Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem az árust, a vevőt ellenőrzik

Olaszországban nem próbavásárlással ellenőrzik, hogy a kereskedő ad-e blokkot, hanem a pénzügyőrök (Guardia di Finanza) megállítják a vevőt a vásárlás után – a külföldi gyakorlatról Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó számolt be.

„Blokk hiányában korábban a kereskedőt és a vevőt is megbüntették, de pár éve a vásárlót már nem fenyegeti ilyesmi, csak az árust. Olyan szabály is volt, hogy a vásárlás helyszínétől meghatározott távolságon belül, csak mintegy hetven méteren belül állíthattak meg, s legfeljebb tíz percen belül. Később ugyanis a vevő elveszíthette, eldobhatta a blokkot. Valószínűleg azonban változás történt, mert engem – sok év óta először – az utcánkban állítottak meg a minap, úgy, hogy akkor ékeztek oda autóval. Parkoltak, kiugrottak, egyikük hozzám lépett, a társa pedig az utca másik oldalán haladó asszonyhoz. A piacról jöttem haza, de onnan már elég messze voltam. Azt mondtam, hogy még reggel, munkába menet vásároltam – mivel ez így is volt –, így elengedtek. A másik hölgyet viszont visszakísérték az árushoz.

A piacon, a vásárokon is gyakran van ellenőrzés, mindig kettesével járnak a fináncok, álcázzák magukat, leskelődnek, majd lecsapnak. Tehát látják a vevőt, amikor fizet, s utána állítják meg. Az üzletekből, a fodrásztól, sőt a kávézókból kilépőket is ellenőrzik, egyre gyakrabban. Érdekes, hogy a vásárláskor mégis több vevő nem kéri a blokkot, annak reményében, hogy az árus egy-két eurós árengedményt ad cserébe. Azon sem lepődik meg senki, ha magánorvosi rendelésen a doktor a vizsgálat végén azt kérdi: »Szüksége van-e a számlára vagy inkább szeretne megtakarítani valamennyit?«. Az orvosi vizsgálatok számláit adóbevalláskor le lehet ugyan írni az adóalapból, sokan mégis az árengedményt kérik. A sajtó csak egy-egy kirívó esetet szokott felkapni időnként: például egy fodrász idős édesanyjától nem kért pénzt, így blokkot sem adott, egy fagylaltozó tulajdonosa pedig saját gyermekének adott egy tölcsér fagyit, blokk nélkül..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svéd finomságok

Tovább olvasom