Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Négy zsebbevágó - szerkesztetlen változat

A téma:
Napjainkban négy olyan zsebbevágó változás izgatja leginkább a Magyarországon élőket, ami a hazai gazdasági megszorításokból adódik. Jóllehet csak itt szokatlan dolgok, csak itt számítanak újdonságnak, máshol tudomásom szerint már régóta bevezették azokat. Épp erről kérdeznék, arról hogy mi a gyakorlat más országokban e téren.
„A négy zsebbevágó":
– vizitdíj
– tandíj a felsőoktatásban
– ingatlanadó
– gyógyszertár-liberalizáció
 
A kérdések:

1., – Kell fizetni a háziorvosnál, ha mondjuk náthásan elmegy hozzá az ember vagy, hogy a szokásos gyógyszerét felirassa? Vizitdíjat? Mennyit?
– Miért kell fizetni az egészségügyben?

2., – Kell fizetni a felsőoktatás állami intézményeiben (egyetemen, főiskolán) félévente tandíjat? Mennyit? Magánintézményekben még többet?

3., – Kel fizetni évente az épületek után ingatlanadót? Mennyit? Hol húzódik az értékhatár, ami felett fizetni kell?

4., – Gyógyszert csak gyógyszertárban lehet kapni, vagy a vény nélkül kapható tabletták – például a láz- és a fájdalomcsillapítók – megvásárolhatók máshol is? Például benzinkutaknál? És még hol? Mit szóltak ennek engedélyezéséhez a patikusok?

Erika, San Diego
Szerintem eloszor is el kell donteni az embereknek, hogy igen, ma mar mas, "Nyugati" szinvonalat varnak, de ezen addig nem tudnak valtoztatni, meg nem lesz eleg bevetel. Kell a vizit dij, hogy mennyi, itt pl. akinek normalis a biztositasa, ami maga havonta pl. kettonknek 150$, a vizit dij 10$ es a tobbit a biztosito fizeti. Meg, ha csak egy gyogyszer feliratasaert megy valaki, ugyan ugy igenybe veszi a szolgaltatasokat, helyisegeket /varoterem,WC, stb../. Olyan gyogyszerek, fajdalomcsillapitok, amik nem tartalmaznak egeszsegre karos, illetve sulyos kovetkezmenyeket, szerintem lehetne, kellene arulni. Itt az USA-ban mindenol lehet kapni, mindegyikre ra van irva a hasznalati utasitas. Viszont, akiknek ezek a gyengebb gyogyszerek nem segitenek, annak orvoshoz kell menni es ott felirnak sokkal erosebb hatoanyagu gyogyszert, de akkor mar fizetni kell a vizit dijat es ugye a gyogyszer is sokkal dragabb. Ingatlanado: itt van, fietjuk, de ev vegen az adobevallasnal le lehet vonni es, aki szerencses, altala egy alacsonyabb adokulcsba esik. Hal Isten nem ertek a magyar adozasi rendszerhez, igy ezzel kapcsolatban sokkal tobb velemenyem nincs is. Fizetni az iskolaban: gondolom meg mindig van a felveteli rendszer. Szerintem, aki ertelmes, tehetseges, de anyagi hattere nincsen, az allam/iskolanak kellene lenni egy fajta tamogatasi kerete.
 
Péter, Ohió
Igen, kell fizetni a háziorvosnál. Hogy mennyit az valtozo, ugy altalaban belgyogyasznal/haziorvonal 70-200 USD kozott mozog az ar, ha az embernek nincs biztositasa. Mivel nagyon sokfele biztositas letezik ezert ennek a megtargyalasa kulon fejezet lenne. Az en vizitdijam 25 dollar alkalmankent. Plusz amit a biztosito nem akar fizetni.
Azert kell fizetni mert sokan sokfelekeppen erdekeltek az arak emeleseben az egeszsegugyben. Illetve nem erdekeltek abban hogy az egeszsegugyi rendszer ne legyen privat, igy jol le lehet fejni a biztositokat illetve a nepet. A biztositok meg nem erdekeltek abban hogy az egesz megszunjon.
Kell fizetni a felsőoktatásban is. Az emberek altalaban hosszu lejaratu tanulmanyi kolcsont vesznek fel, ami 20-30 eves lejaratu. Atlag tandij ugy kb. 8-15000 dollar evente egy BSc megszerzesehez.
Igen, kell fizetni ingatlanadót. Ez az ingatlan ertekenek 2.1% evente itt ahol elek de kb ennyi mashol is (pl. ingatlan erteke 100000 dollar, evente 2100 dollar az ado) atlagfizetes negyfos csaladban brutto ~ 38000 dollar. Nincs felso hatar. Ha az ember nem fizeti elarverezik ingatlanjat.  igaz hogy van ingatlanado, de nincs 50% jovedelemelvonas ado + TB miatt.
Megvasarolhatok veny nelkul is a gyógyszere. Semmit nem szoltak a gyógyszerészek, mert oriasi a gyogyszerlobbi, a patikusokat meg nem erdekli, csak az hogy legyen allasuk.
 
