Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyílnak a lótuszok az olasz folyón

Olaszország. Elbűvölő, ritka látványt nyújt ezekben a hetekben a Mincio folyó Mantovában: virágzik a rózsaszín lótusz (nelumbium nucifera). Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó fotói és beszámolója.
Lótuszvirág Itáliában. A Mincio Olaszország legnagyobb tavából, a Garda tóból ered és 75 kilométer megtétele után a Pó folyóba torkollik. Mantova városát elérve, három, egymással „kommunikáló" tóvá szélesedik. Az úgynevezett Felső tóban 1921-ben honosította megy egy, a pármai egyetemen természettudományokat hallgató diáklány a lótuszvirágot.


Most virágzik a jelkép. A magokat misszionáriusok hozták Kínából, azzal a céllal, hogy a rizómájából (gyökértörzs) nyert lisztet étkezési célokra használják fel, akárcsak Ázsiában. A lisztnek azonban nem volt nagy sikere, a lótuszvirág viszont elszaporodott, olyannyira, hogy ma már Mantova város egyik jelképe.


Nyáron virágzik, mintegy lebegő szigetet képezve a tavon. A legszebb látványt július vége felé nyújtja. Hatalmas, akár 60 centiméter átmérőjű, tál alakú, kékeszöld, vízlepergető levelei kiemelkednek a vízből. Az akár egy méter hosszú szárakon csodaszép, sokszirmú, rózsaszín virágok nyílnak.


Természetes technológia. Levelének összetételét régóta tanulmányozzák, elsősorban a sportruházatban és az építőiparban, a külső vakolatoknál hasznos a vízlepergető tulajdonsága.
A virág szárából és a levél szárából ki lehet húzni olyan szálféléket, amikből Ázsiában nagyon drága selyem készül, nyáron hűsít, télen melegít. A levélre ráöntött vízből lett golyócskákat az idegenvezető feldobta, visszaestek, szintén golyókká változtak. Mindaddig vízlepergető a levél, amíg meg nem sérül; úgy viselkedik felületén a víz, mint a higany.


Csónakázás a csodás tavon. Érdemes délelőtt kirándulni a tóhoz, mert a virágok virradatkor kinyílnak és estefelé becsukódnak. Kishajóval közelről is meg lehet csodálni a természetvédelmi területet. A Mincio folyóban ugyanis nemcsak lótusz, hanem – többek között – tavirózsa (nymphaea) és vízitök (nuphar lutea) is terem. Sok madárfaj is megtelepedett itt, s a költözőmadarak kedvelt állomása is. Lehet látni kormoránt, vörösgémet is.


Július-augusztusban virágzik a lótusz, de az időjárástól is függ. Az egyik képen a háttérben a távolban látható Mantova, a Szent András bazilika kupolája. A közelebbről látható település neve: Borgo Angeli (Mantova).
A fotókon a fehér tavirózsa és a sárga vízitök virága is látszik.
A lótusz Indiában szent virág, sokmindenre használják.


Fontos vadvizek listája
A Mincio völgye szerepel a Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében (ramsari lista), amely az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. A XX. század közepén minden addiginál gyorsabban pusztultak, sérültek az addig érintetlen vizes területek, s ez nemzetközi összefogáshoz vezetett. Egy iráni kisvárosban, Rámszarban 1971. február 2-án tartott nemzetközi találkozón megfogalmazták és elfogadták az egyezmény szövegét, amely 1975. december 21-én lépett érvénybe. Olaszország 1977-ben, Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz villámcsapás Téten

Pizzázásból házasság: ötven sokoróaljait hívtak meg a dél-itáliai lakodalomba. Mert a szerelem… Tovább olvasom