Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nyári nyugdíjasprogramok világszerte

Külföldi magyar olvasóink a nyugdíjasok nyári időtöltési lehetőségeikről, szokásairól számoltak be.
A kérdések:

– Az országban, ahol él/dolgozik/tanul, a nyugdíjasok hogyan töltik a nyarat? Ha elutaznak, akkor hova? Melyek a kedvenc időtöltéseik ilyenkor? Milyen lehetőségeik vannak nyáron, kikapcsolódásra, felfrissülésre, egyebekre?
– Léteznek nyáron szervezett programok a nyugdíjasok számára? Esetleg kedvezmények?
– Kérem írjanak személyes élményeikről, nyugdíjas ismerőseikéről!


Izgalmas utazások – Stefán, Svájc

Több európai országban a nyugdíjas korú embereknek (általában 62 -65 év felett) kedvezményes a múzeumokba, a kiállításokra és hasonló eseményekhez a belépőjegy. Ez lehet teljesen ingyenes is. Ez egy „szabadságon" sokat jelenthet, mert van ahol 8-15 euró a rendes belépőjegy, de ingyenes vagy például 2 euró a nyugdíjasoknak. Nem a nyugdíjas állapot, hanem a kor a döntő! Kérik az útlevelet. Csak az EU-tagoknak és a svájciaknak van ez a kedvezmény, de nincs az ázsiaiaknak vagy az amerikaiaknak.


Közelmúltban Mantovában, ahova vonattal utaztunk, 3 belépéssel, feleségemmel együtt, mintegy 40 eurót spóroltunk. Ez megfelel majdnem két jó ebédnek vagy 6-7 városi taxira is elég. A mantovai útnak „értelme" egy könyv volt, amelyet a velünk utazó kis nőtársaság (mind nyugdíjas korú hölgyek) feleségem irodalmi körében olvastak. A történet szerint Mantovában történtek a dolgok, Isabella d’Este városában. Ennek nyomait követtük. A név mondhat valamit a magyaroknak is: Betrice d’Este (1212-1245) magyar királynő lett.


Vannak különböző egyesületek időseknek, nem kell feltétlenül nyugdíjasnak lenni, amelyek rövidebb-hosszabb utakat szerveznek. Ezek általában kulturális programokból állnak. De rendeznek például szilveszterre is külföldi utakat, Magyarországra is, szórakozási céllal. Mi voltunk 10 napra Oroszországban az ATTE-val (harmadik korosztály egyesülete) kimondottan kulturális jelleggel. Ide nem mertünk önállóan tervezni, mert ahogyan hallottuk, abban az országban nem egyszerű egyénileg utazni. Az egyéni turizmus fejletlen.


Különben legtöbb hosszú utunkat is magunk szervezzük meg és mindig keresünk valami értelmet és értéket, amit a út adhat. Évente 3-4-szer, esetenként 10-20 napra nagy utazást tervezünk, majdnem mindig autóval. Például ibériai út – 6 ezer kilométer 3 hét alatt; egy francia út St. Maloig – 3 ezer kilométer 20 nap alatt; kelet-európai út, Svájc, Ausztria, Németország, Csehország, Lengyelország és vissza Szlovákián, Ausztrián, Magyarországon, Szlovénián és Olaszországon keresztül Lugánóig. Haszna ennek az útnak az is volt, hogy felfedeztük, melyik ország a legolcsóbb a turistának, melyik a legdrágább. Németország a legolcsóbb és legjobb minőségű, aztán jön Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Magyarország, a végén vannak Szlovákia, Lengyelország és Csehország. Több szállodát előre lefoglalok (a fix pontokra), másokat útközben keresünk a TomTom segítségével. Előre megtervezzük a kultúrkincsek megnézését: ezek a fix-pontok. Évente egyszer egy ilyen nagyobb út az evezéshez van kapcsolva: például egy világbajnokság után helyben maradunk és onnan tervezzük a további szabadságot.