Judit Ausztria Bécs
Hallo, az en tapasztalataim a következök:eddigi orvosi latogatasom alkalmaval nem kellett fizetnem semmit sem.egy diakbiztositas az kb 25 euro. ha az ember lejelentkezik egy orvoshoz akkor az 3 honapos lejelentkezest jelentakkor levonnak valamennyit azt hiszem legalabb is  a kartyas rendszer elött mindiglevontak olyan kb 4,80 eurot. a gyogyszer kivaltasanal altalaban minden gyoygszer egy receptdij aratehat amennyi gyoygszer annyi rezeptdij az most kb (nem regen emeltek) 3,90 majdnem negy euro. mütet soran a korhaziapolasert dijat kernek azt nem allja a biztosito. nemtom mennyi naponta en negy napot voltam es 50 euro volt. az egyetemi tandij az most 380 euro/felev. mindenhol tudtom szerint be van vezetve. gyogyszert csak gyogyszertarban lehet kapni. ennyit tudtam csak segiteni.
 
Belus, Florida
Hat igen, ha fizetni kell akkor talan meggatoljak a gyakori orvos latogatast.  Gyogyszert, felirni csak orvosi beavatkozassal lehet.  Hat igen, az orvosoknak is, de sok masnak is nehez, de jobb lenne a HALA-PENZT megszuntetnek. Az olyan csunyan hangzik, es az allam is elmarad az adozasbol.
Itt USA-ba eleg sok a haz ado, de itt legalabb a kereset is meg van ra. Itt az adakozas is eleg elterjedt.
A felso oktatasi dijjak megfelelnek a kovetelmenyeknek, mert a professzoroknak is meg kell hogy eljenek, csak a pont sisztemen kellene valtoztatni, hogy a kozepiskolasoknak tudataba legyen, hogy tobben bekeruljenek a listara.
 
Antal Seattle USA
Sajnos csak annak az embernek nem kell vizitdíjat fizetni a doktornak akinek igen jo draga biztositasa van. Azoknak az idoseb embereknek akiknek csak allami vagyis oregsegi biztositasa van itt$15 dollart kell minden vizit elot azonal kifizetni mielot az orvos meg nezi. A felso oktatasi tandij most 4 evre kb$50 ezer dollar. Igy igen sok diaknak fell kell veni magas hiteleket a banktol ha nincsen penze. Ingatlan ado az mindig volt. Az adot a haz ertekerol szamitjak. Itt a legolcsob oreg haz most kb$280.000 dollar az arak mindig menek magasabra egy ijen olcso hazert evente eben a megyeben kb $2.200 dollar az ado evente persze ha a haz ara folmegy az ado is megy fol vele.Ingyen gyogyszer nincsen ara is kell biztositas vagy fizetni kell erte. Persze az arak nem egyformak ugyan az a gyogyszer talan egy masik uzletben %20 lehet olcsob korul kell nezni. Ha a gyogyszere nem kell recept akor azt mindenhol vagyis uzletekben aruhazakban es benzinkutaknal is meglehet veni azoknak sincsen egyforma ara atol fug hol veszuk meg. It sajnos mindent megadoznak meg a temeteseket is adoztatjak, es ugy Magyarorszagon is nemsokara
 
