Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Olasz piachangulat - KÉPGALÉRIA ITT >>

Olaszországban nemcsak a helybelieknek, hanem a turistáknak is kedvenc időtöltése a piacok felfedezése. A kínálatról és a hangulatról Parmaban élő olvasónk, Sánta Anikó küldött beszámolót.

„Firenzében, a Medici kápolna közelében mindennap estig kínálják portékáikat a bancarellák, az árusítóbódék. Parma belvárosában szerda és szombat a piacnap, a hét többi napján egy-egy városrész, kerület főutcája alakul át piaccá. Ezeken a helyeken őstermelőket nem látni, viszont mindig hosszú a sor az utazó halboltnál, amely aznap hajnalban halászott tengeri halat árul, nyersen és elkészítve is. Friss és szárított gombát is olcsóbban lehet itt kapni, mint az üzletekben, s megéri édességet, kekszet, virágot is innen vinni. Nagy a választék háztartási, lakberendezési tárgyakból, sokféle bizsut, táskát, tisztító, kozmetikai cikket találni, a legnagyobb kínálat mégis ruhákból van.

A szombatonként a belvárosban kipakoló 108 árus közül 12 a kínai. Kínálatuk olcsó, mégis népszerűbbek ezeknél a »stock« feliratú sátrak, ahol márkás ruhák, cipők között lehet válogatni, s az eredeti ár feléért, harmadáért kiváló minőségű darabokhoz jutni. Ezek a kereskedők az üzletek megmaradt árukészletét vásárolják fel, de a piaci árusítás egyébként is jól jövedelmez. Az árusok egymás közt adják-veszik a licenceket. Ha valaki a szombati, pármai piacon szeretne egy helyet, a licenc ára 80 ezer euro (mintegy 20 millió forint) körül van. A kerületi piacokon ennek a feléért lehet jó helyhez jutni. A közjegyzőnek körülbelül 600 eurót (mintegy 150 ezer forint) kell fizetni az átírásért, s az évente fizetendő helypénz körülbelül 1200 euro (mintegy 300 ezer forint). Sokan bérelik a helyet, szombatonként 200 eurot (mintegy 50 ezer forint) fizetnek a hely tulajdonosának. Ha valamelyik árus hiányzik, helyén a jelenléti ívek alapján készített rangsor szerint rakodhatnak ki az árusok. Persze a piacozó vállalkozás elindítása sem olcsó, a furgonok tetejére szerelt, távirányítóval nyitható sátortető ára 12 ezer euro (mintegy 3 millió forint) körül van. A piac végén a helyet rendben kell hagyni, mert akár 500 euróra (mintegy 125 ezer forint) is megbüntethetik azokat, akik szemetet hagynak maguk után."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi nagytakarítás – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom