Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Önkéntes lesz a pekingi olimpián - KÉPGALÉRIÁVAL!

Győr-Peking. Az olimpia reklámfilmjében európai diákot alakított, a játékok alatt a magyar csapat mellett önkénteskedik Takács Mónika. A több éve Kínában élő győri fiatal a legrangosabbnak számító sportesemény előkészületeiről küldött helyszíni tudósítást a Kisalföldnek.

– Hónapok alatt felépültek új metróvonalak, hetek alatt átalakult a városkép. Pekingben már mindenki olimpiai lázban él, ég: a taxisofőrök angolul tanulnak, a hatóságok mesterséges esőt csinálva tisztítják a levegőt, kínai diákok százezrei már mintegy két éve hétvégi tréningeken készülnek a vendégek, a sportolók fogadására. Mert az olimpia Kínának egy nagy lehetőség. Be akarja bizonyítani, hogy ez a többezer éves hatalmas kultúra felállt a szegénységből, az elmaradottságból, képes megrendezni minden idők legnagyszerűbb sportjátékát. Meg akarja mutatni a nagyvilágnak, hogy az országról híresztelt negatívumok, az emberekben élő tévhitek nem helytállóak. Ennek érdekében még a számmisztikát is bevetik – írta Mónika a kínai főváros olimpiai előtti finiséről, hiszen a nagy esemény mintegy két hónap múlva, épp nyolcadik hó nyolcadikán, pontosan este nyolc órakor kezdődik. Ugyanis a nyolcas szerencsét hoz.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

A magyar csapatot segíti


A győri lány is kivette részét a készülődésből, ugyan véletlenül keveredett arra a szereplőválogatásra, ahol az olimpiát, a házigazda országot reklámozó filmhez kerestek három külföldit. Az amerikai fiú és az ázsiai lány mellett eljátszhatta az európai diákot. A film kalandjainkon keresztül mutatja be a fővárost, a kínai kultúrát, huszonhat fél órás epizódban. Minden rész egy speciális témát részletez, például a kínai biciklizést, teázást, sárkányt. Így a három hónapos forgatás alatt eljutott a stábbal a Nagy Falhoz, a pekingi opera színfalai mögé is, ahol az énekesek sminkelnek. A különleges élmény mellett ez kimerítő is volt, mert a kínaiak nem fáradtak ahhoz, hogy a hétvégéket is végigdolgozzák.
Az olimpiai önkéntesek közé azért kerülhetett be Takács Mónika, mert a Magyar Olimpiai Bizottság beajánlotta, hálából azért, hogy két évvel ezelőtt Pekingbe érkezett delegációjuknak tolmácsolt. Így május eleje óta ő is minden szombaton tréningen vesz részt, hogy aztán segítse eligazodni a sportolókat Pekingben és a kínaiakon. Nyelvtudása, a helyi szokások ismerete jól jöhet a magyar csapatnak és már most azt az üzenetet küldte, főként a „vizeseknek" és a „kéziseknek": „Hajrá, hajrá magyarok!".

Neki Kína már nem „kínai"

De miért is mondhatja a győri fiatal a nekünk idegen, egzotikus világra, hogy neki ez már nem „kínai"? Az életét gyökeresen megváltoztató eseménysorozat a külkereskedelmi főiskolán kezdődött, amikor a tanszékek kínálatát böngészve villanásszerű felismerésként az eszébe ötlött: milyen szuper párosítás a külkereskedelmi diplomához a kínai nyelv. De kínaiul megtanulni, nem csak a nyelvtanulásról szól: kiejtés, írásjelek, egy teljesen új logikarendszer.

Kínaiul megtanulni, nemcsak a nyelvtanulást jelenti, hanem egy logikarendszer elsajátítását is. A győri lánynak már az se „kínai
Kínaiul megtanulni, nemcsak a nyelvtanulást jelenti, hanem egy logikarendszer elsajátítását is. A győri lánynak már az se „kínai".

Mindezt még jobban megismerhette, amikor ösztöndíj révén a Pekingi Külkereskedelmi Egyetemen tanult. Hirtelen belecsöppent egy ötezer éves, máig az emberek mindennapjaiban élő kultúrába és egyszerre a XXI. század gazdasági csodájába. Nem csoda, hogy miután végzett a főiskolán, visszament Kínába szakmai gyakorlatra és ottragadt. Koreaiul és olaszul tanult, dolgozott kínai-magyar külkereskedelmi irodában, tolmácsolt. Most egy kínai-amerikai befektető cégnél van állása.

Minden, ami a szájnak illatos

A világ minden tájáról érkező ambiciózus külföldi szerinte mind-mind szép lassan beleszeret Kínába. „Csak nyitottnak kell lenni, azt a kínaiak sokszorosan megjutalmazzák. Végigkóstoltatják specialitásaikat, megmutatják a legizgalmasabb helyeket, érdekes történeteket mesélve segítenek megérteni a nyugati világ számára bonyolult történelmüket, elhívnak otthonukba és főzni tanítanak. Barátságosak, de nagyon-nagyon-nagyon mások."

Csak egy aranyszabályt kell szem előtt tartani: úgy kell elfogadni Kínát amilyen, otthoni logika és otthoni elvárások nélkül! Mert itt tényleg minden más, és minden máshogy jó!

Takács Mónika segít a magyar sportolóknak eligazodni Pekingben és a kínaiakon.
Takács Mónika segít a magyar sportolóknak eligazodni Pekingben és a kínaiakon.

„A kínai utcáknak van egy felejthetetlen szaga, amit ha egyszer valaki megérez, nem tudja elfelejteni. A choutoufu, a büdöstofu szaga. A kínaiak az mondják rá, hogy az igazi ínyencek kedvence: büdös az orrnak, de annál illatosabb a szájnak. De nem csak az ételkínálat, az útipaletta is ezerszínű: tevegelés sivatagban, kókusztej tengerparton, jég- és hószoborverseny észak-keleten, hegyi túrák dél-nyugaton, nyüzsgő, fejlett nagyvárosok, szegény infrastruktúrátlan kis falvak, buddhista kolostorok, felhőkarcolók. A hirtelen gazdasági ugrás súlyos problémákat is maga után hagyott: a környezetszennyezés mértéke kritikus. A fejlődés főként a keleti partvidékre koncentrálódott, így óriási a társadalmi rétegek közti szakadék. A hatalmas országban egyébként is ötvenhat népcsoport él, gyakoriak kultúráik érdekeltérései." – írta Mónika arról a helyről, ahol barátainak megtanítja a töltöttpaprika receptjét, elmeséli nekik a győri vaskakas legendáját.
 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befékezés a közlekedési bűnözésnek

Újabb külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdésünk témája a közlekedési „bűnözés"… Tovább olvasom