Niki és Ádám, London
Kell fizetni a háziorvosnál vizitdíjat? Nos ha valaki bevándorló, mint mi nekünk kell hogy legyen nemzetközi biztosításunk, és azt folyamatosan fizetjük ezért nem kérnek pénzt a kivizsgálásért. Viszont be kell regisztrálni a körzeti orvosnál. Meg az orvosságért ha a patikából váltjuk ki. Bizonyos esetekben, ha a gyógyszer állami támogatás alatt áll, az orvostól ingyen megkaphatjuk.
Természetesen nem minden betegellátás van állami támogatás alatt, ugyanez vonatkozik a gyógyszerekre is. Most nemrégiben volt egy vita a tv-ben hogy van néhány ritkább, és súlyosabb kór-betegség ami állami támogatásban kellene hogy részesüljön, mert aki ebben szenved még esélye sincsen arra hogy ezt az összeget kifizesse, hacsak a családja nem teszi. De sok család képtelen 20-30.000 font kifitetésére (6-10 millió forint).
Igen, itt minden felső oktatásban kell fizetni! Valakinek ki kell fizetni a tanárokat, az eszközöket amiket használnak, és ki más fizetne érte, mint aki használja, és késöbbiekben előnyt élvez belőle. A tandíj az iskolától, és a tantárgytól függ. Az olcsóbb 1 éves kurzusok 1000 fonttól 20000font-os (évenkénti) orvosi képzésig terjed. Most ebben a pillanatban néhány diákkal lakunk, és az egyik 15000 fontot fizet egy évre és kémiát tanul, meg anyagismeretet egy egyetemen.
Abban az esetben, ha egy ingatlanja van az illetőnek, nem kell fizetni ingatlanadót, de ha több ingatlanja van, amiből jövedelme származik, a jövedelméből kell adóznia. Ez meg rendes jövedelemadó csak az ingatlan után.
Az itteni patikusok többsége magánvállalkozó, nem sok olyan patikát láttam itt, mint otthon, amúgy rengeteg helyen lehet kapni gyógyszert, nemcsak benzinkutakon, a Tesco-ba, kis boltokba. Miután engedélyezett fogyasztói termék, akárhol árulható. A legtöbb munkahelyen a fönököknél mindig van, fejfájásra, lázra, stb, mert sokszor több ember mond fel egy időben, és nem engedhető meg hogy a maradék személyzet beteg legyen. De ez érthető.
A másik: a patikusok nem lázadnak mert itt akkora a felvásárló piac, hogy mindenki megél, csak a verseny éleződik, és az árak mennek kicsit lejjebb. De itt 10.000.000 ember él és mindnek van pénze mindenre, még arra is amire nincsen, mert olyan kedvező kölcsönök vannak, hogy kocsit, házat vehetnek 10-20 éves részletre, kezdőtőke lerakása nélkül.
Egyik ismerősöm vett fel kölcsönt 20 éves lejárati idővel, és ő 2000 fontot keres havonta a barátnője ugyanennyit és havi 1000 fontot fizetnek a házra. Annyit mondok, hogy a ház amit bérlünk a bérleti díja 1150 font és mégcsak nem is lesz a miénk. Viszont a hátulütője, ha egyszer belemegyek egy 20 éves részletfizetésbe, nincsen kibúvó csak ha kifizetem. Ezek a kölcsönök 5-7%-kal dolgoznak. De annyian vásárolnak házat, hogy a házak ára megnégyszereződött az elmúlt 15-20 évben.
Itt a politikusok a "rossz dolgokat" adózzák mint például a közlekedési dugó! A tömegközlekedést és a biciklit meg támogatják. Itt aki be akar menni a városba reggel 7:00 és este 7:00 között 8 fontot kell hogy fizessen, aki nem teszi, az utak be vannak kamerázva, és a rendőrállomás a kamera után jön szóval nem érdemes próbálkozni. A napi 8 font(3000 forint) sok embernek elveszi a kedvét. Pesten is ez kellene. Aki dugót akar csinálni, mert mindenkinek kocsival kell mennie akkor az fizessen! Abból a pénzből meg lehetne fejleszteni a tömegközlekedést, és felgyorsítani a forgalmat. Ez itt rendkívül jól működik. Még a robbantások ellenére is inkább buszoznak meg metróznak az emberek, mert akkor több pénz jut a nyaralásra, kocsmákra, foci meccsekre, meg a többire.
 
