Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Mobil a családban

óA mobiltelefon elterjedésétől a családi kapcsolatok erősödését várták a szakemberek, ám mára kiderült: hatása gyakran ezzel ellentétes. Többet beszélünk, de ritkábban beszélgetünk igazán bensőségesen. Egy pszichológus és külföldi olvasóink tapasztalatait is ismertetjük.

Gyors információcserére jó

– Telefonon keresztül érdemi, érzelmekkel teli beszélgetést nem lehet folytatni – állítja Benczéné Tímár Irén pszichológus és emellett szerinte a mobiltelefon azzal is rossz hatást gyakorol a kapcsolatokra, hogy általa igyekeznek szülők, gyerekek egymás felett kontrollt gyakorolni, igyekeznek mindig megtudni, mikor hol tartózkodik a másik. Az ilyen ellenőrzés alól pedig természetesen egy idő után az ember igyekszik kibújni.

A szakember tapasztalatai alapján a családtagok úgy vélik, a mobilon folytatott gyors információcserével kiválthatják az igazi beszélgetéseket, de ezt nem lehet, mert ahhoz feltétlenül szükséges a másik jelenléte. Tagadhatatlanul nagy előnyei vannak persze a sokat tudó kis készüléknek rendkívüli helyzetekben. Benczéné úgy véli, pont ilyen esetekben kell a családtagoknak is bevetniük, „elmaradt", „később megyek", „közbejött valami" tartalmú üzenetek átadására használni. Szerinte azonban azon is érdemes elgondolkodni, nem kényelmesedtünk-e el túlságosan tőle, ugyanis gyakran azt is napközben telefonon egyeztetjük egymással amit reggel otthon megbeszélhetnénk. Azt is meg kell tanulni véleménye alapján, mikor fontos a családi együttlét zavartalansága érdekében kikapcsolni a telefont. Érdemes például a családtagoknak megegyezniük, mikor legyenek ilyen időszakok. És ez a felnőttekre is vonatkozik, nemcsak a diákokra, akiknél nagy divat, hogy amint hazaérnek, felhívják osztálytársaikat, akikkel amúgyis fél napot együtt töltöttek.
– Eleinte, mikor divatba jött, az iskolák is neheztelve fogadták a mobiltelefont, de mára szinte mindenhol természetessé vált használatának szabályozása és jó, hogy nem az abszolút tiltást vezettek be az intézmények, hanem ezt az új jelenséget beépítették rendszerükbe. A legtöbb helyen kompromisszum született: a diák szünetben, az udvaron és tanítás után előveheti mobilját, de órán nem szabad megszólalnia. Persze ehhez nem elég a szülőnek megvennie a készüléket, a gyereknek meg kell tanulnia bánni vele, mielőtt az iskolába magával viszi – fogalmazta meg a pszichológus.

Praktikus vidámparkban

Róbert, Németország: „A mobilt nem használom másképp, mint a »normális« telefont. Napközben, munkaidőben általában felveszem, szabadidőmben csak akkor, ha a feleségem, a gyerekeim hívnak. Kikapcsolom, ha velük játszok, ha együtt van a család vagy barátok jönnek látogatóba. Így nagyon praktikus eszköz. Például azért is, mert, ha vidámparkba megyünk több családdal, nem kell együtt maradni. Telefonon tudjuk tartani a kapcsolatot. Ugyanez a lehetőség fennáll, ha barátokkal hegyet mászok. És persze gyorsan lehet vele segítséget hívni. Megbeszéléseken csöngés helyett rezgőre állítom telefonom, szerintem ez kötelességem a hívó és a körülöttem lévő emberekkel szemben. Az is fontos, hogy ha valakivel beszélek csak arra az emberre koncentrálok, és nem veszem fel a telefont, amíg nem végeztünk. De ez már a vonalas telefonnál is fontos volt."

Niki és Ádám, Nagy-Britannia: „A mobilhasználat a legtöbb iskolában és munkahelyen tiltott, de nem tudják betartatni. A tanár nem ütheti, fenyegetheti meg a diákot – itt a személyiségi jogokat komolyan veszik –, könnyen el is bocsáthatják. A munkahelyeken is nyomós indok kell az elbocsátáshoz, mert a szakszervezet nagyon erős. Külön hirdetéseket adnak fel ügyvédek, olyanokat keresnek, akik úgy érzik jogtalanul lettek kirúgva."

