Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 31°C Még több cikk.

Mobil a családban - szerkesztetlen változat

A téma: mobilhasználat;
A mobiltelefon elterjedésétől a családi kapcsolatok erősödését várták a szakemberek, ám mára kiderült: a hatása gyakran ezzel ellentétes. Többet beszélünk, de nem igazán beszélgetünk
A kérdések:
- Mi erről a véleménye?
- Hol korlátozzák az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik a mobiltelefon használatát? Például a munkahelyeken, iskolákban? Hol kellene korlátozni?
(Például engedik a munkahelyeken, hogy a dolgozó családi okokból saját telefonján beszéljen? Vagy azt is, hogy a cégest használja ilyen okokból?)
- Szeret mobilt használni?
- Mit tart előnyének és mit a hátrányának?
- Mikor kapcsolja ki?
- Mindig felveszi vagy csak, ha ismerős számról hívják?
- A munkája vagy a családja miatt tart mobiltelefont? Esetleg kettő van, külön-külön a két célra?
- Mennyire elterjedt az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik a mobiltelefon használata?
- Ki kellene alakítani külön mobil-etikettet?
 
Róbert, Németország
Mobilt illetöleg nem használom máskép mint a 'normális' telefont: Ha kedvem van, föl veszem, ha nem, rá lehet beszélni az üzenet rögzítöre. Vag SMS-t küldeni. Telefonhoz megyek napközbe munkaóra között. Szabadidöben csak ha feleségem, vagy gyerekeim hívnak. Kikapcsolom ha gyerekeimmel játszok, feleségemmel eggyüt vagyok, vagy barátok jönnek látogatni. Úgyhogy engem igazán nem zavar.
Nagyon praktikus, merk nem kell kispénz és telefonfülke. Vagy azért is, hogy például vidám parkban nem kell - ha több családdal megyünk - eggyüt maradni. Mindenki megy ahova kedeve van, és ha megint össze akarunk jönne, telefonálunk! Ugyan ez lehetö ha megek barátokkal hegyeket mászni. És persze gyorsan lehet vele segítséget hívni: Autobalesethoz, hegyekbe, stb.
Szerintem jó lenne, ha például vendéglöben és minden más helyen, ahova emberek pihenni vagy élvezni mennek, mindenki lecsukná a gépét. Senki sem annyira pótolhatatlan, hogy ne lehetne ... Egyáltalán ha fontos a telefon akkor mindem helyen, ahol sok ember összejön, pláne megbeszéléseknél, konferencián stb. vagy csak hangtalan SMS-szel komunikálok, vagy a csongés helyett rezeg a telefonom - amit csak én veszek észre - bocsánatot kérek, elhagyom a szobát és elmegyek egy nyugott helyre telefonálni. Szerintem ez kötelességem a hívó és a körülöttem lévö emberekkel szemben.
És - az is szerintem nagyon fontos - ha valakivel beszélek (egyenlö hogy üzletileg, privát, vevöm, fönököm, feleségem, gyerekem) - akkor csak erre az emberre koncentrálok. És nem veszem föl a telefont, amíg nem végeztük a megbeszélesünket! De ez már a szokásos telefonnál is fontos volt szerintem :-)
 
Niki és Ádám, London
A mobilról, a legtöbb iskolában, vagy munkahelyen nincsen megengedve, de mit tudnak tenni, ha a gyerek vagy a dolgozó mégis használja? Semmit! Miért? Mert a gyereknek akkor is iskolába kell járni, elvenni a tanárok meg nem tudják, hacsak oda nem adja. Megütni, fenyegetni, stb nem tegóheti meg a tanár mert kapásból 20 tanu lessz ellene, és itt a személyi jogok komolyan vannak véve! Akár el is bocsájthatják a tanárt, ha a gyerek otthon panaszkodik, és van rá oka! A munkahelyi mobil használat sincsen megengedve, de a legtöbben mégis telefonálnak. Abból sincsen semi, itt nagyon jó indoknak kell lenni ha valakit meg akarnak fosztani a munkahelyétől, mert a szakszervezet nagyon erős. Külön hírdetéseket adnak fel ügyvédek, hogy olyan embereket keresnek, akik úgy érzik jogtalanul lettek elbocsájtva. Mi a garancia arra, hogy ha én telefonálok, ami nem megengedett, és elbocsájtanak érte, hogy aki utánam jön az nem fogja ugyanazt tenni, vagy még sújosabb kihágásokat? Abban az esetben ha meg nem elbocsájtásról beszélünk, a szónak nincsen jelentése, mert 3 figyelmeztetés van, és lehet visszaszámolni.
 