Anikó (Olaszország)
Olaszországban a családi orvosnál nem kell fizetni a vizsgálatért, a gyógyszer feliratásáért pedig nem is kell bemenni hozzá, nem kell sorban állni.  A rendelő előcsarnokában elhelyezett dobozba be kell tenni a kérelmet, hogy a betegnek milyen - rendszeresen szedett, az orvos által már korábban felírt - gyógyszerre van szüksége, s később visszasétál a receptért, amit közben kiállított már a doktor. A családi orvosnál csak az amatőr sportoláshoz, konditerembe való beiratkozáshoz, vagy egyes munkakörök betöltéséhez szükséges egészségügyi alkalmassági igazolásért kell fizetni, 30 euro körüli összeget.  A szakorvosi vizsgálatok, a vérvétel viszont mind pénzbe kerülnek, csak az AIDS-vizsgálat és a nőgyógyászati rákszűrés ingyenes. A sürgősségi ellátást is három kategóriába sorolják, csak a "piros kód", a valóban halaszthatatlan ellátás az ingyenes, például baleset esetén, a többiért ott is fizetni kell.
Az egyetemeken tandíjat kell fizetni - ennek összegét az intézmény maga állapítja meg, s az összeg karonként különbözik -,  amelyet a család egy főre eső jövedelme alapján számítanak ki, de figyelembe veszik a diák tanulmányi eredményét, továbbá azt, hogy milyen messze lakik a tanuló az intézménytől. Az egyetemi adó elérheti akár az 1600 eurót is évente, ezt két részletben kell befizetni. Késedelmes fizetés esetén pótdíjat is felszámolnak. Ezen kívül tartományi adót - ez itt, Emilia-Romagna tartományban csaknem 100 euro -   is fizetnek az egyetemisták. Mentességet élveznek azok, akiknek nem élnek a szülei és nincsen más jövedelmük, továbbá a 66 %-os, vagy azt meghaladó rokkantak.
Az internet elterjedésével viszont kevesebb egyetemi jegyzetet vesznek a hallgatók, mert ezek egy része a világhálón hozzáférhető, s az előadások is letölthetők a professzorok honlapjáról. Az egyetemi adók karonként a pármai tudományegyetemen az idei tanévben:
http://www.unipr.it/www.php?info=Studenti&tipo=tasse
Megkérdeztem az egyik ismerősömet, aki felnőtt fejjel jár az egyetemre, hogy is van itt ez az egyetemi adó. Tudom, ennyire részletesen Téged nem érdekel, de azért leírom. Az egyetemi adó első részlete magában foglalja a beiratkozási díját és a tartományi adót is, ez mindenkinek egyforma, s karoktól függően ez az összeg 525 es 927 euro között van. A második részletet pedig a családban az egy főre eső jövedelem alapján számítják ki. A pármai egyetemen a legtöbbet a gasztronómiai tudományok hallgatói fizetik.
Minden  ingatlan után önkormányzati adót kell fizetni, ennek mértékét a testület határozza meg. Általában az ingatlan telekkönyvi (tehát nem piaci) értékének 2-8 ezreléke évente, fizethető egyben vagy két részletben. Az első lakás esetében kedvezményt adnak. A mi lakásunk pincével, kocsibeállóval körülbelül 80 négyzetméter, s az első otthonra kapott engedménnyel 250 euro körüli összeget fizetünk évente.
Nálunk az önkormányzati ingatlanadó mértéke 4,8 ezrelék. Az üresen álló lakások esetében fizetendő adó ennél valamivel magasabb, városunkban 7 ezrelék. Amennyiben az ingatlant első otthonként adják bérbe, a tulajdonosnak településünkön 1 ezrelék önkormányzati ingatlanadót adót kell fizetnie.
Olaszországban körülbelül két hónapja árusíthatnak recept nélkül kapható orvosságokat  a bevásárló központok  élelmiszer osztályain,  ahol természetesen gyógyszerészek dolgoznak. Eddig már több mint 100 szupermarketben éltek ezzel a lehetőséggel, a bevásárlók és a gyógyszerészek megelégedésére.  A  körülbelül 200 féle ott kapható gyógyszer ára ugyanis átlagosan 20-30 %-kal olcsóbb ott, mint a patikában, s máris több mint 300 gyógyszerész talált munkát. A tervek szerint a jövő év végéig újabb 200 hipermarketben lesz majd gyógyszer részleg. (A legtöbb bevásárló központban egyébként hagyományos gyógyszertár is működik.)
A kezdeményezés ellen kezdetben a gyógyszertár tulajdonosok tiltakoztak, attól tartva, hogy forgalmuk csökkenni fog. Néhány tartományban azért nem kaphatók még ezek a vény nélküli gyógyszerek a szupermarketekben, mert a nagykereskedelmi cégek nem szállítanak nekik. A gyógyszerészek viszont az első pillanattól kezdve támogatták az intézkedést. A lakosság egy része, főleg az idősebbek továbbra is a megszokott gyógyszertárba járnak, mert bíznak az ismerős gyógyszerészben. Sokaknak viszont az számít, hogy hol olcsóbb egy-egy gyógyszer, s az is szempont, hogy minden egy helyen kapható.  Mások  csak azután döntöttek a szupermarket mellett,  amikor kiderült, hogy ott is csak "igazi" gyógyszerészek dolgozhatnak. Parmaban egyébként már az első napon 700 vevőt szolgáltak ki az élelmiszer osztály gyógyszer részlegén.
 
