Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Mint egy hólabda... - válság a világban

Nagyvilág. Üres házak, éttermek, kaszinók, síparadicsomok, turistalátványosságok, szokatlanul nagy árengedményekkel próbálkozó autókereskedők, a legolcsóbbat, a segélyből élők boltját kereső vevők – világszerte a spórolás a válasz a válság nadrágszíjmeghúzó tüneteire. Külföldi olvasóink azonban előnyökről, „átvészelésről" is írtak.

Mint nagyra nőtt hólabda, söpör át mindenen a válság. Egyik sokat mondó tünete, hogy  háború óta most először csökkent az élelmiszerfogyasztás a jóétvágyú olaszoknál.


Washington államban is igen nagy problémát okoztak az ingatlankereskedők, akik hitelben eladtak házakat olyan embereknek, akiknek a jövedelmük nem volt elég a részletek fizetésére. Nagyon-nagyon sok üres ház van most, amit nem tudnak eladni, mert akik benne laktak, sokkal többel tartoznak a házért, mint annak az értéke." – írta Antal Seattle-ből és hozzátette: a karácsonyi vásárlás se olyan, mint tavaly volt, sokkal inkább az olcsóbb dolgokat veszik az emberek. Az új autókkal kereskedők ezreket engednek az árból, de hiába, mert nehéz bankot találni, amelyik hitelt ad. Most már nagyon válogatósak e tekintetben. Leginkább az éttermeken látszik, hogy az emberek nem költik a pénzüket, de létszámleépítésekről is gyakran hallani a tengerentúlon.

Tengernyi álláskereső a tengerentúlon

– A téma sajnos nekem túl aktuális, sajnos tapasztalatból írhatok – írta Erika az USÁ-ból, ugyanis elvesztette állását két hónapja. „A szakmámban, egy szállodaláncnak dolgoztam, először ilyen emberevő, megráglak és kiköplek cégnek, sokszor napi tizennégy órákat, két heteket szabadnap nélkül, és nem pluszpénzért. De a magamé helyett más felháborító példákat mondok. Egyik vezetőnk nyolc éve dolgozott ennek a szállodaláncnak, egyik nap csak annyit mondtak neki: menjen ahova akar. Nem ajánlottak neki más posztot, pedig több száz szállója van cégnek. Három hónapig keresett állást, míg talált egy alacsonyabb szintűt öt órányira a lakásától. Másik elbocsátott vezetőnk masszázsállást pályázott meg; muszáj pénzt keresnie. Én két hónap alatt huszonhárom helyre küldtem el a jelentkezésemet. A baj az, hogy ha a képzettségemnél alacsonyabb szintű állást pályázok meg, az gyanús. Meg hogy is lenne esélyem, amikor itt most zár be egy hatalmas üzletlánc, több tízezer gyakorlott eladó lesz munkanélküli."

Olvasónk férje kaszinóban dolgozik, de azt se engedhetik meg már az emberek maguknak, hogy oda járjanak, így visszaesett a forgalom és azzal aranyosan a jövedelmek is. Több alkalmazott elvesztette az otthonát, mert nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. Erika szerint mivel nagy a munkanélküliség, a vállalatok monopolhelyzetben vannak, amit ki is használnak: akkor is a válságra hivatkozva fizetnek sokkal kisebb bért, mint akár egy éve, ha erre nem is lennének rászorulva.

Kiment a divatból a pénzspórolás?

– Emelkedett nálunk is a munkanélküliek száma, Kaliforniában az átlag nyolc százalék – írta Bandi a nyugati partról és magyarázatként megemlítette: azért is nehezebb munkát találni, mert a karácsonyi szezonra az üzletek kevesebb időszakos munkaerőt vettek föl. A sajtó az USÁ-ban is munkanélküliekkel, elszegényedett családokkal foglalkozik. A jótékonysági intézmények kérik az adományokat, főleg a gyerekeknek. „Az a jó itt, hogy akármilyenek a körülmények, mégis csak adakoznak az emberek. Pedig kiment a divatból a pénzspórolás, az új generáció csak azt hallja, hogy vásárolj, költsed a pénzt hitelből. Kalifornia – mint a legtöbb állam – pénzhiánnyal küzd, valószínűleg adóemelés jön, ami még rosszabbá teszi a dolgozók helyzetét. De örömhír is van: a benzin ára tovább csökken. Szerencsénkre a mi családunkban mindenki dolgozik, mi meg már régen megtanultuk, hogy spórolni is kell."

Betiltanák a „hitelre élni" reklámozását

A bankok a mai napig is hitelt hirdetnek Svájcban minden fedezet, előleg nélkül. Az a jelszó még most is: „Ma veszel, holnap fizetsz!". Pedig, ha nem tud fizetni a hitelfelvevő, az kár a banknak is, ezért sokan a „hitelre élni" szemlélet reklámozását is betiltanák. Minderről Stefán írt, aki azt is észrevette, hogy aki ügyes, az az elmúlt hetekben sokat kereshetett, spekulációval.

Ötezren egy pedellusi állásra

„Egymilliárd euróval fognak kevesebbet költeni az olaszok karácsonyi ajándékokra – hozzáértők szerint. Amit biztosan tudok, hogy egy Parmaban élő magyar kamionsofőr pár napja maradt munka nélkül, mivel cége egyre kevesebb megrendelést kapott. Egy másik itteni magyar férfi, aki hűtőkocsival élelmiszert szállít, már csak négy napot dolgozik hetente. Ez jó példa a helyzet bemutatására, mivel Olaszországban az áruk jelentős részét közúton szállítják, ebből is látszik, a cégek kevesebbet termelnek. Arról is olvastam, hogy a háború óta most először csökkent az élelmiszerfogyasztás. Az olaszokat ismerve ez szinte hihetetlen." – írta Anikó Parmából és hozzátette: egyre többen vásárolnak a korábban szinte csak külföldiek, kispénzű diákok és nyugdíjasok által látogatott élelmiszerdiszkontokban. Sőt, korábban ilyenkor már nem letett szabad szállást találni az évvégi ünnepekre a hegyekben, a síparadicsomokban, most még bőven lehet válogatni.

