Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Napkelte az óceánon – irány Hawai!

„Két hetes hajós utazással mentünk Hawaira: napfelkelte az óceánon, a szigeteken őserdei tyúkok, vízesés, kihalt kráter, virágzó banán, termő papaya." – kaliforniai olvasónk, Bandi írt tapasztalataikról.
A nagy modern utasszállító méretei szinte hihetetlenek: 289 méter hosszú, 65 méter magas, 2600 vendég, 1100 személyzet. Evési, ivási lehetőség a nap minden órájában.


„Öt nap az óceánon, amire az első szigetet elértük. Nem volt idő unatkozni, hisz örökösen találtunk valami szórakozási lehetőséget: fürdés, napozás, este színház, tánc, stb. A színház több mint ezer személyes.


Hawai gyönyörű, az éghajlat állandóan kellemes meleg, egy-egy futó zápor, ami jól is esett a száraz Kalifornia után. Minket leginkább a belső túrák érdekeltek, őserdők, hegyek. Így láttuk a most is aktív vulkán pusztítását, az újra ébredő területeket. Gyalogoltunk az esős őserdőben, fantasztikusak a növények, orchideák, a házainkban őrzött kényes dísznövények, amik itt 10 méter magasra nőnek.


Az állatvilág, a sok érdekes madár, itt kell említeni az elvadult csirkék, tyúkok tömegét. Köszönhetik az egykori hurrikánnak, ami szétszórta őket és azóta is szaporodnak ellenség nélkül. Vaddisznók amiket állandóan vadászhatnak megkötés nélkül akármikor. Milyen finom az ebből is készített Luau vendégség.


Honolulu nagyon szép, a hajónk a belvárosban kötött ki az óriás hotelok között. A híres Waikiki strandot alig lehet látni a nagy épületektől, pedig nagyon szép. Itt ahol az élet gyorsabb, mint a többi szigeten, ahol a gyakran hangoztatott jelszó: Hang Loose. Magyarul talán: nyugi, nem kell sietni.


Hawai állam kétnyelvű hivatalosan, a régi Polineziából származó, amit most már az iskolákban szorgalmaznak. Helységek, utcák nevei mindenütt két nyelven vannak. A bennszülött lakosság barátságos, mosolygós, meg is érthető, hisz jobbara a turizmusból élnek. Az egykori cukornád, ananász termelés kihalóban van, máshol olcsóbban termelik. Maradt és virágzik a régi kézművesség, amit mindenütt láthattunk.


Csodás a természet, mindegyik sziget éghajlata, főleg csapadéka, eltérő. Egy oldala a szigetnek száraz, a másikon meg naponta esik az eső.


Láttunk kihalt vulkánt, ami ezer éve csendes, méretei hihetetlenek, magassága csaknem 3000 méter, a kráter átmérője 10 kilométer. Ott még hideg volt, kellet a meleg kabát. Onnan irányítják a sok mesterséges űrbolygót. Nehéz keveset írni egy ilyen élményről, és megéri folytatni majd a jövőben az utazást. Még megemlítem a három magyar fiatalt, akik a hajón dogoznak, akik mindig keresték az alkalmat, hogy mivel segíthettek."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rudy bácsi és a minnesotai mínuszok

Rochester. „Mi az, hogy a jég beszakad? Milyen műrostos jég van ott? Itt a Mississipin megy… Tovább olvasom