Róbert/Hamburg
A sajgó zsebbevágó váltózás
Itt mindenki igényt tarthat az orvostudomány legújabb vívmányaira. Itt senkinek sem kell gyógyítható betegségben meghalni. A gyógyászat ezen szintjét viszont elérni és mindenki számára fenntartani óriási költségekkel jár. Ezt mindenki tudja. Az itteni belpolitikában az idejétmúlt egészségügy újászervezése „die Gesundheitsreform“ így évek óta központi helyen áll. Erröl a fontos feladatról minden pártnak és minden polgárnak saját elképzelése van. A feladat mielöbbi megoldása több okból is sürgetö. A jelenlegi gazdasági megszorítás hegyé évröl-évre mindtöbb idösebb polgár kiván kielégitö orvosi ellátást. A kérdés rendezése tehát sürgetö. Olyannyira az illetékesek körmére égett, hogy a múlt év öszén elintézése érdekében a két legnagyobb itteni párt, CDU és SPD, úgynevezett nagy koaliciót alakított. A lakóságot, az ittélöket, hát nagyon izgatja, hogy mi vár rájuk a jövöben és milyen meglepetésekre kell még nekik berendezkedniük?  Nem csak a két párt nézete között tátongó nagy szakadék késlelteti a végleges eredmény megszületését, az erös érdekcsoportok fékezö ereje is probléma. Azt is le kell küzdeni. Több milliárdos összeg forog kockán! Az érdekcsoportok ebböl más kárára nagy nagy összeget szeretnének maguknak biztosítani. Az eddig hozott határozatok és rendeletek a tetetett vagy tényleges betegeknek meg a gyógyászatban foglalkoztatottaknak erösen érezhetö következményeket eredményezett. Megszünt a 70-es és a 80-as évek szinte ingyenes gyógyi-tása. Az évi 30 napos szabadságot akkor 28 napos táppénzes gyógykúrával lehetett megtolda-ni! Járóképes betegek taxival mehetek orvoshoz és a betegsegélyzö beteglapjával fizethettek. Azóta ingyenes olvasószemüveg, ludtalpbetét, mankó, izomlazító masszázs stb. régi idök szép emléke lett. Manapság az sem kap beteglapra taxit és mankót, aki térd- vagy csipömütéten esett át. A múl évben bevezetett s jelenleg negyedévenként esedékes 10 €-s vizitdij véget vetett a betegek efféle elkényeztetésének. További 10 € esedékes a már befizetett negyedéves dij hegyé, ha ügyeletes orvosra, ha fogorvosra, vagy kórházi ellátásra van szükség. A kórházban minden ott töltött napra 10 €-t kell levasalni. Manapság már senkisem hördül fel, ha az új „made in Hongkong“ müfogsor több ezer €-ba kerül. Esetleg úgy bújnak ki alóla, hogy Magyar-, Lengyel-, vagy Csehországban csináltatják. A gyógyaszati költségek részleges viselése idöközben elfogadott gyakorlat lett. (Nem hasonlít az otthoni hálapénzre. Távol áll töle, mert nem korrumpáló! Nem az orvos teszi zsebre!) A kezdetben hangoztatott elitélö lázadást manapság beletörödött dünnyögés helyettesiti. Megszüntették vele az orvosok minduntalan igénybevételét meg a betegsegélyzö szire-szóra való kihasználását. Azóta észrevehetöen lecsökkent pl. a betegnek jelentett munkavállalók létszáma is. Igaz, itt szorít a munkahely elvesztésének a veszélye. Nagymértékben csökkent pl. a „suszterhétfö, ill. a blauhétfö“ ünneplése is. Megszünt az átmulatott és átdorbézolt hétvég táppénzen történö kiheverése. A páciens jogai mellett az orvosok szabadságát is megnyirbálták. Guzsba kötötték a kezüket és meghatározott összegü büdzsé betartására kényszeritik öket. Ha a megengedett összegnél több gyógyszert ír ki, akkor az orvosi kamara levonhatja a kezelési dijból. Apropó kiírt gyógyszer. Kiváltásukkor mindenegyes tételre külön-külön 5  €-s  önköltség fizetendö. Teljes árkiegyenlitéssel jár pl. a nem kiírt gyógyszerek megvétele. Fog-, fej-, has-, láz-, vagy egyéb szervfájás esetében nincs többé receptre kapható fájdalomcsillapító. Mindenért fizetni kell. Nincs alóla kibújás. Gyógyszert csak gyógyszertárban lehet kapni. A gyogyszerészek erös érdekcsoportja kivívta, betiltatta az orvosságok és egyéb gyógyászati szerek patikán kivüli megvásárolhatoságát. Csak a világháló nyújtotta beszerzési lehetöséget nem sikerült betiltatni.
Igen. A gyógykezelés óriási összeget megemészt. Különösen a gyógyszerek költsége magas. Miért? Mert évröl évre mindég több idösebb polgár kezelteti magát? Szerintem nem! Nemrég olvastam egy tanulmányt, melyszerint a kiirt gyógyszermennyiség 60 % szemétkosárban köt ki! Továbbá: Minden kórházba utalt beteg egy és ugyanazon kivizsgáláson kétszer esik át. A háziorvosnál meg a kórházi kezelöorvosnál. Az utóbbi dija exorbitáns. Nem csoda hát, ha a vázolt mértéktelenség meg a gazdasági pangásból adódó magas munkanélküliség kiüritette a betegsegélyzö vállalatok pénztárát.
A tandíjról nem érinti a szövetségi politikát, a kérdés rendezése a tartományok hatáskörébe tartozik. Hamburgban nincs tandíj. Itt még nem vezették be. Ingatlanadó csak a gazdagokat érinti.
 