Sok vállalatnál várhatók Itáliában is elbocsátások, először ott is a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg. A legtöbb cégnél újabban nem engedélyezik a túlórát, s év vége előtt kötelezik a dolgozókat szabadságuk kivételére. Régebben sokan a megmaradt szabadságukat pénzre váltották, ezt már nem lehet. Olvasónk egyik ismerőse pedig megpályázta egy kisvárosi általános iskola pedellusi állását, de amikor közzétették a jelentkezők listáját, nem akart hinni a szemének: több mint ötezren próbálkoztak vele együtt. Az is a válság tünete, hogy egyre többen ajándékoznak helyi finomságokból összeállított élelmiszercsomagokat szeretteiknek. Az olaszok úgy vélik: korábban túl nagy volt a pazarlás, ha erre odafigyelnek, könnyebb lesz átvészelni a nehéz időszakot.

Kedélyborzoló osztrák fizetések

„A válság miatt Ausztriában az emberek rosszkedvűek és aggódnak. Tényleg sok a rossz hír. Az osztrák postától kilencezer munkatárs elbocsátását tervezik, a televízió is megválik ezer embertől. Egy kiállításon hallottam az osztrák nemzeti bank igazgatóját beszélni, azt mondta: rosszabb a válság mint gondoltuk, mint egy nagyra nőtt hólabda söpör mindenen át." – írta Katalin Bécsből, aki idegenvezetőktől azt hallotta, hogy az utolsó hónapokban reménytelenül kevés dolguk volt. Az emberek elhalasztják a bútorvásárlást, nem újítanak föl lakást és tudatosabban figyelik az élelmiszerárakat. Az osztrák fővárosban működik néhány szociális bolt, ahol a segélyekből élők vásárolhatnak; most ugrásszerűen megnőtt a forgalmuk. Ugyanakkor borzolja a kedélyeket, ha az emberek azt olvassák: a posta vezérigazgatója évi hétszázezer eurót keres és ez több mint az Egyesült Államok elnökének a fizetése. Nem értik az emberek Katalin szerint azt sem, hogy az adófizetők pénzéből mentik a bankokat és a bankvezérek mégis magas jutalmakat vesznek föl.

Koldulnak a német főnökök

– A turbókapitalizmus felfedte igazi arcát, mindenki láthatja eltorzult grimaszát – fogalmazott érzékletesen a Hamburgban élő Róbert. Úgy véli, arról van szó, hogy a piacgazdaság nagy szabadsága óriási veszteségeket okozott, ugyanis például jelzálog nélküli hitelekkel is kereskedtek pénzintézetek. Néhány mohó polgár is elvesztette megtakarított pénzét. A németek többsége arcátlannak tartja, hogy az államtól kérnek jóvátételt. „Nyereséget zsebrevágni, veszteséget államosítani?"

Koldulnak a főnökök – vezércikkeztek a német újságok. Nagy cégek vezetői ugyanis közösen jelentek meg a kancelláriahivatalban kezességért. A segítség egyik feltétele a vezetői fizetések ötszázezer euróban maximálása, de ez is a németországi ipari szakmunkások átlagfizetésének százszorosa. A megoldására más-más verziók látnak napvilágot, a szakszervezetek szerint az állami beruházások fokozása a varázsszó.

„Az általános válságnak előnye is van. Személyautót nagyobb engedménnyel tán még sosem lehetett venni. Sosem volt a ház tatarozása olcsóbb, mint manapság. A lakás tapétázására német kisiparos is jelentkezik; régebben csak lengyelt lehetett megfizetni. Az élelmiszer, különösen a citrusfélék, meg a háztartási cikkek ára csökkent. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tőzsdén most ajánlatos olyan részvényeket venni, amelyeknek felmegy az értéke, ha rendeződik a gazdasági helyzet."

Drága az áldozati bárány

Jordániában december elején tartják az egyik legjelentősebb muszlim ünnepet, az Eid Al Adha az áldozat ünnepe. A hagyomány szerint ezen a napon minden család feláldoz egy vagy több állatot, főleg birkát. Húsát elosztják a rokonok között, egy részét a nélkülöző szegényeknek adják. Viszont az elmúlt egy év energiaárainak növekedése megdrágította a takarmányt is, ezért az idén jóval drágább az élőállat, mint tavaly volt. Míg tavaly egy kifejlett 60 kilós birkát lehetett vásárolni 90 dínárért (mintegy 25 ezer forint), addig ma ezért az összegért csak egy 25 kilós fiatal bárányt adnak. Sok családnak így gondot okoz az áldozatnak szánt jószágok beszerzése (210 dínár, mintegy 60 ezer forint). Megoldásként hazai nevelésű bárányok helyett sokan olcsóbb, romániai, ausztrál, szíriai importot vásárolnak, ami állításuk szerint nem olyan jó ízű, mint a hazai, de azért az import bárány is jobb, mint a semmi. Minderről lapunknak Pápai Eszter írt Aqabából.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazília foci vb-re kész

Rio de Janeiroban, az új Maracana stadionban minden arra vall, hogy Brazília már most nagy… Tovább olvasom