Ebben az évben Amszterdam és környéke van tervben. Nem ismerek szállodákat, fürdőket, ahol valaki azért kapna kedvezményt mert nyugdíjas. A nyugat-európai országokban a nyugdíjasoknak általában olyan a jövedelmük, hogy a megszokott előző életszínvonalukat tudják tartani. Ehhez hozzá jön a sok szabadidő, így a nyugdíjasok sokat utaznak. Vannak olcsó társasutak is, sokszor autóbusszal. De első helyen úgy van, ahogyan mi csináljuk. Mindig valami kitűzött céllal. Ez lehet a kultúra, a városnézés, a pihenés, a tenger vagy a hegy is. A mi fajta szabadságunk az agyat is dolgoztatja. Az életkortól függetlenül. Az agyat edzeni, foglalkoztatni kell. Ez a fajta utazás a legizgalmasabb. Majd ha ezt már nem tudjuk megtenni, akkor leszünk öregek és akkor fogjuk a társasutazást – talán – választani.

Lali, Svédország

Svédországban a nyugdíjasok körülménye nagyon ellentmondó: hatalmas adót fizetnek a nyugdíj után (30%), viszont különböző nyugdíjasszervezetek magas szinten gondoskodnak a nyugdíjasok szabadidejéről, ha akarják. Természetesen ez sem ingyért van, a tagságért fizetni kell és az összes szervezésért, viszont ezek a különböző programok kedvezményesek, úgy 10-20%-al.

Különböző találkozóhelyek vannak, színvonalas játékokkal és környezettel. Sokat mennek külföldi nyaralásokra, úgy busszal mint repülővel, ez akár többször is megismétlődhet így évenként. Szóval, akinek jó nyugdíja van, nagyon jól él, de a többi nyugdíjasnak bármennyire gyenge nyugdíja van, szerényen megél, mert ha esetleg a létminimum alá kerülne az összes jövedelme, akkor kap kiegészítést a szociáltól. A térítést nem kapják meg kézpénzben, hanem például kifizetik egy részét a lakbérnek vagy akár az összest is, vagy akár a ház rezsijének egy részét. Persze egy szerény kis házról beszélhetünk. Ezek a nyugdíjasak nem nagyon nyaralgathatnak, pedig van belőlük is elég.

Itt nincs ingyen semmi sem a nyugdíjasnak, esetleg 20% kedvezmény a közlekedésben meg néhány más belépőben. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nyugdíjra spórolt pénz után szintén (30%) adót kell még fizetni. Nos így él a svéd nyugdíjas a nagy ellentmondások közepette. Ugye, nem rémisztettem el senkit sem?

Anikó, Olaszország

Az észak-olaszországi Parmaban április óta zajlanak az „Ezüst Év" rendezvényei: a 65 éven felülieknek 12 hónapon át rendkívül változatos programokat szerveznek a városban. Megszámlálhatatlan koncert, sokféle témájú előadás, különféle tanfolyamok, kiállítások, filmvetítések, közönségtalálkozók várják őket, számukra a belépés ingyenes. Nagy sikere van a rendezvényeknek, sokan beiratkoztak például az informatika, rajz- és kertészeti tanfolyamra, s mindig telt ház van a mozikban és a kiállítótermekben, ahol idegenvezető kalauzolja a nyugdíjasokat, vagy például az operában, ahol betekinthetnek a színfalak mögé.

A nyár folyamán még gazdagabb a kínálat, hiszen a szervezők jól tudják, hogy ilyenkor sok idős ember egyedül marad a városban, a fiatalok nyaralni mennek, ezért még fontosabb, hogy mozgósítsák, szórakoztassák őket. Parma minden kerületében rendeznek táncesteket, hetente többször is, a részvétel természetesen az „Ezüst Nyár" programjaira is ingyenes számukra. Rendszeresek a zenés délutánok és koncertek az idősek otthonaiban is.

