Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Paprikák: mérhető a csípősségerősség

Olaszország. A világ egyik legcsípősebb paprikája, az Indiából származó Naga Morich vonzotta a legtöbb kíváncsiskodót a Parma közeli Stuard kísérleti telepre, ahol jelenleg 442 féle paprika terem. Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó helyszíni beszámolója.
Terem a telepen sokféle formájú, méretű és színű, édes és pikáns, a világ különböző tájairól származó paprika, közöttük természetesen magyar erőspaprika is. Óriási a választék: van gombostű nagyságú és 25 centiméter hosszúságú, hosszúkás és kerekebb, harang alakú, spagettire emlékeztető, sárga, zöld, lila, sötétkék, narancsszínű, piros, barna, attól függően, mennyire érett.

Ezek többsége fogyasztható, de nagyon szép díszeket is lehet készíteni belőlük.


A nyitott kapuk rendezvényre érkező látogatók közül sokan úgy tudták, hogy a mexikói Habanero a legerősebb paprika a világon, ám a szakember megcáfolta ezt: a Naga Morich majdnem háromszor pikánsabb annál.Az erőspaprika egyébként Dél-Amerikából, valószínűleg az Andokból, a Bolíviai-fennsíkról származik és Kolumbusz Kristóf hozta Európába. A legnagyobb paprikatermelőnek India számít, mintegy 800 ezer tonnával évente. Ezt követi az Egyesült Államok, Mexikó, Kína és Pakisztán.


Európában a legismertebb a magyar paprika, de Dél-Olaszországban is többfélét termesztenek.


A paprikafélék csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon.A csípősséget a Scoville-skálával mérik, amely Wilbur Scoville amerikai kémikusról kapta a nevét, 1912-ben ugyanis ő dolgozott ki először használható eljárást a mérésre. Az SHU egység tehát a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a tesztelők már nem tudták érzékelni a csípősséget. A Habanero úgynevezett SHU értéke 300 ezer felett van, ez azt jelenti, hogy a kivonatot háromszázezer-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. (Habanero alábbi képünkön látható.)


A Naga Morich Scoville értéke pedig elérheti az 1 milliót is! (Naga Morich alábbi képeinken látható.)Érdekes, hogy a Parma közeli kísérleti üzemben is hasonló értékeket mérnek, mint az eredeti származási helyen – valószínűleg a kedvező talaj- és éghajlati viszonyoknak köszönhetően.A teszt tehát emberi érzékelésen alapul. Napjainkban egyre inkább laboratóriumi módszerrel, úgynevezett folyadék-kromatográfiával állapítják meg a fűszerek erősségét.Az erőspaprika jelentős mennyiségű C-vitamint, továbbá A, E, K vitamint, ásványi sókat is tartalmaz. Egy tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent cikk szerint az erőspaprika a magas vérnyomásra is kiváló. Bár tudományosan nem bizonyított, de sokak szerint a nemi vágyat fokozza, továbbá fájdalomcsillapító hatású.Termesztése egyszerű, fényre, melegre és elegendő vízre van szüksége. A fagyot nem bírja. Fogyasztható akkor is, ha még nem teljesen érett.A látogatók a Parmához közeli telepen sok új információval gazdagodtak, s megígérték, jövőre ismét visszatérnek, annál is inkább, mert a szakember megígérte: egy év múlva már ötszáz változat terem náluk, s a meg lehet majd csodálni a Parma névre keresztelt, a város színeit idéző, sárga-kék paprikát.

Olvasóink írták

 • 3. G.D 2010. november 08. 00:00
  „Köszönöm az infót Zita. Élni fogok vele. Üdv.”
 • 2. rimanyiz 2010. november 07. 09:00
  „Kedves olvasónk!
  A helyszínen járt olvasónk, a Parmában élő Sánta Anikó tájékoztatása szerint meg lehet rendelni interneten a kísérleti telepen nevelt paprikák magjait, 280 féle magot. Egyébként Európa több országába egyébként is szállítanak.
  Megrendelés: http://www.poderestuard.it/pages/home.aspx
  (Az oldal olasz, angol és spanyol nyelvű.)
  Rimányi Zita újságíró”
 • 1. G.D 2010. október 28. 16:58
  „Nagyon szép paprika-képek! Mivel én szererek erősen enni, húsleves és lecsó csak erősen jó nekem, (és ki is szeretném próbálni a határaimat) a legszívesebben mindegyikből kérnék egy magot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekgyógyászattal kezdik az evészavar kezelését?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája az evészavarokkal kapcsolatos.
Tovább olvasom