Veronika, Ausztrália
A mobiltelefon nagyon hasznos, ha megfeleloen használjuk. Az iskolákban általában ki kell kapcsolni a mobilokat a tanitás egész ideje alatt, tanitás után is inkább SMS-ejk küldésére biztatják a gyerekeket. A munkahelyeken bizonyos beosztásokhoz eleve hozzátartozik a mobiltelefon,az a tapasztalatom, hogy nem élnek vissza vele. Elonye, hogy könnyebb kapcsolatot tartani a családnak "mozgás közben"
hátránya néha a hangminoség... Bizonyos munkafolyamatok közben kikapcsolom, néha viszont pont munka közben fontos hogy elérheto legyek. Általában felveszem, mert pl. ha a munkahelyemrol hivnak sem irja ki a számot. Elég sok kollégámnak a munkára a cég ad mobilt, én a sajátomat használom mindkét célra. itt ugy tapasztalom, hogy már kialakult a mobil-etikett.
 
Anikó (Parma)
Olaszországban mindenkinek van mobiltelefonja, nem ritkán kettő is, ilyenkor általában  az egyik számot a barátok, ismerősök, a család ismeri, a másik pedig a munkával kapcsolatos hívásokat fogadja. A fiatalok az éppen akkor divatos,  legújabb - az átlagosnál jóval drágább - telefonokat kedvelik, az idősek pedig a régebbi, egyszerűbb modelleket keresik. Kedves jeleneteknek voltam tanuja, amikor  idős nénik női táskát keresnek, és kizárólag csak olyan retikült vásárolnak, amelynek külső zsebe is van, mert így biztosan meghallják a hívást. Az sms-forgalom óriási, szerintem sokan inkább üzengetésre, levelezésre használják a készüléket, mint beszélgetésre. Az utcán sétálva feltűnik,  hogy - kicsik és nagyok egyaránt - mennyien játszanak a billentyűkkel. Sms-küldő gyorsasági versenyeket is rendeztek már. Sok fotót, MMS-t is küldözgetnek az olaszok, de a vártnál kevesebben "videofonálnak", s az előzetes becsléseknél kevesebben használják azokat a készülékeket is, amelyeken a tv-t lehet nézni. Nagy üzlet viszont itt a csengőhang, főleg a fiatalok költenek erre sokat.
Nem tudok arról, hogy a munkahelyeken korlátoznák a mobiltelefon használatát. Úgy tudom, az általános iskolába egyáltalán nem lehet bevinni, a középiskolákban pedig ki kell kapcsolni, ellenkező esetben a tanár azonnal elveszi a készüléket és csak a szülőnek adja át. Az érettségi vizsgák idején  például a telefonokat le kellett adni a terem bejáratánál és a dolgozat leadásakor kapták csak vissza a diákok. Ezt szigorúan ellenőrizték.
Az autóbuszokon nem szabad telefonálni, de ezt a tiltó táblát figyelmen kívül hagyja szinte mindenki, sőt,  előfordul, hogy út közben a  gépkocsivezető is társalog a mobilján, az utasok füle hallatára. A vonatokon nem tiltják a használatát. Újabban - szerencsére -  a csengőhangot egyre többen kikapcsolják, a telefon vibrál, így kevésbé zavarja az utastársakat, a beszélgetést viszont óhatotlanul végigköveti mindenki. A színházakban előadás előtt itt is arra kérik a közönséget, kapcsolják ki mobiljukat. S a hivatalokban is láttam már erre vonatkozó felhívást. Szerintem az éttermekben is meg kellene tiltani a telefon használatát.
Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a nyaralást pokollá tették a mobiltelefonok: nem tudtak nyugodtan strandolni, napozni, pihenni  a tengerparton, mert valakinek mindig csörgött a telefonja a közelben. Az utóbbi időben én is többet használom a mobiltelefont, mert sok esetben olcsóbb, mint a vezetékes. Havi 7 euróért havonta 400 percet ingyen beszélhetek az összes vezetékes, illetve  az azonos szolgáltatónál lévő összes mobilszámmal. De havi 3 euróért egy - azonos szolgáltatónál lévő - mobilszámmal lehet ingyen beszélni, 400 percig. Ma már csak azoknál a családoknál van vezetékes telefon, ahol az internethasználat miatt ez szükséges, és mindenki olyan készüléket vesz otthonra is, amely kijelzi a hívó nevét, számát, mert hozzászoktunk, hogy csak akkor és annak válaszolunk, amikor kedvünk van hozzá. A mobiltelefonok elterjedésével sajnos nagyon sok utcai telefonfülkét is leszereltek, emiatt sokan panaszkodnak.
Nem hiszem, hogy a munkahelyeken bárki magánbeszélgetést folytatna a cég telefonján, hiszen itt a telefonszámlán feltüntetik a hívott számot és a beszélgetés idejét. Több olyan esetről is beszámolt a sajtó, amikor a mobil életet mentett. Például amikor kirándulók eltévedtek az erdőben, vagy egy síelő balesetet szenvedett, s a kis készülékkel hívtak segítséget. A kártya feltöltése egyszerű, a lottózókban, a bankautomatáknél és az interneten is lehetséges. De az is előfordul, hogy valaki eltéveszt egy számot, és másnak "ajándékozza" a feltöltést. Ilyenkor az illető becsületességében lehet csak bízni: barátnőm sajnos nem kapta  vissza  az  össszeget.
 
