Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Moszkvában drágább a diákélet, mint Bécsben - KÉPGALÉRIÁVAL!

Győr-Ausztria-Moszkva. Aki egyszer belekóstol az erasmusosok kenyerébe, minél nagyobbat akar harapni belőle. Varga Katalin oroszul, németül, angolul is rövidebb-hosszabb időt külföldi oktatási intézményekben töltve tanult meg igazán jól, ráadásul minden esetben ösztöndíj révén. Így a kelet- és a nyugat-európai kultúrát saját tapasztalatai alapján hasonlíthatja össze.

Eisenstadtban egy évig tanult Erasmus és CEEPUS ösztöndíjjal, majd szakmai gyakorlatát szintén az Erasmus révén töltötte Ausztriában, Bécsben. Két hónapig Moszkvában is tanulhatott, ugyancsak diáktámogatás révén. Varga Katalin külföldi tanulással, ösztöndíj-lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatai így különösen tanulságosak lehetnek azoknak, akik még pályakezdés előtt szeretnének világot látni. Pedig a győr-ménfőcsanaki lány csak nemrég diplomázott a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kommunikáció szakán, most pedig már a gazdálkodási és menedzsment szakon elsős.

Varga Katalin több mint egy évet töltött Ausztriában ösztöndíjjal. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Érdemes ösztöndíjra pályázni

Először azért pályázott az Erasmusra, választotta Eisenstadtot, mert anyanyelvi környezetben akart idegen nyelvet tanulni. „A külföldi diákokat fogadó program keretében még egy tipikus osztrák kocsmába is elvittek minket. Azt hiszem épp az életközeli, személyes tapasztalatok miatt a diákok többsége, aki egyszer belekóstol az erasmusosok kenyerébe, aztán minél nagyobbat akar harapni belőle. Minél több lehetőséget meg szeretne ragadni, hogy külföldön tanulhasson, más diákokat, kultúrákat, nyelveket így megismerhessen." – írta Katalin, aki a CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) ösztöndíjról Eisenstadtban értesült. Ez egy a közép-kelet-európai, nem csak uniós diákoknak szóló program. A támogatás összege és formája országonként eltérő, de mindig a fogadó állam fizeti azt. Ezt az ösztöndíjat nem kellett saját pénzzel kiegészíteni, sőt még spórolni is lehet belőle, Katalin szerint. Nem volt számára kérdés, hogy ezt is kihasználja, hogy tovább maradhasson az eisenstadti főiskolán, ami technológiai központok közelében működik, mert hangsúlyt helyeznek a gyakorlatorientált képzésre. A gazdaságtudományi főszakirányon az
angol mellett oroszt is tanult.

Nyelvtanulás, szinte észrevétlenül

„Eisenstadtban az iskolával szembeni kollégiumban laktam, ahol egy- és kétágyas szobák közt lehet válogatni. Az áraik mérettől függően 200-300 euró (mintegy 50-75 ezer forint) között vannak. A városházán lehet igényelni éves taxikártyát, amivel a fuvar a városon belül mindössze két euróba (mintegy 500 forint) kerül. Mintegy 250 eurót költöttem az étkezésre és jegyzeteket is kellett vennem. Angolul társalgási szinten beszéltem, németül kicsit rosszabbul mielőtt kimentem Ausztriába. Aztán a nyelvtudásom olyan hamar fejlődött, szinte észre se vettem. A főiskolai képzés piacképesebb, mint nálunk, a cégek igényeihez alakítják. De sokszor hiányoltam az elméleti oktatást, amit itthon megkapunk. Hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára, majdnem minden órán van olyan feladat, amit közösen kell megoldani és a végén prezentálni. A számonkérés általában olyan házi dolgozatot jelent, ami azt méri fel, hogy a megtanultak birtokában hogyan tudunk megoldani egy problémát." – fogalmazta meg a diáklány, aki azért is Erasmus ösztöndíjra pályázott, hogy szakmai gyakorlatát egy bécsi marketing tanácsadó cégnél tölthesse, amelyre internetes üzleti hálózat révén talált rá.

Moszkva egészen más

„Ausztriát könnyű megszokni, mert az emberek toleránsak, segítőkészek, az ország rendezett, tiszta. Moszkva egészen más. A kollégiumi szobák, folyosók állapota elképesztő, a konyháról és a fürdőszobákról ne is beszéljünk. Bevallom, az első három nap próbára tett, de aztán megszerettem ezt az országot is, ahol kelet-ázsiai fiatalokat is megismertem. A koreai fiúk arról meséltek, milyen a katonaságnál átélni, amikor a gránát felrobbantja a legjobb barátjukat. Az is megdöbbentő, hogy sok lány a kultúrája, a vallása miatt nem teheti azt, amit szeretne. Mindig főztek a fiúismerőseikre, de soha nem mehettek a kollégiumi bárba." – számolt be tapasztalatairól Katalin, akinek tanára hívta fel a figyelmét a részképzésre a Puskin Intézetben, amire a Magyar Ösztöndíj Bizottság írj ki minden évben pályázatot. Tandíjmentességet, útiköltség-térítést, kollégiumi elhelyezést és havi 120 dollár (mintegy 19 ezer forint) ösztöndíjat kapott, amit ki kellett egészítenie, mert az élet drágább Moszkvában, mint Bécsben.

