Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Már ismerik a széchenyiseket Valenciában

Győr-Spanyolország. Ha hivatalos jelentkezésre se kap semmilyen választ az ember, az se meglepő – spanyol mentalitás. Ezen a magyar diák egy kicsit idegeskedik, de a győriek már jól kiismerik magukat Valenciában és neki is jó a hírük, mert a Széchenyi több hallgatóját fogadták már vendégként az ottani egyetemek.
– A diplomához két szakmai középfokú nyelvvizsgára van szükségem. Az angol már megvan, a spanyolt pedig könnyebb lesz úgy megszerezni, hogy fél éven keresztül nagyrészt ezen a nyelven beszélek – írta Valenciából Winkler Anna, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, aki két győri diáktársával együtt az Európai Unió ösztöndíjprogramjára, az Erasmus révén tanul Spanyolországban.

Pálmafák közt jókedvvel sétál az ember az egyetemre. Képünkön Winkler Anna.
Pálmafák közt jókedvvel sétál az ember az egyetemre. Képünkön Winkler Anna.


Megszokták a sokféleséget


Valencia tipikus spanyol tengerparti város, pálmafákkal, lüktető éjszakai élettel. Minden évben mintegy háromezer európai diák érkezik ide más országokból, így az lakosok megszokták és megszerették a különböző kultúrákból jött embereket.


„Két óriási egyetemen lehet tanulni, az Universidad Politécnica de Valencia a mérnökök számára nyújt végtelen lehetőségeket. Én közgazdászként az Universidad de Valencia közgazdasági fakultására járok, ahol leginkább marketinggel kapcsolatos tárgyakat vettem fel, angolul és spanyolul egyaránt. Az oktatók barátságosak, a csoport fele minden esetben külföldi, így hozzászoktak a különböző nézőpontokhoz, hozzászólásokhoz az előadásokon."

Jelenleg hárman vannak a Széchenyi István Egyetemről Valenciában. Sáfár Anita, Eizenberger Máté és Winkler Anna.
Jelenleg hárman vannak a Széchenyi István Egyetemről Valenciában. Sáfár Anita, Eizenberger Máté és Winkler Anna.

A spanyol is világnyelv


Az egyetemi campus területén minden van, amire egy hallgatónak szüksége lehet: kávézó, étterem, papírbolt, bank, fénymásolás, internetezési lehetőség, könyvtár, egyebek. Bár Valencia angol nyelvterületnek számít, a legtöbb ember nem beszél angolul a mindennapokban, sőt, még az erasmusos diákok között is a spanyol a közös nyelv többnyire.


„Mivel otthon is marketing szakirányos voltam, nem újdonság, hogy rengeteg a beadandó és a prezentáció egy félév során, de mivel itt inkább gyakorlati az oktatás, minden tárgyunkra négy-öt különböző témában kell írni. Pozitívum, hogy ezekhez információt könnyen kereshetünk, hiszen az egyetemen rengeteg olyan óriási adatbázishoz hozzájuthatunk, ami otthon még kevésbé ismert az oktatásban."


Albérlet a tengerparton


Nem messze a tengerparttól laknak albérletben a győriek, francia és olasz diákokkal együtt, így ott is angolul vagy spanyolul kell beszélniük, vagy „keveréknyelven". „Számunkra kicsit meglepő volt, de az ide érkező erasmusos diákok többsége legalább három-négy idegen nyelven beszél, nyitott az új kultúrákra, a különböző látásmódra. Mi is csak azt szoktuk meg nehezen, hogy az otthoni életritmusunkat két-három órával el kellett csúsztatni. Itt később kelnek az emberek, délután a szieszta alatt minden zárva van, mindenki pihen, majd este kezdődik az élet és csak tíz körül vacsoráznak, a bulik pedig sokszor reggelig tartanak."


A diákok is készülnek az előadásra


„A legszembetűnőbb különbség az emberek hozzáállásában rejlik: nyitottak, kedvesek, barátkozóak. Az itt élők többet mosolyognak, mint a magyarok. Mindez igaz az egyetemre is. Az oktatásra egy szót tudnék mondani: profi. A termek maximálisan felszereltek, az oktatók felkészültek, de ugyanezt várják el a hallgatóktól is. Mindig előre megkapjuk az előadások anyagát az egyetemi portálon, amit át is nézünk, mielőtt beülünk órára. Az oktatók folyamatosan és érthetően beszélnek angolul, segítőkészek és hallgatóbarátok."

(Több kép, cikk külföldről: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan érződik a világgazdasági válság hatása?

A külföldi magyar olvasóinknak feltett legfrissebb körkérdés a világ pénzügyi megrázkódtatásával… Tovább olvasom