Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mosdass, de ne vizezz! – német adócsalók

Németország. Mosdass meg, de ne vizezz be! A Német Szövetségi Köztársaság kincstára, egyben az igazságügyi minisztériuma ilyen lehetetlennek tűnő nehéz feladat elé került a Svájcban lopott és német adócsalók nevét tartalmazó CD megvételével. Háttérelemzés Galgóczi Róberttől Hamburgból.
Orgazda az állam, ha lopott holmit vesz? Az említett hatóságok illetékes osztályai már hónapok óta elemzik, törik a fejüket, hogy a kört hogyan lehetne négyszögesíteni, hogy fából hogyan lehetne vaskarikát faragni? Se így, se úgy nem kielégítő a helyzet. Olyanféle „se veled, se nélküled" esetnek bizonyult az előállt helyzet. Újabban kételkedők is akadnak. Hamis képmutatást, álszenteskedést szimatolnak. Tapasztalható példák is erre utalnak.

Korábban már írtunk erről:

http://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/orgazda_az_allam_ha_lopott_holmit_vesz/2140985/

http://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/nemet_adocsalok_lelemenyessege/2143200/

Miről is van szó? A lebuktató CD vitatott megvétele, illetve nem megvétele multimilliós hiányt okozna, illetve ugyanennyi nyereséget jelentene a jelenleg amúgyis megszorult államkincstárnak. Az illetékes szakértők becslése szerint 400 millió euróról lenne szó. Ennyi adót szedhetnének be vele.

400 millió euró

Sokan ellenezték a kincstár vételi szándékát. Különösen az FDP (Szabad Demokrata Párt) szószolói, akik a jómódú polgároknak az érdekeiért szállnak síkra. Néhány CDU (Keresztény Demokrata Union) képviselő is erkölcsi kérdésnek tekinti. Legjobban a svájciak ellenzik a CD megvételét. Jelentős bankok képviselői, élő német politikusok bankbetéteinek a közzétételével fenyegetőztek.

Adóoázis

Tulajdonképpen miért is? Svájc világszerte ismert adóoázis. Kedvelt ország, ahol dugpénzt lehet befektetni, mert nem kérdezik, hogy a pénz honnan ered. Gondoljunk bele! 330 bankház 3 billió euró számlaállagot tart nyilván és vet nyereségesen be. Az említett összegből becslés szerint 170 milliárd euró Németországból származik.


A svájci bankokat a szállóigévé vált svájci banktitok végett kedvelik. Aki teheti, teszi. Vitatott államfők is. A banktitkot pénzmosás, sikkasztás, vagy adócsalás gyanúja esetében sem fedik fel. A bankok ügyfeleinek névsorát állami titoknak tekintik. Senki sem nyerhet betekintést. Így érthető, ha a svájci kormány nagy erővel a CD megvételét ellenezte.

Önfeljelentő milliomosok

Sokak szerint a CD már régen gazdát cserélt és az illetékes hivatalok taktikáznak. Nem akarnak, mint jogsértők feltűnni és szándékosan eltagadják, hogy valahol Európában réges-régen lezajlott az eset. Álszenteskedés. Minél tovább az óckodót adják, az érintettek türelme annál gyorsabban fogy. Jó példa erre egy wiesbadeni multimilliomos, aki feljelentette magát. Bevallotta, hogy egy svájci banknál 500 millió euró fekszik a számláján. Esedékes adótartozására 10 millió euró, előleget már át is utalt az illetékes adóhivatalnak. Németországi neves újság jelentése szerint egy Frankfurt térségében lakó, további multimilliomos is 40 millió euró adóelőleget utalt át az esedékes adótartozására. Így nem kell nekik büntetést fizetni. Sok esetben a büntetés magasabb lehet, mint a „rendesen" befizetett adókötelezettség.

Jogos ez? Kérdik sokan. Lehetséges az, hogy az adócsalók önfeljelentéssel elkerülhetik az utólagos büntetést? Igen! A XIX. század szellemében fogalmazott cikkely erre ma is lehetőséget nyújt. Aki feljelenti önmagát, csak az adót és az elsikkasztott adóra esedékes kamatot köteles megfizetni. Így a mai napig országszerte mintegy 11.200 adósikkasztó jelentette fel önmagát, ment rendőrséghez vagy az illetékes adóhivatalhoz. Az önfeljelentők létszáma emelkedik – hangoztatta Hessen tartomány (fővárosa: Wiesbaden) pénzügyminisztere. Szerinte egyre több adócsaló kezdi belátni, hogy hamarosan le fogják leplezni.

Az adófizetők szervezetének becslése szerint a várható „adóutánfizetés" összege csaknem 1 milliárd euróra fog rúgni. Az áruló CD ára 2,5 millió euró. Potom kiadás. A fiatalember mindazonáltal jó üzletet csinált. Azonossága ismeretlen.

Aranyozott adatlemez

A sunyi lapulókra büntetés vár. Annak idején az újságok hasábokon jelentették, hogy a lopott CD-én 1.400 adat található. Név, pontos cím és a banknál befektetett pénzösszeg. Minek a hivatalos igazolás? Hallgatni okosabb. A hivatalok kitartó óckodása más területen kezd gyümölcsözni. A CD a kincstárnak „aranyozott" adatlemezt jelent. Több tartományban váratlan házkutatásokat tartanak. Pontosan olyan polgároknál, gyanús milliomosoknál, ahol áruló borítékokat találnak svájci bankoktól. Lám-lám! Honnan tudják, hogy ehhez a hölgyhöz vagy az úrhoz Svájcból hoz levelet a postás? Kilátszik a lóláb, nem? Mit küldött a bank? Számlakivonatot? Hol van? Ilyen kérdésre kell az érintettnek felelni. Ezen esetben bajba juthat a személy, ha kellő időben nem jelentette fel önmagát. A nevét ugyan nem teszik közzé, de büntető eljárást indítanak ellene. Nem a CD, a házkutatás eredménye alapján. A bíróság előtt ilyen esetben nem kell lopott holmival igazolni az adócsalás tényét. Eredeti számlakivonatok tanúskodnak.

Kincstári taktika

A vádló kincstárnak nem kell magát mentegetni. Nem jut orgazda szerepébe. Okos taktika. Jó belpolitika. Mindenki elégedett. A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Időközben Svájc és Németország kormánya között együttműködési egyezmény jött létre, miszerint adócsalás esetében Svájc a jövőben hivatalból segítséget nyújt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ibolyaillat mindenütt

Parma. A virágok nyelvén szerénységet, alázatosságot jelentő ibolyáról elnevezett fesztivált… Tovább olvasom