Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Olasz tojásevők

Olaszországban 380 millió tojás fogy el a húsvéti ünnepek alkalmából, valamivel több, mint tavaly ilyenkor. A vevők a tojás feliratai alapján azt is tudják, hol tojta a tyúk, amit – főleg a szokásos süteményekben – megesznek.
A Külföldi olvasóink jelentik rovatnak Parmából Anikó írt az olaszok ünnepi tojásfogyasztásáról. Mintegy 65 millió eurót (mintegy forint) költenek erre a húsvéti szimbólumra, márcsak azért is, mert a hagyományos húsvéti sütemények, édességek sok tojással készülnek, s az első fogásként fogyasztott pasta (tészta) is sok helyen házilag készül. Ez a mennyiség egyébként a tízszerese az eladott, kisebb-nagyobb csokitojásokénak. Az utóbbi években az olaszok rekordmennyiségű tyúktojást fogyasztottak, 13 milliárd darabot évente, ami fejenként 218 darabnak felel meg.

A tojásokra kötelező rábélyegezni azt a kódot, ami alapján az eredete azonosítható. Ha a kód első számjegye 0, akkor a tojás bio, ha 1, a tyúk a szabadban, ha 2, zárt helyen, de a természetes talajon, „földön", ha pedig 3, ketrecben nevelkedett. Ezt követi az ország (IT), majd a település statisztikai kódja, a megye betűjele, utána pedig az üzem, a vállalkozó azonosítója. Rányomtatják azt is, meddig fogyasztható. A dobozon fel kell tüntetni a minőségre és frissességre utaló (Extra, A, B, C) jelzést is, sőt a súly alapján az XL, M, S jelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karneváli karaván

Tovább olvasom