Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Orgazda az állam, ha lopott holmit vesz?

Németország. Eladó a lebuktató adat – megvegyék? Az államkincstár a lebuktató svájci-CD vételét sürgeti. Morális paradoxon, erkölcsi lehetetlenség. Nem feloldható jogi ellentmondás, amivel a jelenlegi német kormány pénz- és igazságügyi minisztere vajúdik. A „se veled, se nélküled" helyzet visszhangjáról olvasónk, Galgóczi Róbert Hamburgból küldött beszámolót.
„Miről van szó? Németországban a felső 10 ezer polgárai, pontosabban a milliomosok körében elterjedt divat a titkos svájci magas bankszámla. Említett polgárok ide mentik, itt kamatoztatják pénzüket, megkerülve a német államkincstár által kivetett jövedelemadót. Nekem 25% jövedelemadót kell fizetni a banktól kapott kamatra. A milliomosok a svájci kamatra 0% jövedelemadót fizetnek. Közülük most néhánynak meggyűlt a baja. Egy 37 éves svájci informatikus tisztviselő másolatot készített a feltehető adócsalók számláiról. Az adatok a Financial Times Deutschland jelentése szerint egy angol bankóriástól, a HSBC Private Bank, genfi fiókjából származnak. A feltehető adócsalók svájci számlájának CD-je, német és francia adóellenőrök szerint 130.000 adattal rendelkezik s a világ minden országára vonatkozik. A német hatóságok közlése szerint az adatok közül 1.300 német adófizetőt érint, akiktől becslés szerint 100 millió euró nem fizetett adót követelnek. A CD-t 2,5 millió euróért az említett informatikus a francia és a német adóügyi hivataloknak vételre felkínálta. Szerintem nagy hasznot hajtó befektetés lenne. Nem ellenezném."


Mi az akadály? A kancellári hivatal állásfoglalása szerint Angela Merkel (CDU) kancellár ajánlja, javasolja a nem megengedett úton szerzett CD megszerzését, vételét. Schäuble (CDU) pénzügyminiszter egy pillanatra sem mutatott kételyt. A pártok képviselői sem óckodnak tovább a több ezer, feltehető adócsaló nevét tartalmazó illegális CD megvételétől. A német polgárok többsége aggály nélkül helyesli az adatok megvételét. A Stern folyóirat véleménykutatása szerint a polgárok 57 százaléka Schäuble pénzügyminiszter döntése mögött ál és támogatja az adóügyi hivatal büntetőeljárást indító szándékát a valós vétkesek ellen. A polgárok 43 százaléka viszont nem helyesli az adóhivatal lépését.

Többszörösen kifizetődő befektetés lenne, ha a pénzügyminisztériumnak rendelkezésére állna ez a másolt CD. Ki tudja jogilag megállapítani, hogy egy másolt CD milyen jelleggel rendelkezi? Jogilag hogyan kell kezelni? Orgazda-e az állam, mert lopott holmit vesz? Egy drezdai CDU-tag a berlini ügyészségen büntető feljelentést tett Merkel kancellár ellen. Szerinte a CD tervbe vett vétele nem más, mint leplezetlen felbujtás büntetendő cselekményre.

Ám a CD-t senki sem hiányolja. A szóbanforgó bank nem tett az illetékes rendőrségnél feljelentést! Ki a károsított? Kinek a tulajdona tűnt el? Ám a vélt adócsalók itt élnek Németországban. Élvezik a sok adófizető pénzéből épült infrastruktúrát. Nekik nincs erkölcsi kétségük, hogy csalják hazájukat? Hogy ők élősdi széthúzók, mert nem részesülnek a közös terhek viselésében?

Nincs megkárosított. Nincs tolvaj! Ki ellen induljon eljárás? Alkotmányjogi kérdés. Minden maradt a régi! Pedig az újságok tele vannak gyanúsításokkal, feltételezésekkel és magyarázatokkal. Minden „gazétaírnok" meg konzervatív politikus jogtudornak csapott fel. Annak tarja magát. A HSBC Private Bank például jelenti, hogy nem szerzett tudomást, nem tűnt fel neki az adatok törvényellenes hasznosítása, lemásolása. Sőt, azt állítja: a CD hamis!

