Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Pármai óvintézkedések a műhold miatt

Olaszország. Az Emilia-Romagna tartományi polgári védelem figyelmeztetést adott ki Parma és a szomszédes Piacenza megyére vonatkozóan pénteken 13 órától az amerikai műhold várható becsapódása miatt. Ott élő olvasónk, Sánta Anikó beszámolója az óvintézkedésekről, amikről utólag kiderült, hogy nem volt rájuk szükség.
„Kicsit aggódni kezdtünk pénteken, ugyanis a kiadott figyelmeztetés a péntek 13 órától szombaton reggel 5 óráig tartó időszakra vonatkozott. Észak-Olaszországban több tartomány is érintett lehet a műhold érkezése miatt: Liguria, Piemonte, Valle d'Aosta, Lomardia, Trentino Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia-Romagna, ahol mi lakunk, azon belül is Parma és Piacenza megye." – írta olvasónk a napokban.


Kitelepítésre nem kell számítaniuk, ám a polgári védelem azt tanácsolta a pármaiaknak és a piacenzaiaknak, hogy pénteken este 21.25 és 22.03 óra között ne tartózkodjanak a szabadban és az épületek felső emeletein. Tartófalak közelében, ajtók alatt, illetve a sarokban helyezkedjenek el. A padlásra például semmiképpen se menjenek fel.

„Én és több ismerősöm is a legfelső emeleten lakunk, de nem költöztünk el erre az egy éjszakára, a sok bizonytalanság miatt, ami a műholddal kapcsolatos híradásokat jellemezte. Nem sokkal ezelőtt azt olvastam, hogy 2 órával a becsapódás előtt már pontosan lehet tudni a várható helyszínt... Bízzunk benne, hogy a lakott területeket elkerüli..." – fogalmazott levelében Anikó, aki eddig ilyen „sci-fi dolgoktól" eddig nem tartott, most is csak azért ijedt meg, mert külön kiemelték Parma és Piacenza megyét. Azonban nagyon kicsi az esélyről számolt be az olasz polgári védelem is, de az a pici is a péntek délutáni órákban a nulla egész valamennyiről 1,5 százalékra nőtt.

„Mondják a hírekben, írják a neten, hogy nem kell pánikot kelteni, ugyanakkor ismétlik, hogy »Bújj a sarokba! Ne menj az utcára! Ne menj a felsőbb emeletekre!« Bár ha az a 150 kilogramm körüli tárgy több mint 100 kilométer/órás sebességgel lepottyan, az alsó emeleteket sem kíméli szerintem." – írta olvasónk, aki azokat a térképeket figyelmet az interneten, amelyek olasz honlapokon jelentek meg és a műhold várható útját mutatták a légkörbe lépése után. Legtöbben a környezetében élők közül azonban csak legyintettek egyet az egészre, aki nem olvasott újságot vagy nem hallotta a híreket, nem is tudott róla. Sokkal inkább tartanak az emberek a földrengéstől, a környéken szeptember 8. óta nagyon sok kisebb földrengés volt, a múlt szombaton délután olvasónk is érezte az egyiket. Emiatt rengetegen panaszkodnak fejfájásra, szédülésre. Állítólag hónapokig is eltarthatnak ezek a kisebb rengések.

Pénteken estefelé aztán a műhold olasz területre becsapódása a polgári védelem szerint 1,5 százalékról 0,9 százalékra csökkent és végül is aztán elkerülte Európát. Feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak a kiszolgált amerikai műhold nagyobb darabjai, jó messze az amerikai kontinens nyugati partjaitól. Korábban a NASA azt mondta, hogy a műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át a Föld légkörén. Számos meg nem erősített jelentés és videofelvétel került fel a lehulló törmelékekről az internetre. Ezek szerint a darabokat a kanadai Alberta tartomány felett látták a legtöbben.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. szeptember 26. 18:23
    „Ennyi "nyulat", de vilagszerte!!!!! A muhold "elparolgott" es kesz!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat érő régi betét

Olaszország. Csaknem 50 évvel ezelőtt kiváltott, most előkerült takarékbetétkönyv értéke izgatja… Tovább olvasom