Bandi Kaliforniából
Nekunk, tavolban elo Magyaroknak ezek a koltsegek mar megszokott dolgok.
1. A vizitdij itt nalunk minden esetben kotelezo. Akinek beteg biztositasa van az a vizit alkalmaval hozzajarulast fizet, ami itt nalunk altalaban 5-10 Dollar. A biztositas nelkuli szemelytol az egesz koltseget kerik a tavozasnal.( Nalunk az u.n. Halapenz nincs). Az  USA ban altalanos betegbiztositas nincsen, magan biztositok allnak rendelkezesunkre. Nekunk nyugdijasoknak az allami nyugdij alap fedezi az orvosi ellatassal kapcsolatos koltsegeket. E koltsegeket is nekunk magan biztositi fedezi es a nyugdij alap nekik fedezik a koltsegeket. Nekunk is kotelezo vizit alkalmaval a 10 Dollaros koltseget fizetni.
2. A felsooktatasi koltsegek valtozok. Attol fuggenek, hogy mennyire hires az egyetem es a hallgato milyen hivatasra keszul, milyen tantargyakat vesz. A szukseges tan anyag, konyvek, stb a tanulo koltsege. Osztondijak elerhetok, de ugyancsak hosszu lejaratu kolcsonok is leteznek, ami munkaban helyezkedes utan fizetendo. Ketto unokank foiskolas, varosi intezmenybe jarnak. A szukseges konyvek a nagy kiadasok. A tantargyakhoz kotott u.n. Unit arak valtozok. Egy Unit 30 Dollar, Fizika 4, Tortenelem 3 unit, tehat 120 avagy 90 Dollar egy- egy szemeszter, fel ev. Magan egyetemek lenyegesen dragabbak. Az egyik lanyunk egyetemi hallgato magan egyetemen, tanarnak keszul. A 17 honapos gyorsitott tanitasi folyamatert 35 ezer Dollart fizet.
 3. Ingatlan ado. Minden ingatlanra evi adozas kotelezo. Itt nincsen kivetel vagy kedvezmeny. Anyagi helyzet nem szamit, ezt mindenkinek fedezni kell. Az adot 2 reszben fizetjuk, keses eseteben szigoruan buntetnek, havonta emlik ra az extra jarulekot.  A tarifa altalaban 1- 1.5 %-a az ingtlan az evi ertekenek.Az ingatlanok ertekenek a valtozasat az evi inflacio avagy a kornyeken eladott ingatlanok ara hatarozza meg. Tehat ez az ado evente valtozik, emelkedik.Ezt az adot a megyenek fizetjuk, onnan megy az elosztasa a varosok es egyeb kozegek reszere.
4. Gogyszer vasarlas. Orvoso altal eloirt gyogyszer csak gyogyszertarban kaphatok, ami szigoruan ellenorzott. A szabadon vasarolhato gyogyszerek a Szuper Markettol a Benzin allomasig mindenutt kaphatok. A szabadon vasarolhato gyogyszerek nagy valasztekban kaphatok. Gyakran meg az orvosok is ajanljak, gyenbebb betegsegek eseten mivel ezek lenyegesen olcsobbak.Itt a gyogyszertarak egeszen masabbak mint Mgyarorszagban, vagy egydul alloak, ahol sok mas aru is kaphatok, vagy Szuper Market egy reszlege ahol  az orvos altal rendelt orvossagot szerezhetjuk be .Patikus kritikat itt nemm hallottam, mert ez a renszer mar regen igy van, megszokott dolog. Valojaban nagyon megvaltozott az gyogyszerek keszitese kiadasa. A gyogyszergyarak nagy tetelekben szallitjak a gyogyszert a Patikakhoz, tehat csak az eloirt mennyisegek kimerese szukseges.
 