Ez egy nagy bökkenő. A megvétel feltétele ugyanis az adatok megbízhatóságától függ. Ki szavatolja a CD valódiságát? Az említett fiatalember betekintést adott és 52 feltehető adócsaló nevét közölte, ami a CD-n volt látható. Ezzel bizonyította, hogy a tulajdonában lévő CD valós neveket és tényleges adatokat tartalmaz, ami a német adóügyi hivatalnak kifizetődne, ha megveszi. Úgy a szövetségi kormány, mint az északrajna-vesztfália tartomány kormánya részletesen mérlegeli a CD megvételét s arra az eredményre jutott, hogy nincs akadálya az ügy lebonyolításának. Ez egy fontos megállapítás, hangoztatta a rendőrség szakszervezete, mert ezen határozat után meggondolásra intő vélemény csak az ügy késleltetését jelentené. A berlini német adóhivatal hamarosan szeretné a Svájcból származó, ott lemásolt CD vételét bonyolítani. Schäuble pénzügyminiszter azzal számol, hogy a jogi kérdések vizsgálata hamarosan lezáródik. Abból indul ki – hangoztatta a szóvivője –, hogy a szakértők mielőbb szilárd jogalapot találnak.

Így a tartomány kormánya és a berlini szövetségi kormány közösen elhatározták, hogy a CD-t, ami 1.500 bankszámla-tulajdonos nevét tartalmazza, egy nem megnevezett svájci banknál, közösen megveszik. A vételár 2,5 millió euró. Ezt az összeget fele-fele arányban fizetik. Fizetendő „bar auf die Hand!", azaz készpénz a kézbe. Valahol, egy autópályahíd alatt!

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ennek dacára továbbra is jó viszonyban kíván a svájci kormánnyal lenni. Szerinte nem tapasztalt diplomáciai komplikációt vagy egyéb megrökönyödést. Ugyan különböző módon ítéljük meg a CD vételét – mondja ő –, de ez nem jelenti azt, hogy az egymáshoz való viszonyunk zavart lenne. Thomas de Maizier (CDU) belügyminiszter azon álláspontot képviseli, aminek alapján 2 évvel ezelőtt a liechtensteini bank CD-jét megvették. Szerinte az akkori döntés jogosnak bizonyult és nem okozott alkotmányjogi elvetemedést.

Milyen álláspontot képvisel a svájci kormány? Az ottani gazdaságügyi miniszter szerint a perjogban íratlan szabályok léteznek, miszerint illegális alapon szerzett bizonyítékokat nem tekintenek elfogadhatónak. Mert ha ezeket elfogadnánk, akkor rövid időn belül felbukkan az „adatmásoló" foglalkozás. Ueli Mauer hadügyminiszter kollegája Berlin felé azzal fenyegetőzött: ha a németek a „lopott CD-adatokért" fizetnek, akkor megrendül a bizalmuk. „Szerintem ez egy nagyon langyos nyilatkozat. Erre fel Rainer Brüderle (FDP) azt nyilatkozta: a német és svájci barátság nehezebb időt is át tudott vészelni."

Közben a svájci bankok körében mindjobban élénken izgulnak, hogy kit fog érinteni és hogyan a nehéz ügy. Sok német számlatulajdonos aggódva érdeklődik, hogy mi történik a számlájával. Időközben több önkéntes feljelentés történt. Volt, aki 4 millió euró adótartozást kifizetett. Ezzel a CD ára máris megtérült!

Olvasóink írták

  • 2. Georg 2010. február 27. 19:21
    „szerintem nem orgazda, hanem büncselekményt derítenek fel ezzel .szerintem ha egy bizonyítékot nem lehet máshogy megszerezni,akkor ezt a megoldást kell legálissá tenni.Kicsit megint olyan íze van a dolognak hogy az adócsalóknak (bűnözőknek) jogaik vannak. Nem abból kell erkölcsi-jogi kérdést csinálni hogy fizethetnek -e a cd-ért,hanem abból hogy kibújnak egyesek az adófizetés alól .”
  • 1. bodor 2010. február 27. 06:05
    „Ez egy igen szövevényes ügy, de nem kivitelezhetetlen,Mindenfélekép csalókat, a csaló lebuktatja,ugyan is a CD-é tulajdonosa is csaló,ill. illegális tolvaj.Bátorságára legyen mondva,szinte az élete forog kockán,aki nagy pénzekkel játszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vancouver visszaszámol

Az éremesélyek latolgatása mellett arra is érdemes már most gondolni, hogy mit jelent a téli olimpia… Tovább olvasom