A moszkvai metró.
A moszkvai metró.

Had kopogjon, csak ragyogjon

Az orosz nők többsége rossz körülmények közt él, de ezt öltözékük egyáltalán nem tükrözi. Kortól függetlenül nagyon adnak magukra, csinosak, pedig a ruhaneműk, a kiegészítők szörnyen drágák. De ezek nekik fontosak, inkább erre költenek és olyankor bizony nem is marad ételre és koplalnak. Az orosz férfiak többsége viszont roppant ápolatlan és nem szeret zsebkendőt használni. Minderről Katalin számolt be, aki tudta, hogy az oroszok szeretik a vodkát, de azt nem tudta megszokni, hogy sok részeg embert lehet látni Moszkvában minden napszakban. Gyakran isznak az utcán, a metrón is, az mégis patyolattiszta, egyetlenegy rágó sincs eltaposva. Számos rendőr és katona felügyeli a rendet a közterületeken, Kalasnyikovval a hátukon. A diszkókban – ahova a fiúkat sportcipőben be se engedik – szintén fegyver van a biztonsági őröknél. „A Leninszkij proszpekten rövid idő alatt annyi lesötétített ablakú luxusautót látni, hogy nem akar hinni az ember a szemének. A különbségek szinte felfoghatatlanok, mind távolság, mind életvitel terén." – írta az ösztöndíjhalmozó diák és azt tanácsolja, mivel az oroszok ritkán hajlandóak megszólalni angolul, jobb ha megtanulja nyelvüket, aki Moszkvába megy, még jobb, ha van helyi ismerőse az eligazodáshoz.

A Vörös téren éjjel. Moszkvában miatta állt el a hóesés?
A Vörös téren éjjel. Moszkvában miatta állt el a hóesés?

Zsebpénzszámolgatás
Katalin kismartoni első félévében az Erasmus ösztöndíj 350 euró (87.500 forint) volt, ami nem fedez minden kiadást. Szerencsére a ménfőcsanaki lány az egyetemi tanulmányi ösztöndíj mellett megkapta az Universitas Győr Alapítvány támogatását is. A Bécsben töltött négy hónapot részben Erasmus ösztöndíjból, részben munkahelyén kapott zsebpénzéből (350 euró) finanszírozta. Az osztrák fővárosban is kollégiumban lakott, 250 euróért (62.500 forint). Közlekedésre havi 50 euró (12.500), étkezésre 280 euró (70.000) ment el. Kismartonban és Bécsben is csak a szülei segítségével tudta letenni a kauciót, ami 500 euró (125.000 forint). Ezt jó előre ki kell fizetni a kollégiumnak és csak hazautazáskor adják vissza, ha mindent rendben találnak a szobában. Az oroszországi árakról Katalin szerint érdemes előre informálódni, mert a külföldieket könnyen átverik. Mikor barátaival vonatjegyet akart venni Szentpétervárra, csak több órás vitatkozás után sikerült normális árat elérniük.

 


 

Olvasóink írták

 • 3. kate. 2008. június 30. 17:40
  „Szia Dalma!
  Az a helyzet, hogy összesen 3 évfolyamot indítottak a nemzetközi kommunikáció szakból. Azóta megszüntették a nemzetközi kapcsolatok szakkal együtt, és ha most szeretnél jelentkezni, akkor nemzetközi tanulmányokra (BA) tudsz jelentkezni. Itt a link: http://felveteli.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=6#nk_tanulm
  Annak még érdemes utánnanézni, hogy a képzés végén milyen képesítés lesz bent a diplomádba, mert fontos lehet, ha még később tovább akarsz tanulni.”
 • 2. ToMMo 2008. június 26. 20:54
  „Dalma!
  azért mert olyan szakot már nem inditottak (vagy átnevezték)”
 • 1. Dalma 2008. június 26. 15:29
  „Szeretném megkérdezni, ha valaki esetleg tudja, hogy hol tudnék infót találni erről a nemzetközi kommunikáció szakról? Mert a SZE honlapján még csak fel sincs tüntetve sehol és a felvin sem találom. Köszönöm előre is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három perces dudaszó – a földrengésről Pekingből

Pekingben három perc szédülés, Szecsuánban több ezer halálos áldozat. A földrengés nyomán az első… Tovább olvasom