R. Lajos/Dél-Svédország
1-es kérdés:...igen, kell fizetni az orvosnál még a nyugdijasoknak. Egyedül a gyermekek nem füzetnek 19-éves korig. Hozzá kell tennem, hogy a nyugdijasok egy kicsivel kevesebbet fizetnek. Egyébként van egy bonusz szisztéma, ha az ember eléri a 900 koronát akkor az év hátra lévö részében már nem kell fizetni az orvosnál. Ez allól van néhány kivételes eset ahól állandóan kell fizetni. Az alapdig körzeti orvosnál 150 korona, ha specialistához megy az ember, mint pl: sebész-ortopéd-nögyógyász stb, akkor 300 korona a dij. Itt rögtön hozzá kell tennem, hogy mind ez semmiféle könyvelési probémában nem ütközik, az egész nem tart tovább mint egy-két percig. Lehet készpénzzel és bankkártyával is fizetni. Minden orvosnak van egy titkárnöje aki az összes ápolónöi-tenedökön kivül ezt is elvégezi rendkivül gyorsan.
2-es kérdés:....itt Svédben nem kell fizetni a felsöoktatási intézményekben. Egyedül gimnáziumi fokig vannak privát iskolák is és ott természetesen fizetni kell. Teljesen pontos adatokall nem tudok szólgálni de terminenként kb 2000- 4000 korona körül lehet.
3-as kérdés:...itt mindenkinek akinek van ingatlanja kell ingatlanatót fizetni. Alsó értékhatárról nem tudok, ez azt jelenti ami privát tulajdon az mind-egész adó alá esik.
Az adó nagyságát az ingatlan nagysága határozza meg, a dij, 1-százaláka az ingatlannak.
4-es kérdés:...igen, lehet kapni egyszerübb gyógyszereket benzinkutaknál és egyfajta jour-üzletekben. A patikusoknak mind ehhez semmi köze, illetve a mindekori kormány benyújcsa a törvényjavaslatot és ha az ellen nincs valami födetrengetö észrevétel keresztül viszik. Itt demokrácia van de nem anarhia, ha valami nem tetszik akkor nem rohannak azonnal tüntetni. Az ország rendjét és nyugalmát csak komoly és elfogadható indokokkal lehet tüntetésekkel zavarni, de természetesen azt sem hetekig. Itt is hozzákell tennem, hogy ez igy van minden más törvénnyhozásnál is.
 
