Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Német munkanélküliek: támogatni és követelni

„Fördern und fordern" – Németországban jelenleg ez a munkaügyi hivatal folyosóin és a vállalatok irodáiban a plakátok felirata. Mit jelent „Támogatni és követelni"? Kinek a hatáskörében született eme jelszó? Kihez fordul s mit akar elérni? Mi a célja? Olvasónk, Galgóczi Robert beszámolója Hamburgból.
Az említett jelszó a munkaügyi minisztérium rendeletével függ össze. Ott agyalták ki, hogy a jelenlegi 3,5 millió munkanélküli számát továbbképzéssel hathatósan lehet csökkenteni. Az előírás gyakorlatilag nem jelent mást, mint követelt, illetve kötelezett továbbképzést az elvesztett munkahely visszaszerzésére vagy új munkahely elnyerésére. Így a munkaügyi hivatal szakmába vágó ingyenes továbbképzést, illetve új kiképzést kínál a régóta nyilvántartott munkanélkülieknek.


Tisztviselőből munkairányító?

Járniuk kell gyakorlati tanfolyamra, miközben folyósítják nekik a segélyt s ezzel kilátást nyerhetnek új elhelyezkedésre. Persze csak akkor, ha sikerrel végződik a tanfolyam. Állítólag széles népszerűségnek örvend ez a kínálat és az érintettek dicsérik az ötletet. Nagyobb az esélyük új munkahely elnyerésére. Ám mindég akad, aki a kákán csomót talál. Előfordul, különösen az újonnan kiképzettek soraiban, hogy az érintettek sikerélménye szoros határok között mozog. Olyan tisztviselő, aki évtizedeket töltött szennymentes íróasztalnál, nem szívesen lesz 3 műszakban dolgozó üzemi munkairányító.

Új állás vagy a meglévő bebiztosítása

A hivatal szinte törvény erejű rendeletét a vállalatok személyzeti osztályai is átvették. Alkalmazhatónak találták. Náluk is ingyenes továbbképzésre nyílik lehetőség a munkaidő befejezte után. A támogatni és követelni jelszó itt szinte mozgalommá alakult és magába vonja a sajtó hirdetéseiből ismert „Válj pótolhatatlanná!" szlogent. Itt nem új munkahely vagy új beosztás van kilátásban, hanem a meglévő állás biztosítása.

Piros pont a főnöknél

Hangos visszhangra talált a lehetőség. Különösen a tisztviselők körében lett ez a továbbképzési lehetőség nagyon népszerű. Főleg a férfi munkavállalók köréből toborzódik a résztvevők zöme. Sok pénzt és értékes időt lehet vele megtakarítani. Sokan csak azért vesznek rajta részt, hogy gyarapítsák a munkatársak közti tekintélyüket, hogy piros pontot gyűjtsenek a főnöknél vagy, mert odahaza tán megöli őket az unalom. Az emberek sokfélék! Ki tudja, kinek mi az indítéka? Állítólag, hallomásból tudom, olyan is előfordul, aki csak jelentkezett, de részt nem vesz. Ilyen elfoglaltsággal egyéb időpontok elintézését is álcázni lehet.

Pótolhatatlanná válni

A vállalaton kívüli továbbképzés legtöbbször lényegesen költségesebb s a ráfordított oda-vissza út időigényes közlekedés. A maszek továbbképző intézetek, vállalatok reklámjai a hivatalos „Támogatni és követelni" fogalmon túl rámenősebben, hódítóbban szólnak az érintettekhez. A válság áldozataihoz. Válj pótolhatatlanná! – ez a legújabb szlogen most. Ez a meztelen szükségből fakad. Ilyen hirdetményeket lehet manapság az újságokban olvasni. Azon tisztviselőkhöz fordul, akik még nem veszítették el állásukat, de naponta rettegniük kell, hogy munkanélkülivé válnak, alacsonyabb bérű beosztást kapnak. A lélektan területén is segítséget ígérnek. A németeknél hathatós testi, lelki és szellemi segítségben részesülhetnek az emberek. Legalábbis ezt ígérik teltszájjal. Hogy milyen működési hatásfokkal dolgoznak, rendelkeznek, nem kideríthető.

Edzésben a karrierek

Állásod elveszítésétől félsz? Az újonnan indult „Career Fitnees" modern tanfolyam keretén belül volt képességeidnek teljes birtokába helyez vissza. Testi és szellemi munkabíró képességeket ismét magas szintre emelik. Hivatásos mesterré, pótolhatatlan munkaerővé tesznek. Munkaadó véletlenül se gondolhat akkor leépítésre! Állítólag az ilyen felhívások sok érdeklődőre és résztvevőre találnak. Pedig nem olcsó. De rámenős a reklámja és jó a híre. Több vállalat szívesen veszi fel az itt végzet diákokat.

A komótosság nem divatos

A jó pap holtig tanul! Eme ósdi szállóige a jelenlegi gazdasági válság követelményének nem felel meg. Mindenki tudja, hogy a jó pap nem szükségből tanult holtig. Így adódott neki. Manapság gyorséltű az időnk. Nyugalom és komótosság, amit ez a szállóige ébreszt, nem divatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimi kerekei és más bringacsodák

A legkönnyebb, az összecsukható, a havon hajtható, a dalmatapöttyös és a Forma 1-es versenyzőkkel… Tovább olvasom