A 65 éven felüliek az önkormányzati strandokra ingyen mehetnek be egész nyáron és a privát uszodákban is kedvezményes jegy váltására jogosultak a szezon végéig. Júliusban és augusztusban kedvezményesen taxizhatnak a városban az „Ezüst igazolvány" birtokosai. A részletes programfüzetet az összes érintettnek időben postázták.

Minden önkormányzat szervez nyugdíjasai számára kedvezményes üdülést: elő- vagy utószezonban, általában a tengerpartra, néhányan pedig a hegyekbe. Néhány évvel ezelőtt éppen az egyik Parma közeli település, Noceto polgármestere, illetve önkormányzata kezdeményezésére törvénybe iktatták, hogy október első hétvégéje 2005 óta a Nagyszülők ünnepe. Azokban a napokban szintén rengeteg helyszínen várják a nagymamákat és nagypapákat országszerte. Minden évben többen neveznek be például a nocetoi, kizárólag nagyszülők számára kiírt irodalmi pályázatra.

A középkorúakra is gondolnak: idén tavasszal például az 55 éven felüliek számára is szerveztek egy ingyenes filmfesztivált az egyik pármai művészmoziban.

Az Ezüst igazolványt, vagy kártyát (Pass) minden 65 éven felüli átveheti ingyenesen az önkormányzatnál. Az Ezüst Év minden rendezvénye ingyenes számukra. Vannak olyan rendezvények, ahová nem fér be mindenki, oda be kell jelentkezni telefonon, vagy személyesen az önkormányzati hivatalban lévő Ezüst Pontnál. De ezek a rendezvények is ingyenesek számukra. (http://www.unannodargento.it/un-anno-dargento.html)

Bandi Kaliforniából

Itt nálunk gyakori a szervezett nyári időtöltés a nyugdíjasoknak. A legismertebb és leginkább igénybe vett a kaszinókba utazás, autóbuszokkal. A jegyek minimálisak, mivel a kaszinók hozzájárulnak. Nem szükséges sok pénzt költeni, mivel azzal nem törődnek. Az ilyen utazás lehet egy napos, egy hetes, a hotelszobák nem drágák, az ételhez ugyancsak kedvezmény van. Nagy a versengés Las Vegas és az indián kaszinók között, hogy miképp vonzzák a nyugdíjasokat. Azzal tisztában vannak, hogy a nyugdíjasoknak kevesebből kell megélni, így az árak hozzájuk mértek.

Általában a nyugdíjasklubok, idősek központjai a szervezők a társas utazásoknál. Itt nálunk az idősek központja a szervező; utazás más városokba, a borvidékre. Érdemes menni, mivel az árak megfelelők, jó a társaság, főleg a borkóstoló után. Nem panaszkodhatunk, a lehetőség itt van a kikapcsolódásra, csak igénybe kell venni. A hajós túrákon is az utasok 80%-a nyugdíjas.

Mit tesz a német nyugdíjas nyáron?
Galgóczi Róbert, Hamburg

Eleve le kell szögezni, hogy a gazdag Németországban a nyugdíjasok nem kapnak kedvezményt. Nincs ingyenes vasút, nincsen ingyenes utazás. Nincsen engedményes belépő. Mindenért teljes árat kell fizetni. Egyetlen engedmény az általány.

Ennek dacára milyen a nyugdíjasok helyzete? Németországban a nyugdíjasok hogyan töltik a nyarat? Milyen lehetőségeik vannak nyárnak idején kikapcsolódásra? Nem tudom, hogy a sok lehetőség közül melyiket ragadjam ki, melyikről szóljak bővebben és mi lehet a legérdekesebb időtöltés. A valós ábrázoláshoz előre kellett volna bocsátani, hogy melyik nyugdíjas csoportról szóljon a beszámoló. Németországban a nyugdíjasok jövedelme nagyon eltérő. A sokrétű kezdeményezési lehetőség mégis attól függ, hogy ki milyen testi és szellemi egészséggel rendelkezik. Sem a gazdagnak, sem a módosabbnak, vagy a szegény, nyugdíjasnak egészség nélkül nincs kedvenc időtöltési lehetősége.