István Tokióból
1., Japánban a költségek 30%-át kell saját zsebböl fizetni orvosnál, egy-két kivétellel. (5 éve ez egyébként 20% volt, de az öregedö társadalom miatt megemelték, és várható, hogy a 30%ból 40% lesz...) Egy kivétel; a fogfehérités és a fehér kerámia fogtömés 100%ban saját zsebre megy. A "sima" tomes megvan 2000 yenböl. Egy éjszaka önköltsége többszemélyes kórteremben 8-9000 yen, az egyszemélyes az lehet akár 3-40ezer/éjszaka, igy mindenkinek ajánlott az extra magán betegbiztositás.
2., Az állami egyetemeken a tandij szakonként változik. Átlag 3-400ezer yen félévre, (ez valamivel olcsóbb a magániskoláknál) Tudomásom szerint az orvosi képzés ennek legalább a duplája.
3., Ingatlanadó van, de nem tudom mekkora.
4., Recept nélküli gyógyszer is csak forgalmazási engedéllyel árulható, de nem kell hozzá gyógyszerész, igy hamarosan az éjjel-nappalikban is lehet majd kapni.
 
Sanna, Svédország
1.Vizitdij- Igen  fizetünk  ha orvoshoz kell mennünk ,vagy ha gyógyszerre van szükségünk. Svédországban nem kell elmenni az orvoshoz az elsö 5-8 napban,. Ha pld. én megfáztam akkor beteget jelentek a munkahelyen és otthon maradhatok 1 hétig (viszont az  elsö napon nem kapok fizetést ). Ha el kell  mennem az orvoshoz , telefonálok , idöt rendelek majd fizetek 150 kr-át ( ez AZ összeg megy´nként vátozik 100-300 Kr ) a mi megyénkben. Korházi kivizsgálásért 300kr-át. Van egy kis kártya es minden esetben ha orvosnál voltam beírják az összeget, ha elértem a felsöhatárt 1900 kr-át utána ingyenes az elsö dátumtól számitva 1 évig ( Pld január.10.én fizettem az elsö vizitdijat és május 10.én elértem az1900 kr-át, akkor a következö év jan 10.éig ingyenes.) Ugyanez vonatkozik a recept gyogyszerekre is ha kifizettem a gyogyszerekre 1900.kr-át akkor ingyenes  egy éven belül. gyogyszereket csak gyogyszertárban lehet kapni,vagyis egyenlöre monopolhelyzetben vannak a gyogyszertárak ..Megjegyzés :Nincs hálapénz!!  Es az orvost a nevén szolitjuk nincs doktor urazás.
2.- Tandij nincs. A magán iskolákban lehet hogy van nem tudom. A föiskolán vagy az egyetemeken nincs tandij!
3.-Ingatlanado: Van. A felbecsült összegnek a 2,5%-a.
Az ado hivatal minden évben kiküld egy adobevallást ha megegyezik Az adóhivatal becslés´vel akkor csak aláirom, ha nem akkor módósithatok rajta. Majd az eves adobevallásnál levonjág az ingatlanadot.
 
Veronika Ausztráliából
1., Igen, az u.n. konzultacios dij a vizit hosszatol es komolysagatol fugg, de minimum 20 Ausztral dollar. Ennek nagyobb reszet vissza lehet igenyelni a TBtol, illetev neheany orvos kozvetlenul a TBnek nyujtja be a szamlat es a nbeteg csak a ra eso reszt fizeti az orvosnal.
Gyakorlatilag mindenert fizetni kell, de a Tb eleg nagy reszetvisszteriti a koltsegeknek.
2., igen, a felvett tantargyak szamatol es jellegetol fugg. Magánintézményekben még többet.
3., igen, a helyi onkormanyzat donti el, kb negyevente allapitjak meg az aktualis erteket - ennek fuggvenyeben, a helyi onkormanyzat donti el,de a nyugdijasok kb 20 % kedveznmenyre jogosultak.
4., A veny nelkuli gyogyszerek megvasarolhatok barhol, elelmiszerboltban, benzinkutnal, illatszerboltban es a szupermarketekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró diákok Mexikótól Kínáig

Felhívásunk nyomán cserediákok számoltak be külföldi tapasztalataikról, szüleik írták meg, miért… Tovább olvasom