Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Megfékezné a világ az utak bűnözőit

Nagyvilág - A tengerentúlon sűrűn fekszenek az utakon a forgalomlassító „rendőrök", az olaszoknál az ittas vezetőtől örökre elkobozzák autóját, Kaliforniában a fiatal sofőrök egyáltalán nem telefonálhatnak – szerte a világban számos módon igyekeznek megfékezni az utak bűnözőit.

Baleset után cserélik a gyerekülést

– Épp egy hónapja tiltott Kaliforniában is a vezetés közbeni telefonálás kihangosító vagy fülhallgató nélküli, sőt nem is SMS-ezhet mobilján a sofőr – írta Ildikó Los Angelesből, ahol tapasztalatai szerint rengeteg a koccanásos baleset. Autójukba tíz hónap alatt négyszer hajtottak bele, gyorshajtók vagy olyanok, akik nem tartották be a követési távolságot. Ennek olvasónk szerint az is oka, hogy a tengerentúlon a jogosítvány megszerzése túl könnyű. Viszont családi házas környéken, iskolák közelében negyven kilométeres sebességkorlátozást írnak elő, sűrűn helyeznek el fekvőrendőröket és nagyon ritkán látni olyan gyalogost, aki nem a kijelölt átkelőhelyen szalad át az autók között az úton.

Forgalmas utakon villogó pirossal gyorsítják a forgalmat, minden villanásra egy autós mehet át a jelzésen, ha ebben gyalogos nem akadályozza. Az is jellemző, hogy szigorúan veszik a gyerekülés használatát, olyannyira, hogy ha balesetezik az autó, mindenképp újra kell cserélni azt. Az autópályákon pedig számítógéppel vezérelt táblák vannak, amire különböző hasznos információkat írnak ki – ez is segíti a balesetmegelőzést Ildikó szerint.

Lassabb hajtás, kevesebb benzin

Szintén Kaliforniában élő olvasónk, Bandi szerint a legtöbb balesetet náluk is a gyorshajtás okozza, pedig ilyen esetben már az első bírság húsz dollár, ami a hozzá csatolt kezelési és egyéb költségekkel együtt már több mint száz dolláros költséget jelent. Olvasónk szerint a lassabb hajtás mégsem ezért kezd divattá válni, hanem mert az „égbe mennek" a benzinárak.

A svédeknél a legdrágább a közlekedési kihágás

– Eddig a leghatékonyabb módszert kontinensünkön Németországban láttam, ahol a rendőrség egyfolytában cirkál az autópályákon, a felsőbbrendű útvonalakon és ha valami gyanúsat látnak, azonnal igazoltatnak – írta Lali, aki Svédország él, ahol Európán belül a legszigorúbban, a legdrágább büntetik a közlekedési kihágásokat. „Na és a legfontosabb, hogy itt senki sem ússza meg. Nincs haver, rokon, testvér, sőt a miniszter se lehet kivétel. Nem is olyan régen a stockholmi rendőrfőnöktől vettél el a jogsiját, mert harmincöttel többel ment a megengedettnél. Ja és itt minden biztonsági berendezés megvan, lámpák, sorompók is."

Diszkóbuszok és ingyenkávé az olaszoknál

Olaszországban az ittas, a kábítószeres vezetők gépkocsiját egy új szabály szerint elkobozhatják, azaz nem csak átmenetileg foglalják le, ahogy korábban. Ha az autós vérében az alkoholszint meghaladja a másfél gramm/litert, a pénzbüntetés és a jogosítvány bevonása mellett a járművet az állam elveszi, s a bírósági ítéletet követően rendelkezhet vele: árverésre bocsáthatja, esetleg a rendfenntartó szerveknek adományozza. Ez az érték egyébként a háromszorosa az Olaszországban megengedettnek, a fél gramm/liter még nem számít ittas vezetésnek. Viszont az elkobzás több ezer eurónak megfelelő büntetés. Minderről ott élő olvasónk, Anikó számolt be. Azt is megírta, hogy Parmában a közlekedési balesetek megelőzését remélik a diszkóbuszoktól is, amelyek hétvégenként összeszedik a megyeszékhelyen és a környező településeken a fiatalokat, s érintik a környék összes szórakozóhelyét, estétől hajnalig. Emellett a diszkók előtt gyakran tartanak a hatóságok alkoholteszt-próbát. Ilyen szondát gyógyszertárban bárki vásárolhat, sőt, nemrég már egy kávézóban is látott eldobható alkoholszint-mérőt három euróért olvasónk.

– Az ünnepek előtt, a forgalmas nyári hétvégéken a kamionok nem közlekedhetnek az autópályákon, s ilyenkor mindig lépcsőzetes indulásra bíztatják a szakemberek az autósokat, remélve, hogy a nagyvárosokból nem egyszerre kel útra több tízezer ember. Tavaly nyáron volt egy szimpatikus kezdeményezés is: hétvégén minden éjjel ingyen ihattak kávét az autósok az autogrillekben – írta olvasónk az olasz balesetmegelőző akciókról.

A fiatalokkal szemben a legszigorúbbak

Több országban a fiatalokra, a kezdő vezetőkre vonatkozóan külön szabályokat is életbe léptettek. Bandi Kaliforniából írta, hogy ott a tizennyolc éven aluliaknak teljesen tiltott autóvezetés közben a telefonálás, még kihangosítóval, fülhallgatóval is. Anikó pedig arról számolt be, hogy az olaszoknál a friss jogosítvánnyal rendelkezők három évig nem léphetik túl a száz kilométer/órás sebességet az autósztrádán.
Újdonság Itáliában, hogy drogszondát is alkalmazhat az autósok ellenőrzésére a rendőrség. A nyálkahártyából vett mintából pár perc alatt kimutatható, ha a gépkocsivezető kábítószert fogyasztott. Ezért hatezer euró pénzbírsággal sújtható, de akár három hónapos szabadságvesztésre is ítélhető, s a jogosítványát bevonhatják egy évre.

(Bővebben: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai láz - kérdések külföldi olvasóinknak

A külföldi olvasóinknak címzett legújabb körkérdés. Tovább olvasom