Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Német adócsalók leleményessége

Az adócsalók adatait állítólag tartalmazó, a hatóságoknak megvételre kínált CD Németországban még mindig nem cserélt gazdát. A lebuktatós lemez hatásának újabb fejleményeiről Galgóczi Róbert küldött helyzetjelentést Hamburgból. Ugyanis az adásvétel továbbra is vajúdik. De közben sok kísérőjelenség látott napvilágot. Például, hogy hogyan kerül a pénz külföldre. A ruha alá a hasra kötött pénzcsempészést nem tarják mérvadónak.
A német adójog nehezen áttekinthető. Mindenkivel igazságosan szeretne bánni, s pont ezért az érthetetlenség határát súrolja. Sokak szerint a világ legbonyolultabb törvénye. A számos cikkely megérthetőségét magyarázó, értelmező kézikönyvek tömege több 100 ezer példányra rúg.

Átlag németnek eleve nincs esélye, hogy a 18 oldalas adóbevallási űrlapot hibátlanul ki tudja tölteni. Szakértő segítségére szorul. Persze pénzért dolgozik. Az adószakértők szerint a szabályozás bonyolultságában rejlik az adócsalók esélye. Mindenki menti az adózás elől, amit csak menteni tud. Hivatottak becslése szerint a gazdag német polgárok 300 milliárd eurót tartanak illegálisan külföldi bankokban, illetve német bankok külföldi kirendeltségeinél.


Hogyan kerül a pénz külföldre?

Készpénz-csempész. Csak kis tételeket csempésznek át a határon. A schengeni vámhivatal tisztviselői szerint időnként találnak 100 ezer eurót a pótkerék abroncsában vagy egymás hegyé terített lábtörlők között. A feleség melltartóját, vagy korzettjét is jó dughelynek vélik az amatőr csempészek. Sőt. Ezek a személyek és a csempészett pénzösszegek szóra sem érdemesek. Kleine Fische! Kicsi halak! Nem sokat nyomnak a latban.

Lefizetett besúgó. Magasabb ligában játszanak azok, akik több milliós összeget lopnak át egy csapásra a határon. Teli bőrönd 500 eurós bankjegyek. Ezek a valódi profik, hivatott csempészek. Több milliós tétel forog náluk kockán, mikor a határhoz érnek ellenőrzésre. Rásegítés nélkül a rizikó nagy lenne. Pénzes polgároknak és megbízható ügyfeleknek a bankok ilyen esetben különleges szolgálattal segítenek. Hamburgból indul például egy „Geld-Sammler", pénzgyűjtő-autó Svájcba. Útközben több várost érint s telefonon bejelentett címeken olyan pénzt vesz át, amiről a tulajdonos nem adózott. Müncheni udvaron kocsit váltanak. Biztos, ami biztos. Majd hajtanak tovább Svájc felé. Lefizetett vámtisztviselő telefonon tippet ad, hogy aznap melyik határátkelőn nem ellenőriznek. Lám-lám, a pénz szabad utat kapott.

Álcázott ügyforgalom. A szakértők szerint nem csak a svájci, a nagy német bankok sem angyalok. Szívesen segítenek üzleti bevételeket névtelenné tenni, az adóhatóság elől eldugni. Ilyen esetben az „álcázott ügyforgalmat" alkalmazzák. Hogyan működik? Az ügyfél neve nélkül a bank a rá bízott pénzösszeget, mint „saját pénzt" kezeli, majd valamelyik külföldi fióküzletének átutalja. Ott a pénzt az ügyfél nevére könyvelik. Hátránya: az adókötelesnek egyszer a legkedvezőbb adózási alapon adót kell fizetni. Ezt a gyakorlatot a neves „Deutsche Bank" is alkalmazza. Genfben 750 tisztviselő 30 milliárd németországi eurót tart nyilván. Takarék- és népbankok sem kivételek. Nekik Zürichben működik a kirendeltségük. Neves német bankok úgynevezett „adóoázis" országokban hathatósan segítenek millió és millió eurót a német hatóság elől eldugni és álcázni. Melyek az adóoázis országai? Európában: Svájc, Ausztria és Liechtenstein.

Az eladó CD

Az ominózus svájci CD felbukkanása óta több mint 2000 adócsalót a félelem fogott el. Mély lelkiismeret-furdalást kaptak és az illetékes adóügyi hivataloknál vagy rendőrségeknél feljelentették önmagukat. Az elsikkasztott adót ugyan utólag a felfutott kamattal együtt fizetniük kell, de a mindenki által rettegett adócsalási büntetést nem foganatosítják ellenük. Ezt a bánásmódot sokan bírálják. A szürke átlagpolgárt vaskosan megbüntetik, ha jövedelemeltitkolást vagy adósikkasztást bizonyítanak rá.

Az adócsalók adatait állítólagosan tartalmazó áruló svájci CD még mindig nem cserélt gazdát. A kérdést, hogy orgazda az állam, ha lopott holmit vesz, nehéz tisztázni. Taktika? Időhúzás? Napról-napra furcsább részletek és bonyolult jogi kérdések látnak napvilágot. A tény: a CD felbukkanása óta több ezer adócsaló ébredt bűntudatra és „szánom-bánom bűnömet" mondattal lerótta adóját. Különösen Baden-Würtenberg tartományban (fővárosa Stuttgart) kaptak az érintett polgárok lelkiismeretfurdalást és ugrásszerűen 566-ra emelkedett az önvádló polgárok létszáma.

A napokban újabb CD jelent meg a piacon! Ezennel névsort és számlaállagot kínálnak azon számlatulajdonosokról, akiknek liechtensteini banknál kamatozik a pénzük. A CD ára 750 ezer euró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válásháború ellenszere

Mindennapos dolog, komoly üzlet az ügyvédeknek, anyagi tönkremenetelek, sárdobálós perek megelőzője… Tovább olvasom