőben. Tanácsait, példamutatását a művésznő máig szem előtt tartja. Például, hogy ha beteg volt, inkább lemondta az előadást, minthogy rosszul énekeljen. Sokan nem örültek, ha emiatt egy-egy meghirdetett koncert elmaradt, de a nézők érdekében tette és sok hívet szerzett a komolyzenének. „Nagyon vallásos volt, olyan átéléssel formálta az Istenhez szóló áriákat, hogy mindig elsír magát a végére. Csodás volt őt megismerni, így a gyászban is csupa jó dolog jutott róla eszébe. Úgy érzem, föntről mosolyog ránk, hogy örömmel emlékezzünk rá. Biztos vagyok benne, hogy egyszer Isten előtt közös áriát énekelünk."

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautók a világon – fotókat várnak

Tovább olvasom