Bandi Kaliforniabol
Mobil telefon a modern teknika egyik legpraktikusabb vivmanya. Egyreszt szukseges, hasznos, masreszt boszanto, kellemetlen, attol fuggoen, hogy hogyan hasznaljak.  Itt nalunk Kaliforniaban most jott ki az uj torveny mobil telefonok korlatozasara, auto vezetes kozben. A torveny sertese eseteben elso alkalomal 20 Dollar penzbirsagot kell fizetni. Iskolakban, szinhazakban, mozikban, bizonyos kozhelyeken hasznalata tiltvava. Mar oda jutottunk, hogy meg a templomokban is figyelmeztetik a hiveket, hogy kapcsoljak ki. Munkahelyeken hasznalhato a mobil, de leginkabb szunetben. A cegek altal szolgaltatot mobilt ugyancsak lehet hasznaln csladi celra egy bizonyos fokig, de erre is van hatar.  En reszemrol a mobil telefon nem le tszukseges, meg mindig megfelel a hazi, tobbet er a nyugalom. Nekunk is van, de leginkabb hazon kivul utazas alatt hasznaljuk. Elonye az hogy akarmilyen helyzetben hasznalhato, a hatrany az amig bekapcsolva van akarmikor zavarhat. Mindig kevesebb a nyilvanos telefon, igy ebbol a szempontbol is hasznossa valik.
 Mi legikabb a csaladi, barati kapcsolatok miatt tartjuk a mobilt. Mobil telefon hasznalata nalunk is nagyn elterjedt, mint mashol a vilagban. Uj epitkezesknel meg berakjak a telefon vezeteket, de mar mindig kevesebben hasznaljak itt is a hazit. A joslasok szerint mar belethato idon belul a hazi telefon kimegy a divatbol.  A mobil telefon elrontotta hasznaloit, valahogy most mar nincsen hatar a hasznalatara,nem tudjak, hogy mikor, milyen korulmenyek kozott kellene hasznalni vagy  nem. Ezert lenne szukseg a telefon etikettre, de a nagy foladat, hogyan lehetne felnotteket rendre tanitani.  Erdekesnek talalom, hogy a mostani generacio mar nem tudna letezni a mobil telefon kenyelme nelkul. Itt egymas kozott beszelgetjuk azt, ha valaki foltalalna egy veglegesen fulbe ultetheto telefont, par honap alatt multi milliomos lehetne. Meg megvalosulhat ??!!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téma: zavargások Budapesten;

Tovább olvasom