Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Olasz gyakorlat a nyugtaellenőrzésre

Sánta Anikó, Parma
Olaszországban nem próbavásárlással ellenőrzik, hogy a kereskedő ad-e blokkot, hanem a pénzügyőrök (Guardia di Finanza) megállítják a vevőt a vásárlás után.

Blokk hiányában korábban a kereskedőt és a vevőt is megbüntették, de pár éve a vásárlót már nem fenyegeti ilyesmi, csak az árust. Olyan szabály is volt, hogy a vásárlás helyszínétől meghatározott távolságon belül, csak mintegy hetven méteren belül állíthattak meg, s legfeljebb tíz percen belül. Később ugyanis a vevő elveszíthette, eldobhatta a blokkot. Valószínűleg azonban változás történt, mert engem – sok év óta először – az utcánkban állítottak meg a minap, úgy, hogy akkor ékeztek oda autóval. Parkoltak, kiugrottak, egyikük hozzám lépett, a társa pedig az utca másik oldalán haladó asszonyhoz. A piacról jöttem haza, de onnan már elég messze voltam. Azt mondtam, hogy még reggel, munkába menet vásároltam – mivel ez így is volt –, így elengedtek. A másik hölgyet viszont visszakísérték az árushoz.

A piacon, a vásárokon is gyakran van ellenőrzés, mindig kettesével járnak a fináncok, álcázzák magukat, leskelődnek, majd lecsapnak. Tehát látják a vevőt, amikor fizet, s utána állítják meg. Az üzletekből, a fodrásztól, sőt a kávézókból kilépőket is ellenőrzik, egyre gyakrabban. Érdekes, hogy a vásárláskor mégis több vevő nem kéri a blokkot, annak reményében, hogy az árus egy-két eurós árengedményt ad cserébe.
Azon sem lepődik meg senki, ha magánorvosi rendelésen a doktor a vizsgálat végén azt kérdi: „Szüksége van-e a számlára vagy inkább szeretne megtakarítani valamennyit?". Az orvosi vizsgálatok számláit adóbevalláskor le lehet ugyan írni az adóalapból, sokan mégis az árengedményt kérik. A sajtó csak egy-egy kirívó esetet szokott felkapni időnként: például egy fodrász idős édesanyjától nem kért pénzt, így blokkot sem adott, egy fagylaltozó tulajdonosa pedig saját gyermekének adott egy tölcsér fagyit, blokk nélkül...

Olaszországban a jelenlegi kormány egyik fő célkitűzése a fekete munka, a fekete gazdaság elleni küzdelem, s fel kívánják deríteni azokat, akik megpróbálnak kibújni adófizetési kötelezettségük alól. A Pénzügyőrség (Guardia di Finanza) korábban is, szúrópróbaszerűen ellenőrizte a vásárlókat, ez jelenleg is így van, csak egy kicsit változtak a következmények. Ahogy kilép a vevő az üzletből, meghatározott távolságon belül megállítja a két – általában civil ruhás – pénzügyőr, megkérdezik, mennyit fizetett és kérik a blokkot. Ennek hiányában korábban mind a vevőt, mind pedig a kereskedőt megbüntették. A jogszabályok nemrégiben megváltoztak: a vásárlót nem bírságolják meg, hanem csak a kereskedőt. A visszaesőknek felfüggeszthetik a működési engedélyét is, hosszabb-rövidebb időre.

Aki már járt Olaszországban, egészen biztosan látott olyan – nagyrészt Szenegálból – érkezett árusokat, akik a forgalmas helyeken az utcán árusítják a hamisított márkás sportcipőket, táskákat, öveket, órákat, CD-ket és DVD-ket.

A hamis termékek, az engedély nélküli árusítás ellen most külön harcot hirdetett a pármai önkormányzati rendőrség. A forgalmas szombati piacon több afrikai férfit előállítottak és több ezer euró értékben lefoglalták a bizonytalan eredetű holmikat. Az akció során éppen az egyik magyar barátnőm is ott tartózkodott, s csak egy edzőcipő ára felől érdeklődött, amikor őt is igazoltatták és felírták az adatait. Eléggé ráijesztettek, hiszen ha a téren felállított videofelvételek alapján kiderül, hogy valaki ezektől az árusoktól vett valamit, akár 3000 euróra is megbüntethetik.

A tengerparton, a napernyők alatt sem hagyják békén a vakációzókat az árusok, percenként elhalad egy itt egyszerűen csak „vu' cumpra'-nak" nevezett alak. A marokkói, tunéziai árusok törölközőket, nyári ruhákat kínálnak, a bangladesiek bizsukat mutogatnak, papírsárkány eregetésére bíztatnak és hennával rajzolt tetoválást ajánlanak. Egyesek a parton leterített lepedőre ömlesztik portékájukat, valószínűleg nincs kedvük róni a kilométereket reggeltől estig a tűző napon.

Az utóbbi időben egyre több a kínai masszírozó is a strandokon, szolgáltatásukat sokan igénybe veszik a higiénikusnak nem éppen mondható körülmények ellenére. Nemcsak a parton, de az esti séta során egyre másra találkozik az ember fürge kezű szenegáli lányokkal, akik ördögi gyorsasággal fonják be a vállalkozó szellemű lányok, asszonyok haját, a tarfia 35 euró körül van ezekben a szabadtéri fodrászatokban. Természetesen blokkot, számlát senki sem ad, de mivel olcsó a portéka, sok a kíváncsiskodó.

Talán egyedül a hideg kókuszszeleteket, „cocco bello"-t árusító olaszoknak van engedélye, nem tudni. A helyi lapok olvasói rovatában mindennaposak a panaszos levelek, de rendőrt, pénzügyőrt nemigen lehet látni. Egyébként ha a vásárló valamilyen törvénysértésre gyanakszik – lehet ez a blokk, vagy számla kiállításának megtagadása, hamis áru vagy pénz, kábítószer, vámszabálysértés, stb. – egyszerűen csak fel kell tárcsáznia a Pénzügyőrség ingyenes ügyeleti számát, a 117-et, amely 1996 óta éjjel nappal elérhető. A bejelentő adatait természetesen elkérik, de azokat bizalmasan kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymedve és a filmesek – ami a prospektusokból kimarad...

Tovább olvasom