Szóljak a nagy jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokról? Ezek Mallorca szigetén saját villájukban töltik a nyarat kellő társadalmi rendezvények keretében. Tágterű kertben árnyas pálmafák alatt függő hintaszékben vastag szivart pöfékelnek s gyönyörködve nézik a medencében úszkáló unokát. Olyan is akad, aki első osztályon világkörüli sétahajózáson vesz részt és nyárnak idején alaszkai gleccsert lát borjazni. Tudok olyan nyugdíjasról is, aki jegyet váltott a Moszkva és Vlagyivosztok között közlekedő tranzitvonatra. Több hétig Szibéria végtelenségében gyönyörködött és a hálókocsiban szolgálatos utaskísérő kiszolgálását élvezte. Vannak, akik kedvelt időtöltésnek tekintik a többhetis körutazásokat közeli országokban távoli földeken. Vannak, akik itthon maradnak és golfoznak. „Hajón a zöld pokolba!" – izgató ajánlat a brazíliai Amazonas őserdeibe rendezett utazásra. Nem olcsó rendezvény.

Szóljak az átlag jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok kedvenc időtöltéséről? Keresett népcsoport. Sok-sok vállalat az átlag jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok erszényéből él. Említem az árubemutató és eladó rendezvényeket. Különösen utazási irodák kínálnak jutányos áron kimondottan nyugdíjasok részére buszkirándulásokat a közeli környékre, vagy a távolabbi városokba. Üdülőhelyek, gyógyfürdők, kiállítások hozatják velük a nyugdíjas, fizetőképes vendégeket. A hamburgi tömegközlekedést bonyolító neves vállalat, a HVV is felfedezte az átlag jövedelemmel és sok szabadidővel rendelkező nyugdíjasokat. Külön nekik, a központi buszmegállóról a nyári hónapokban minden vasárnap reggel több különjáratú buszt indít szerte a vidékre átalányos áron. Szerte a vidékre annyit jelent, hogy a jegy árában minden foglaltatik, amit útközben kínálnak. Például: vidéki étteremben az utasok ebédet kapnak. Kiállításra, arborétumba a menetjegy belépőt jelent. Indulnak buszok híres gyógyfürdőkbe is, ahol az utasok gyógykezelést kapnak. Ez esetben jól kifizetődik az általányban vett menetjegy, mert ezek belépője nem olcsó. Indulnak buszok ünnepi játékokra és lóversenyekre. Kedvelt rendezvények, ahol sok nyugdíjas megjelenik. Helyi sétára és városnézésre is jut idő. A nap komótosan, az idős utasok teherbíró képessége szerint zajlik. Némelyik busz utaskísérő orvossal is rendelkezik.

Végül maradtak azok, akiknek kevés lehetőség nyílik nyári kikapcsolódásra. Milyen felfrissülésre telik a jövedelmükből? Az önkormányzat gondolt rájuk. Ezeknek sem kell tétlenül a közeli park padján ülni és galambokat vagy a mókusokat etetni. Tavaly ősszel nyílt itt egy úgynevezett „senioren park" Okos alapítvány. Talán akkora a park, mint egy labdarúgópálya. Különféle készülékek nyújtanak test- és izomgyakorlásra lehetőséget. Nagyon látogatott berendezés. Néha várni kell az egyes tornaszerre. Tétlenségre és nézelődésre, beszélgetésre és egy-egy szundításra is lehetőséget nyújt. Továbbá: nem kell tétlenül otthon ülni és a tapétán lyukat nézni. Nincs belépő. Ingyenes a tornaszerek használata is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan a sok bacilus?

Németország. A véres hasmenéses németországi járvány kapcsán érdekes dolgokra világítottak rá a… Tovább olvasom