Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Olimpikonok és háziasszonyok futása – hamburgi maraton

Napsütötte aszfaltozott sportpálya volt az egész város. A lakósság apraja-nagyja, kutyája-macskája, majálist, lelkes utcai bulit rendezett kelettől nyugatig, számos városnegyed utcáin lezárták a forgalmat. Büdös szennygáz helyett roston sült pecsenye illata szállt a májusi kikelet levegőjében. Galgóczi Róbert helyszíni beszámolója a hamburgi maratonról.
Hamburgban lelkes népünnepély keretében lebonyolították a folyóévi maratoni futást, az olimpiai játékok klasszikussá vált atlétikai versenyszámát. A New York-i után a hamburgi maraton a legnépszerűbb szerte a világon, mert jól fizető sportrendezvénynek számit. A résztvevők élvonalában nem ritkán olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok vagy egyéb magas helyezéssel rendelkező sportolók neve található. Ennek dacára háziasszony is indulhat.


Az idén 850.000 lelkes szurkoló szegélyezte a 42 kilométer 195 méter hosszúságú távot, ami a széles Elba és a híres kikötő mentén egyenesen a hosszú Elbchaussee fasorai között kígyózott. A levegő és a lég itt nem terhes szennygázzal. Számtalan tágas park évszázados tölgyfái szűrik a levegőt. Itt lakik a legtöbb eurómilliomos. Nekik nagy befolyásuk van híres rendezvényt hozni a lakhelyükre.

A parkosított kertek közepén csinos villák, előkelő bungalók, vagy éppen reneszánsz stílusu kastélyok állnak. Mindezek előnyös képet nyújtanak a szövetségben meg azon túl, a világ területére kisugárzott tévéképernyőn. A hamburgi önkormányzat mindent megragad, ami a város hírnevét világszerte öregbíti. Az érintett kertvárosokban kerti bulikat tartanak. Rostélyon sütik a pecsenyét, a virslit. Tágasabb helyeken neves zenekarok játszanak soha nem fakuló „evergreen" dallamokat, ropogós indulókat, neves slágereket, vagy örökzöld népdalokat. Például: „Serra, Serra!"

Hasonlóan hosszú az aszfaltra ragasztott keskeny, kék csík is, ami mentén a 15.196 résztvevő rajtoló, köztük 2.853 nő és 11.298 férfi sportoló futott és ért célba. A számos néző a futók lépésritmusában tapsolt. Pörgették kereplőjüket és „go-go" nógatással öntöttek lelket a csüggedni tűnök lelkébe.

Igen, ez a táv gyilkos! A maratoni csata (i.e. 490) hírvivője is holtan omlott össze a célban. A résztvevők nyilatkozata szerint a 30. és 35. kilométert közötti táv jelenti az igazi kihívást. Aki ezen átesik, célba is ér. Mondják a bennfentesek. A vöröskeresztes mentők legtöbbje ezen a szakaszon áll készenlétben.

Forró nyári kánikula hevítette a város levegőjét, az utca aszfaltját s a végső odaadással küzdök vérkeringését. Így nem csoda, hogy a futótáv minden kilométere után banánnal, itallal telerakott asztalok álltak, ahol vízbe mártott szivacsot, ásványvizet, illetve speciálisan, futóknak mixelt italt nyújtottak. Ennek dacára 1.045 személy útközben lemorzsolódott. Valamelyik lábuk begörcsölt és így futásképtelenné váltak. Közülük 65-öt kórházba szállítottak. Újra életre keltés, reanimáció, csak egy alkalommal vált szükségessé.

Minden rajtoló futó valamit célul tűz ki magának. Van, aki elsőként kívánja átszakítani a célszalagot. Az idén etiópiai résztvevőnek sikerült ez a szándék. 2:11:47 órát igényelt. Nobody. Senki sem ismeri. A legesélyesebbnek tartott, Kenyából várt versenyző eltűnt. Nyoma veszett. Igazolatlanul távol maradt. Mi lett vele? Senki sem tudja! Családja is keresteti.

A női futók csoportjából spanyol résztvevő nyerte el a leggyorsabb atléta királynő hízelgő címét, értékelését. Ideje; 2:29:01 óra. Gazdasági és pénzügyi válság dacára mindkettőjük 15.000 euró nyereségdíjat kapott. Vendégmunkás családból származó fiatal török lett Hamburg maratonbajnoka. Ideje: 2:34:15 óra. Itt él Hamburgban s mint helybeli futó jelentkezett. Holt édesapja fényképe adott neki kitartó erőt. Büszke rá Hamburg.

2:32 óra a minimum, ha valaki részt akar venni a maraton világbajnokságon. Sokan azzal a kitűzéssel indulnak, hogy célba érjenek, ennyi vagy annyi idő alatt. Másnak nem számított az idő, hanem a cél elérése volt csak fontos. Olyan is akadt, aki a tévéközvetítő felvevője előtt fintorította az arcát s vágott grimaszt, hogy a tévébe jusson.

„A célvonal előtt a széles utca mindkét oldalára tribünt, ülésekkel ellátott emelvényt építettek. Itt foglaltam helyett. Innen néztem a befutó résztvevők utolsó erőfeszítéseit. Volt, aki a célvonal átlepte pillanatában keresztet vetett. Volt, aki nyomban hanyatt vágódott a forró aszfalton. A célvonal előtt helyszíni közvetítést adott az itteni rádió. Minden befutót keresztnevén szólított és győztesnek kiáltott ki. Nem esett össze senki. Volt 81 éves résztvevő. 5:30 óra alatt ért célba. Szinte lihegés nélkül adott nyilatkozatot a rádiónak. Egyszerűen csak fáradtnak érezte magát. Jövőre is részt szeretne venni, ha, mutatott az ég felé, onnan nem kap „ukázt" bevonulásra.

Mindenki, aki a célvonalat átlépte, érmét, oklevelet és hátizsákban gyümölcsöt, italt kapott az elhasznált energia pótlására. Ennyi, tarka-barka atlétába öltözött embert szorosan egymás mellett látni, nem mindennapos élmény. Jól esett, jót tett a városi séta. Elégedetten tértem haza. Élménydús rendezvénynek nevezhetem az idei hamburgi maratont. Senki sem hordott szájvédőt, noha Hamburgba megérkezett a mexikói vírus."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyák napja világszerte

Más országokban is ünneplik anyák napját? Hogyan? Tartja ennek a napnak a magyar szokását külföldön?… Tovább olvasom