Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mirandola a földrengés után

Olaszország. A május 20-i észak-olaszországi 5,9-es, pusztító erejű földrengés óta már csaknem négy hónap telt el, de még mindig sokan sátrakban laknak. Az epicentrumtól csupán 15 kilométerre lévő városkában, Mirandolában él egy magyar házaspár, aki a napokban készült fotókat küldött a helyszínről.
A hatóságok már felmérték, melyik épületek váltak lakhatatlanná. Így akiknek a lakása, háza nem életveszélyes, azok már visszaköltözhettek. A feleslegessé vált sátrakat folyamatosan bontják. Jelenleg Mirandolában körülbelül 1500-an élnek még sátrakban, míg korábban csaknem 15 ezren kényszerültek a sátortáborok egyikébe. Ez a város az epicentrum közvetlen közelében van, az egyik legtöbb kárt szenvedett település.

A nicki Szalai Károly és felesége, a szanyi származású Szalainé Nagy Dóra már évek óta él Mirandolában. Az asszony a kórházban ápoló, a férfi az építőiparban dolgozik, és van egy kislányuk is. Otthonukban szerencsére nem keletkezett kár, pedig a május 20-i rezgés után még mintegy egy hónapon keresztül naponta többször mozgott a föld a környéken, erős utórengések is voltak. A természeti katasztrófában többen meghaltak, több ezren átmenetileg fedél nélkülivé váltak.

Mirandolában a belváros még mindig le van zárva, ott van a legtöbb összeomlott épület. Boltok váltak használhatatlanná, műemlékekben keletkeztek súlyos károk. A lakóházak is romos képet mutatnak, nagy repedések láthatóak rajtuk, tetejük beomlott, tartószerkezetük sérült. Van amelyiket kívülről fagerendákkal igyekeztek megtámasztani, van amelyiket fémhuzalokkal fogtak össze.

A lezárt részekről készült képek tükrözik az állapotokat. Ezeket Szalainé Nagy Dóra küldte el szerkesztőségünkbe. Az is látszik, hogy sok munkahely költözött konténerekben, például több háziorvos is ilyen helyeken rendel. A kórházi feladatok többségének ellátáshoz pedig az olasz polgári védelem speciális sátrát állították fel. Az intézmények nagy része sem működik még, például az oktatási intézmények a helyreállítások, a javítások ütemében igyekeznek újra megnyitni kapuikat.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dánia, mint diákcélpont

A skandináv egyetemek tetszenek a magyaroknak, s az egyetemeknek is honfitársaink szorgalma. Tovább olvasom