Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megzavarodott a világ táplálkozása

Az olaszoknál a gyerekkori kóros elhízásról manapság sokat beszélnek, Amerikában attól tartanak, hogy a kövérek betegségeinek ellátás súlyos terheket ró az államra, ezért megtiltanák, hogy a gyorséttermekben a gyerekmenühöz játékfigurákat lehessen adni ajándékba. A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája az evészavarokkal kapcsolatos.
A kérdések:
– Az országban, ahol él, gyakori beszédtéma az evészavar?
– Főleg melyik fajtáját emlegetik? Melyik fajtája elterjedt?
– Tud szélsőségek példákról? Sikeres gyógyulásokról?
– A híres emberek étkezési szokásairól gyakran lehet olvasni?
– Elítélik az emberek vagy elfogadják az evészavarosakat? Megértik, hogy betegek?
– Milyen lehetőségei vannak az evészavarosaknak a gyógyulásra? Milyen segítségeket vehetnek igénybe?
– Érezhetők arra irányuló törekvések, hogy az evészavarok egyik okaként emlegetett „karcsúság dicséretét" visszafogják? (reklámok, hírességek, munkahelyi elvárások)


Anikó, Olaszország:

Az úgynevezett „evészavar" Olaszországban is gyakori beszédtéma. Az észak-olaszországi Parmaban pedig különösen sokat foglalkoznak vele, hiszen város a Food-valley (élelmiszervölgy) fővárosa, ahol több, világszerte ismert élelmiszeripari nagyvállalat működik. Ezért rendszeresen napirendre kerül az egészséges táplálkozás fontossága. Itt székel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) is.

A napokban éppen a gyerekkori kóros elhízás a téma, szakemberek keresik fel az iskolákat és tájékoztatják a diákokat, felhívják a figyelmet az elhízás veszélyére, illetve következményeire és adnak tanácsokat a megfelelő táplálkozáshoz. (Olaszország – Portugália és az Amerikai Egyesült Államok után – a harmadik helyen áll a gyerekkori kóros elhízás tekintetében, minden harmadik fiatal túlsúlyos.)

Szintén az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódik az az akció, amelynek keretében 8400 iskolában több mint 1 millió 340 ezer olasz diák kap tízóraira friss gyümölcsöt, zöldséget, ingyen. Több középiskolában a csokoládé, cukorka helyett gyümölcssaláta, alma, friss zöldség van az automatában.

Az újságokban szinte mindig találni különböző csodadiétákat, fogyókúrával kapcsolatos olvasói leveleket, több magazinban állandó rovata van a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereknek.

Az interneten több, az anorexiával, bulimiával, elhízással foglalkozó honlapot találtam, többek között a Facebookon is, ahol a különböző rendezvényekről, kiadványokról is tájékoztatják a téma iránt érdeklődőket, s tapasztalataikat is megoszthatják másokkal a problémával küzdők.

 Evészavarok és rokon kórképek
Anorexia: Kóros soványság, testképzavar. A beteg testesnek látja magát, holott már csontsovány. Tünete a hiperaktivitás, a beteg még zsírt akar égetni, holott már nincs rajta.
Bulimia: Rohamokban előtörő kényszerevés, egyszerre óriási mennyiségek elfogyasztása, amit hánytatás követ.
Elhízás: Jelentős, egészségügyi szövődményeket okozó túlsúly. A beteg gyakran trauma, depresszió miatt eszik túl sokat.
Adonisz komplexus: A férfi testi tökéletesítés megszállottsága; tünete lehet a hajbeültetés, a mellizom pótlása szilikonos implantátummal.
Izomdiszmorfia: A testépítő férfiak testképzavara, amikor már tele izmokkal, akkor is véznának látják magukat.
Orthorexia: Az egészséges életmódtól való függőség, a bio- és natúrtermékek mindenáron felhajtása, csak saját termesztésű alapanyagok fogyasztása. Az egészség hajszolása is betegség.
Testzsírfóbia: Kóros félelem attól, nehogy a test elzsírosodjon; túlzott diéta, testmozgás.


Bandi, Kaliforniából:

Az evészavarokkal kapcsolatban nálunk az utóbbi években nagy a változás. Nem nagyon régen meg anorexia, bulimia, volt a napi műsoron a sajtóban. Manapság a túlhízás miatt van az aggodalom.

A megváltozott életforma, a mozgástalanság, olcsó gyorsételek fogyasztása drasztikusan megváltoztatta Amerika népességet. A gyerekek nem mozognak eleget, szülők túlságosan fáradtak a szabadidejükben a mozgásra. Már fiatalkorúaknak szükségük van műtéti beavatkozásra, gyomorelszorításra, mivel halálra ennék magukat.

Szülők panaszkodnak, ha gyereküket sokat mozgatják az iskolában. Érdekes az, hogy életforma változás mire vezethet. Példának idézve az amerikai indiánok elhagytak a hagyományos ételeiket, így nagy részük túlhízott és nagy százalékuk cukorbetegségben szenved, meg a fiatalok is.

Már hallunk törvényjavaslatokról, hogy korlátozni kellene a gyorsvendéglők ételeit, mivel túlságosan hízlalnak. Itt a környékünkön már javasolták azt, hogy a McDonald ne adjon a gyerekmenühöz játékajándékot, a hízás miatt.

Az én kérdésem ezzel kapcsolatban az, hol van a szülő felelőssége? Otthon is lehet tápláló, nem hízlaló ételt készíteni, még fáradtan is.

Sokan izgulnak a törvényhozásban, mivel a rengeteg túlhízott személy, előbb-utóbb betegen állami támogatásra fognak szorulni. Sajnos itt az a felfogás, hogy az egyének nem felelősek tetteikért, mindig más bűnbakot keresnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprikák: mérhető a csípősségerősség

Olaszország. A világ egyik legcsípősebb paprikája, az Indiából származó Naga Morich vonzotta a… Tovább olvasom