Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Német csendrend

Róbert/Hamburg
Németországban a Schiller/Tell Vilmos-ából vett idézet „es kann der Frömmste nicht in Frieden leben, wenn es dem bösen Nachbarn nicht gefällt" olyan közismerten elterjedt szólás lett, hogy közmondásnak számit. (Schillert nem merem forditani. Csak az értelmét adom meg: a legjámborabb sem élhet békében, ha rosszindulatú a szomszédja.) Sehol sem találóbb ez a mondás , mint épp a kervárosi szomszédok között. Ami ott nap nap után lejátszódik s ami ott történik, a birósági döntvénytárban km-hosszú polcokat tölt. Továbbá:

A mindezen veszekedésekröl írt  kesernyés, gúnyos vagy tragikus több újságcikk, a nem érintettek nagy kárörömére, az újságok oldalain széles teret kap. A sokféle okból eredö perpatvar tartósan foglalkoztatja a bírósági táblákat s késlelteti az  egyéb itélethozás gördülékeny lefolytatását. A kertvárosi lakók nemzedéke folyamán kialakult és kiforrott egy olyanféle együttélési mód, hallgatólagos megegyezés, ami elviselhetövé teszi a mindennapos egymásmelletti létet. A gondos gazda sokat ad a jó szomszédságra is. Egymásközötti jó kapcsolat ápolásával és egymás veleményének az ismeretével sok bosszuságot és kellemetlenséget el lehet kerülni. Kerti buli esetében pl. itt a szomszéd is meghívót kap. Ha lemondja, vessen magára. Nem hivhat rendörséget, ha a zajtól nem tud aludni.

Németország a paragrafusok országja. Többféle irott és iratlan szabály, törvény, törvénycikk, vagy települési és önkormányzati rendelet foglalkozik a megengedett és tiltott feladatok elvégzési elöirásaival. Országos törvény irja pl. elö, hogy melyik nap és a nap melyik órájában szabad füvet nyirni. Vasár- és ünnepnap zajjal járó kerti munkát tilos végezni. Függetlenül attól, hogy a fünyiró, a sövényvágó, vagy az ágapritó zajszintje hány decibel. Hétköznap, reggel 7 óra elött és, délután 2 és 4 óra között pl. tilos hangosan füvet nyirni. Tehát be kell tartani a hétvégi munkaszünetet és a napi pihenöidöt. Ez vonatkozi a sövény vágására meg a gally lefürészelésére. Önkormányzati rendelet irja elö, pl. hogy melyik fa faj hány méterre ültethetö a szomszéd keritésétöl. Hogy az ág hány méterre nyúlhat át a szomszéd kertjébe. Itt törvény erejü, bírosági döntés érvényes pl. a sokat vitatott kérdésre: kié, kinek a tulajdonában lévö a gyümölcs, ami a szomszéd földjére hajló ágon érlelödött? Ujabban az állattartás okoz nagy-nagy gondot. Az „after shave" és a „body lotion" korában ki kiván disznószagos levegöben barátokkal vagy barátnökkel a terraszra ülni kávézni? Lakott térségtöl igy elöírt távolságra szabad, kell az ólakat felállítani. A levegöben szálló büz végett. A házi galamb gurrogása, a disznó röfögése, a kutya ugatása, a macska éjjeli nyervákolása nehezen korlátozható úgy, hogy a szomszéd ne hallja öket. Itt most divatba jött a mesterséges, un. ökotó.

Ez egy lapos nagy gödör. Foliát teritenek bele és a széleket szines terméskövekkel és  növényekkel diszitik. Majd vizet eresztenek bele. Nem tart soká, és jönnek a békák. Egy éve sincs annak, hogy itt a bíróságnak szakértök közrevonásával olyan fontos kérdésrö kellett döntenie, hogy a béka kuruttyolása, ill. a béka brekegése türhetö, vagy nem türhetö zaj? Nagy bajjal jár az is, ha egy gondos, szorgos gazdának trehány gazda a szomszédja. Ha egy diszelgö ápolt kert mellett egy elhanyagolt gazos kert rondálkodik. Nyilt botrány. Föleg összel. Amikor a szél hordani kezdi a magot. Magas palánkeritéssel védi magát a szorgos gazda. De ki fizeti meg az anyag és a felállitás költségét? Egyik gond a másikat vonja magaután. A trehány gazda bíróság elé vonul és keresetet nyújt be a palánkkerités lebontására, mert árnyékot vet a mögötte tenyészö növényekre! (Tárgyalás közben a bíró hangos derültség végett többször csendet kért.)

A kertvárosi lakók eme állitólagos és általam nem átfogoan ecsetelt kellemetlenségeik dacára jól érzik magukat a zöldelö kertjükben. Én is szivesen töltök ott órákat és részt veszek a kerti bulikon. Szivesen fogyasztok roston sült naturszeletet vagy kukoricát. A  kerti munkát sem vetem meg, mert jó a levegö és nem árt a testi munka sem. Saját kertem sajnos nincs. De a kikelet idejében egyenesen élvezetes most a kert.  Szinte szemmel követhetö a bimbók fakadása, a növények fejlödése és a palánták megéledése. A szomszéddal tartott társalgás is felvidít. Gereblye nyelére támaszkodva beszélgetünk. A fakadó természetröl, a  berlini politika ránk vonatkozó részéröl, a világ sorsáról és a viz ismét megemelt áráról. Nagyon kellemetlen. Az idei tavasz nagyon szárazra sikerült. Sokat kellett öntözni.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petra jelenti Kínából - KÉPGALÉRIA ITT!

Tovább olvasom