Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Olaszországi földrengés – frissítve!

Olaszország. Több földrengés is volt a napokban, nagyon közel Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó lakhelyéhez. Frissített információk.

Vasárnap, 01. 29.

„A szerdai, 4.9-es erősségű földrengést követően pénteken délután ismét rengett a föld Észak-Olaszországban, az epicentrum ezúttal is Parma közelében volt, erőssége most 5.4 a Richter skála szerint. A helyzet viszonylag nyugodt, az emberek visszatértek otthonaikba, munkahelyükre. Egyelőre nagyobb károkról, személyi sérülésekről nem adtak hírt.
http://cnt.rm.ingv.it/data_id/2221279330/event.html

Régi épületekben ezúttal is keletkeztek károk, így a Parma közeli, colornoi nagyhercegi palota (Reggia di Colorno) épületében is, de úgy tűnik, ezek nem hatalmasak.

A szakemberek szerint a szerdai 4.9-es és a pénteki 5.4-es földrengés egymástól független.

Több, kisebb kárról már beszámoltak a híradások. A szerdai rengés 8, a pénteki 15 másodpercig tartott. Szombaton nem lesz tanítás sehol a megyében. A polgári védelemhez, tűzoltósághoz rengeteg telefon érkezett, sok furcsa is, van, aki arról érdeklődött, hogy mikor lesz a következő?

Képek a pénteki földrengésről
http://parma.repubblica.it/cronaca/2012/01/27/foto/terremoto_le_immagini-28873491/1/

Szerdán az utcán voltam éppen, pénteken délután egy üzletben. Ezúttal a furcsa robajra lettem figyelmes, rémült emberek szaladtak kifelé, a polcokról több dolog is leesett. Furcsa szédülés fogja el az embert, sokan csak utólag fogják fel, hogy valóban földrengés volt.

Pénteken délelőtt éppen egy ismerősömet látogattam meg egy idősek otthonában, az egyik ápoló mesélte, hogy sok idős embert órákig nem sikerült megnyugtatniuk szerdán.

Az erős földrengést Milánóban, Bolognában, Genovában, szinte egész Észak-Olaszországban érezték, ennek oka, hogy mélysége 60 kilométer volt.

Az emlékezetes, óriási károkat és 308 halálos áldozatot követelő földrengés l'Aquila-ban 2009. április 6-án 5,9-es erősségű volt, mélysége 8 kilométer.

Folynak a kárfelmérések Parmaban és környékén a szerdai 4.9 és a pénteki 5.4-es erősségű földrengést követően, amelyek epicentruma a város közelében volt. Az első a Pó síkságon, a második az Appenninek hegységben. Sok régi épületben, műemlékben keletkezett kár. Így megrepedt Parmigianino híres freskója a fontanellatoi várban.


A colornoi nagyhercegi palota tetejéről két szobor lezuhant, a szakemberek most eltávolítják és ellenőrzik a többit is.
A szobrok több mint három évszázada díszítették az épületet. A benne található múzeum nem látogatható és elköltözik az ott székelő nemzetközi olasz chef iskola is.


Egyelőre be van zárva a pármai Corpus Domini templom is, ahol a magyar nyelvű misét is tartják. A földrengés okozta károk felmérése folyik. A következő magyar mise február 18-án lenne egyébként.
http://parma.repubblica.it/cronaca/2012/01/28/foto/lesionato_il_corpus_domini-28930273/1/

Több kisebb utórezgés is volt a környéken, de szakemberek szerint továbbiakra is számítani kell, amelyek erősek is lehetnek."

Szerda, 01. 25.

„Úgy tűnik, nincsenek nagy károk, eddig csak néhány repedésről hallani, amelyek inkább régi épületekben keletkeztek.


A friss hírek szerint viszont a szerdai földrengés károkat okozott a Parma közeli Colornoban található nagyhercegi palotában (Reggia di Colorno). Az épület annak idején Mária Lujza Parma uralkodó hercegnője, Napoleon második feleségének egyik rezidenciája volt.


Ma 9.06 perckor, az epicentrum egészen közel volt hozzánk, Parma és Reggio Emilia megye határán, a Pó síkságon.


Az utcán is nagyon jól lehetett érzékelni. Nem éppen kellemes érzés. Kisebb robajt is lehetett hallani, de szerencsére rövid ideig tartott csak. Az emberek nagyon megijedtek, kiszaladtak az utcára. Az összes parmai és megyei iskolát kiürítették és hazaküldték a gyerekeket.

Éjszaka Veronában volt egy 4.2-es erősségű rengés, a mi közelünkben 4.9-es volt a Richter skála szerint."

Itt meg lehet nézni az összes földrengést (8.06 óra szerepel): http://www.meteopiateda.it/utilita-e-notizie/terremoti-live.html

Itt volt a földrengés: http://cnt.rm.ingv.it/data_id/2221246460/event.html

Egy másik Parmában élő győri hölgynél pedig a lakásban az ajtótok fölötti részen repedt meg a fal és a szekrény tetejéről estek le vázák, kerámiák, azok miatt megsérült a szekrény is. Munkahelyén a rengéskor az asztalok alá parancsolták az embereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajóbaleset hamburgi visszhangja

Németország. Az olaszországi, toszkánai partoknál történt január 13-i hajószerencsétlenségnek… Tovább olvasom