Kialakult etikettje

Veronika, Ausztrália: „A mobiltelefont iskolákban általában ki kell kapcsolni a tanítás egész ideje alatt, tanítás után is inkább SMS-ek küldésére biztatják a gyerekeket. A munkahelyeken bizonyos beosztásokhoz eleve hozzátartozik, az a tapasztalatom, nem élnek vissza vele. Előnye, hogy könnyebb kapcsolatot tartania a családnak »mozgás közben«, hátránya néha a hangminőség. Bizonyos munkafolyamatok közben kikapcsolom, néha viszont pont munka közben fontos hogy elérhető legyek. Szerintem itt már kialakult a mobil-etikett."
Anikó, Olaszország: „Mindenkinek van mobiltelefonja, nem ritkán kettő is, az egyik számot barátok, ismerősök, a család ismeri, a másikon a munkával kapcsolatos hívásokat fogadják. A fiatalok a divatos, az átlagosnál jóval drágább telefonokat kedvelik, az idősek az egyszerűbb modelleket keresik. Idős nénik kizárólag olyan retikült vásárolnak, amelynek külső zsebe is van, mert így biztosan meghallják a hívást. Az SMS-forgalom óriási, szerintem sokan inkább üzengetésre, levelezésre használják a készüléket, mint beszélgetésre. Az utcán sétálva feltűnő, kicsik és nagyok egyaránt mennyien játszanak a billentyűkkel. SMS-küldő gyorsasági versenyeket is rendeztek már. Sok fotót, MMS-t is küldözgetnek az olaszok, de a vártnál kevesebben videofonálnak, kevesebben használják azokat a készülékeket, amelyeken tévét lehet nézni. Nagy üzlet viszont itt a csengőhang, főleg a fiatalok költenek erre sokat.

Elrontja a nyaralást

Általános iskolába egyáltalán nem lehet bevinni a mobilt, a középiskolákban ki kell kapcsolni, különben a tanár azonnal elveszi és csak a szülőnek adja át. Autóbuszokon sem szabad telefonálni, de ezt a tiltó táblát figyelmen kívül hagyja szinte mindenki. A telefon csengés helyett vibrál, így kevésbé zavarja az utastársakat, a beszélgetést viszont óhatatlanul végigköveti mindenki. Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a nyaralást pokollá tették a mobilok: nem tudtak nyugodtan strandolni, napozni, pihenni a tengerparton, mert valakinek mindig csörgött a telefonja a közelben. De az is igaz, hogy utóbbi időben én is többet használom a mobiltelefont, mert sok esetben olcsóbb, mint a vezetékes. Ma már csak azoknál a családoknál van vezetékes telefon, ahol az internethasználat miatt ez szükséges, és mindenki olyan készüléket vesz otthonra is, amely kijelzi a hívó nevét, számát, mert hozzászoktunk, hogy csak akkor válaszolunk, amikor kedvünk van hozzá. A mobiltelefonok elterjedésével sajnos nagyon sok utcai telefonfülkét is leszereltek, emiatt sokan panaszkodnak. Viszont több olyan esetről is beszámolt a sajtó, amikor a mobil életet mentett. Például amikor kirándulók eltévedtek az erdőben vagy egy síelő balesetet szenvedett."

Bandi, Egyesült Államok: „Kaliforniában most jött ki az új szabály a mobiltelefonok korlátozására autóvezetés közben. Megsértése esetén már első alkalommal 20 dollár (mintegy 4200 forint) pénzbírságot kell fizetni. Már oda jutottunk, hogy templomokban is figyelmeztetik a híveket, kapcsolják ki készülékeiket. Munkahelyen használható a mobil, de leginkább szünetben. Számomra a mobil nem létszükséglet, inkább csak utazásnál használjuk, itthon többet ér a nyugalom. A mobiltelefon elrontotta használóit, nem tudják, mikor, milyen körülmények között kellene használni és mikor nem. A mai generáció már nem tudna létezni nélküle, ezért aki feltalálna egy véglegesen fülbe ültethetőt, pár hónap alatt multimilliomos lenne."

Összeállította: Rimányi Z.

A floridai Miami és a kaliforniai Los Angeles lakói használják leginkább maroktelefonjaikat az Egyesült Államokban. Miami lakói átlag havi 298, azaz napi 9-10 mobiltelefon-beszélgetést bonyolítanak le, Los Angeles polgárai 260-szor használják havonta a pótolhatatlan eszközt. A három másik, mobilban legfecsegőbb város Detroit (Michigan állam), El Paso (Texas) és Las Vegas (Nevada). New York csak a 11. helyen található, havi 224 beszélgetéssel, Washington, a főváros pedig csak a 47-iken.
(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téma: zavargások Budapesten;

Tovább olvasom