Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nápolyt látni és... kiábrándulni

Olaszország - Nálunk már alig foglalkozik a sajtó a nápolyi szemétüggyel, Olaszországban viszont már egy hónapja folyamatosan vezeti a híreket és a régóta húzódó történet fordulatai egyre cifrábbak. Itáliában élő olvasóink írtak róla, északról és délről, onnan, ahova került a keserű falatnak számító nápolyiból.
„Hetek óta kérdés a szemétügy megoldása Olaszországban. Sőt, igazából évek óta, de talán most lett tényleg elegük Campania tartomány lakóinak a hulladékhegyekből. Szó szerint a piszokban kell élniük, azt belélegezniük, mert az utcák vették át a kukák szerepét. A szemétkupacok gyújtogatása is elkezdődött, s a híradások szemétháborúról beszéltek. Vészhelyzet van, de az elkezdett megoldások is vitatottak" – írta Oross Edina Szardíniáról, ami ugyan messze van Nápolytól, de oda is került a nem finom nápolyiból. Ez a falat ugyanis keserű és nehezen csúszik le az idegenforgalomból élő, csodás sziget lakóinak torkán. Szardínia mégis egyike volt azoknak a tartományoknak, amelyek vállalták, kiveszik részüket a „tűzoltó" megoldásból, s oda került ezerötszáz tonna hulladék Nápolyból.


Nehezen őrzött kincsüket féltik

„A hajón érkezett első rakományt hevesen tiltakozó helybeliek fogadták Cagliariban, ami nem csoda, ha tudjuk, hogy a halak szigetének nevezett helyen számos védett terület, partszakasz van, ahova még ember sem teheti be a lábát. Nem lehet bárhol építkezni, nem nőhetnek új szállodák, hotelek mindennap. Például Asinara szigete is nemzeti parknak minősül Szardínia északnyugati partjánál, csak idegenvezetéssel lehet meglátogatni, lakni nem is lehet ott. Még mobil vécé sem nagyon van és csak egyes partjainál lehet fürdőzni. A szárdok szigorúan betartják a szemét különválasztásának szabályát, ami ugyan nem kis gond, de megéri. Tiszta a levegő, az egész sziget szinte érintetlen, olyan, ahogy az meg lett teremtve. Az itt élőknek a természet, a turizmus, a tenger a napi betevője, ebből élnek." Mindezeket tudva érhető, miért gondolták a szárdok úgy, tönkreteheti erőfeszítéseiket a nápolyiak gondja.


Egészen Svájcig menekülnének

„A helyzet aggasztó" – írta Sánta Anikó is Parmából, ahova szintén került a nápolyi utcák mocskából. Északon ez nem váltott ki felháborodást, annak örülnek, hogy messze vannak a szörnyű körülményektől. Viszont sokkolóan hatott a hír, hogy egy fiatal nápolyi házaspár politikai menedékjogot kért Svájcban az egészséghez való alkotmányos jogra hivatkozással. „Nem akarnak a szeméthegyek közt élni tovább, ezért még szülőhazájukat is képesek lennének elhagyni. A kisbabát váró asszony és férje jelenleg a svájci kormány válaszára vár; a döntés precedensértékű lehet. Persze nem csoda, hogy félnek a megbetegedéstől, a környéken ugyanis több illegális, eldugott szemétlerakó hely van, barlangokban például, ahová veszélyes hulladékot rejtettek. A Nápolytól 25 kilométerre lévő, csaknem hétezer lakosú Cimitile városkában élő házaspár szerint náluk az európai átlaghoz képest 350 százalékkal, az olasz átlaghoz viszonyítva 180 százalékkal nőtt a daganatos betegségek száma."


Azt sem tudják, milyen színű a kuka

Az illegális lerakóhelyekre a normál hulladékkal keveredve került veszélyes szemét, ami mérgezi a talajt, a levegőt, a vizeket. Ezért félnek az ott lakók, tiltakoznak mindenütt a szemétlerakók ellen, amiket a maffiával is kapcsolatba hoznak, ugyanis biznisz van a hulladékban: olcsóbb megszabadulni követhetetlenül a mérgező anyagoktól, mint szabályosan ártalmatlanítani azokat. „Az is furcsa a parmaiaknak, hogy Nápolyban senki nem gyűjti a szemetet szelektáltan. Egy riporter elment a környezetvédelmi hivatalba, ahol a vezető nem tudta, milyen színű a papír-, a műanyag- és az üveggyűjtő kuka. A hivatal előtt felhalmozott szemetet is megnézte az újságíró, ott sem szelektáltak. Nálunk viszont sok helyen nem is kell a legközelebbi szelektív konténerig gyalogolni, háztól házig gyűjtik így a műanyagot, a papírt, az üveget. Az Adriai-tenger partján, a strandon Bibionéban is különböző színű kukák vannak, amelyeken németül és angolul is látható a felirat és a rajz, hogy mit kell beledobni. De Costa Ricában is lefényképezte férjem a szelektív hulladékgyűjtőket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védők védelmében

Tiszta Amerika – mondhatnánk a közelmúlt téti és esztergomi lövöldözésére, de épp a… Tovább olvasom