Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Nyáron nagy szükség van a vérre

Olaszországban a külföldieket kérték véradásra, hogy a nyári vérellátást megoldják. Megyénkben erre nincs szükség...

Olaszországban a külföldieket kérték véradásra, hogy a nyári vérellátást megoldják. Megyénkben erre nincs szükség, de a szabadságolások idején itt is több helyen hívják össze az önkénteseket. A hazai gyakorlat mellett néhány külföldi példát ismertetünk.

Tervek egy évre előre

Nyáron a szokásosnál nagyobb szükség van a vérre, a vérkészítményekre és a donorokra, hiszen a rendszeresen vért adók közül sokan nyaralnak, ugyanakkor rengeteg a külföldi turista és megnő a közlekedési balesetek száma is. Kiss Lászlóné véradószervező elmondta: a Regionális Vérellátó Központ egy évre előre megtervezett véradónaptára ezt figyelembe veszi, még azt is, ilyenkor melyik településen mikor van a búcsú, a mezőgazdasági idénymunka dömpingje, hogy ne azzal essen egybe a kiszállásos véradás. Ilyenkor mindennap mennek vidékre az „utazó szúnyogoknak" nevezett munkatársai, míg máskor csak minden másnap. Olyan kulturális, kereskedelmi rendezvényekhez is gyakran csatlakoznak, ahol sok ember fordul meg.

Az, hogy nyaranta sincs megyénkben vérhiány, a vöröskeresztes csoportok aktivitásának és a rendszeres véradók széles bázisának köszönhető, de azért nem árt felhívni a figyelmet, hogy ilyenkor mások önkéntességére is szükség lehet. A központban a 96/411-975-ös számon érdeklődhetnek, ott mindennap reggel héttől délután háromig várják őket. Az itt élő külföldiek, ideutazó turisták véradása sem tiltott. A szokásos vizsgálaton esnének át, ami a vért adó és kapó egészségét is védi, de Kissné nem emlékszik rá, hogy erre lett volna példa.

Egy nap szabadság jár

– Hét nyelven, tízezer példányban készült az a prospektus, amely a véradás fontosságára hívja fel a Parmában és környékén élő – a lakosok hét százalékát képező – külföldiek figyelmét, s mozgósítani kívánja őket, hiszen ez a nemes cselekedet az életmentés mellett integrációjukat is szolgálja – számolt be az akcióról Olaszországban élő olvasónk, Sánta Anikó. Ott is ugyanazokból az okokból van szükség több önkéntesre nyáron, mint nálunk. Ezért Veronában a strandokon és a csúszdaparkokban, Veneto tartományban a tej kartondobozán reklámozzák a véradást, a tévében a női szinkronúszó-válogatott teszi ezt. Firenze és Toscana többi pályaudvarán óriás-hirdetőoszlopokon elhelyezett információkkal mozgósítják az állampolgárokat, Milánó környékén új mozgó véradó állomást helyeztek üzembe.

Ahogy nálunk, az olaszoknál is enni-inni kapnak a véradók, még bort is, és aznap nem kell munkába menniük, mert fizetett szabadságnak minősül a véradás. Ezt azért vezették be, mert ugyan nőtt a véradók, a véradások száma, de az egészségügy szükséglete is, nemcsak sebészeti beavatkozásoknál, baleseteknél nélkülözhetetlen a vér, hanem egyes súlyos betegségek kezelésénél is.

Japánban tiltólistán

Amerikai olvasóink jelzése szerint az Egyesült Államokban többnyire a szegény emberek adnak vért, pénzért. Németországban ugyancsak ezért nincs donorhiány. A vérbankok előtt sorban állnak a hajléktalanok, akiknek ez egészségügyi szűrést, húsz eurót (több mint ötezer forint), kiadós reggelit, emberi elismerést jelent. Még az egyetemisták egészítik ki így szűkre szabott ösztöndíjukat.

Japánban egyetemeken, cégeknél, a város forgalmasabb helyein buszban működő mozgó véradó állomásokon toborozzák az önkénteseket. Mindig van egy fehér tábla, amire ráírják, melyik vércsoportból hány adag kell. Lehet választani, hogy két vagy négy decit ad az ember, cserébe kekszet, csokit, üdítőt kap, amennyit akar – írta olvasónk, Radnóty István Tokióból. P először az egyetemen adott vért, aztán négyhavonta rendszeresen, egészen addig, míg három éve Magyarország felkerült a tiltottak listájára a kergemarhakór-fertőzés veszélye miatt. Bővebben a témáról a Kisalföld honlapján, a www.kulfoldrol.kisalfold.hu címen olvashat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizika a konyhában: az olaszok forradalmasítják a fagyizást

Tovább olvasom