Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Már csak múlt a kérek rá egy bélyeget KÉPEKKEL!

Németország - „Minden elmúlik egyszer, minden a végéhez ér." Miért jutott ez a dal eszembe? Mert az öröknek hitt Német Szövetségi Posta három éven belül bezárja a hagyományos postahivatalokat. Megszünteti a középkorból ránk öröklődött legősibb állami szolgáltatást.

A változás, az átalakulás kezdődött azzal, hogy a postaládák ürítését maszek vállalatokra bízták. Akkor még senki sem gondolta, hogy a fokozatos átépítés több évre fog szólni, melynek végén majd egy felismerhetetlenül átalakított új részvénytársaság fog állni.

Bélyegautomata Hamburgban. Fotó: Róbert/Hamburg
Bélyegautomata Hamburgban. Fotó: Róbert/Hamburg

Az első lépés: a „brífcentrumban" nem kerül helységnév a bélyegzőre


Az idegen cég által összegyűjtött levelek vagy egyéb küldemények többé nem a postára, hanem a külön e célra kijelölt központokba, úgynevezett „Briefzentrumba" kerültek, ahol a küldemények bélyegeit le is pecsételik. Ez a lépes a bélyeggyűjtőök körében nagy zendülést és felhördülést váltott ki, mert a bélyegzőről hiányzott a helység neve, ahol a küldeményt postára adták. Sajnáltam én is és hiánynak tekintem ma is, mert megszűnt vele egy évtizedeken át beidegződött szokás, kíváncsiskodás, hogy a küldeményt hol adták fel. Üdvözlőlapon véltem például fontosnak, mert igazolta, hogy a feladó tényleg járt a jelölt helyen. Ez volt az első lépés.

Levélgyűjtők új beosztásban

A posta szóvivője lényeges megtakarításról és költségcsökkentésről beszélt. A közönség nem sokat törődött vele. Nem érezte és nem tapasztalta kényelmének a csökkentését. A munkanélkülivé vált levélbegyűjtők vállalaton belül kaptak új beosztást. Nem bocsáthatták őket el, mert a posta ekkor még felségjoggal rendelkező állami hivatalnak számított, s az alkalmazottak tisztviselői jogot és rangot élveztek. Kitudja, azóta mi lett a sorsuk?

Bélyegautomata Németországban. Fotó: Róbert/Hamburgm
Bélyegautomata Németországban. Fotó: Róbert/Hamburg

A második lépés: postaládák ritkítása titokban


Egy-két év eltelte után, húsbavágóbb volt a leépítés következő aktusa. Egyik napról a másikra, tehát egy éjnek idején, kiritkították az egymástól ötszáz méter távolságban álló postaládákat. Titokban történt. Előre egy szó sem esett róla. A posta nagyon is jól tudta, hogy ezzel a lépéssel nem öregbíti ősi tekintélyét. Így is lett. Szerte a szövetség minden tartományában hallhatóan és hathatósan, tiltakoztak a polgárok. Több helyre, például öregek otthona és kórházak elé joggal, tehát bírósági döntéssel kiharcolták, több postaláda újbóli felállítását. Továbbá: a posta szolgáltatási színvonala csökkenését vélik benne látni. Szerintem is az.

Szinte nap nap után bosszúsan kell tapasztalni, hogy a ládák teltek s lógnak ki belőle a levelek. Nagyobb ünnepek idejekor óránként ürítik, mert az alkotmányban lefektetett levéltitok különben veszélyeztetve lenne. A polgárok szitkolódnak. Tűrhetetlen állapotnak tekintik, hogy így bánik velük a posta. Minden tiltakozás falra hányt borsó. A Német Posta befolyásolhatatlan intézmény. A mellét mégsem veri, hogy a postaládák kiritkításával ennyi és ennyi millió eurót takarított meg. De az is vitathatatlan, hogy a nyereség a fogyasztók rovására ment. A közönség nagyon zokon vette ezt az önkényeskedést. Véleménykutatók szerint a Posta népszerűsége súlyos csorbát kapott.

A harmadik lépés: bélyegárusító automaták

Ismét egy-két év eltelte után folytatódott a leépítés. Ezennel bélyegárusító automaták kerültek üzembe. A még fennálló postahivatalokban megszűnt a hagyományos jó szokás, többé nem tehetünk a kisasszony elé levelet, vagy egyéb küldeményt azon mondással: kérek rá egy bélyeget. Ilyen banális dolgot újabban az automaták vagy az imitt-amott már létező shopcenterek intéznek. Legyen ember a talpán, aki egyből megérti az készülékek működési elvét és szakszerűen tud velük bánni.

A Német Posta többféle bélyeget ír elő többféle küldeményre, többféle irányba. Mind-mind előre tudni kell, hogy milyen bélyeg kell például belföldi, külföldi vagy tengerentúli küldeményre. Ennek alapján kell a készüléket kezelni, ha automatából kívánunk bélyeget venni. Idősebb hölgyek s urak bizony tanácstalanul állnak, toporognak ott és esengve néznek jobbra-balra segítség után.

Negyedikre nem cipelik a csomagot

Újítás történt a csomagfelvétel és csomagközvetítés területén is. Ez amúgy is mostoha módon nyer kezelést. Nekem például a negyedik emeletre csak nagyritkán kézbesítenek csomagot. A postás folyton arra hivatkozik, hogy nem talál otthon, hogy csöngetésére nem nyitok ajtót. A valóság szerintem az, hogy trehány. A negyedik emeletre nehéz csomagot egyszerűen nem hajlandó cipelni.

Gyakori az ügyfelek panasza, a hosszú várakozási idő végett. Csomagfelvételt csupán egy alkalmazott végez és a pultja előtt gyakran hosszú-hosszú sor áll. A posta igazgatósága erre is talált orvoslást. A postahivatal udvarán nagy automatát állított üzembe. Ebből az ügyfél megkapja a kiértesített csomagot, valamint átnyújthatja, nyílásba tolhatja a feladásra szánt küldeményt. Fedetlen udvar! Esős, nedves időjárás esetében egy esernyő jó szolgálatot tehet. Eme újfajta csomagkezelés a gépesített posta büszkesége.

Automata a csomagfel- és átvételre. Némert példa. Fotó: Róbert/Hamburg
Automata a csomagfel- és átvételre. Német példa. Fotó: Róbert/Hamburg

A jövő: postahivatalból rendelő

Időközben a gépesített bélyegeladás és a gépesített csomagfelvétel üzembevétele alatt a felségjoggal rendelkező Német Postahivatalból privatizált Deutsche Post AG, Német Posta Nyrt. lett. Részvényeit a tőzsdén jegyzik, de jelenleg nem kellő szinten állnak. A zavartalan piacgazdasági üzletelést a múltból örökölt terhek és kötelességek nehezítik. Ezért mindent elkövetnek, hogy ezen terhektől megszabaduljanak. Így 2011-ig a még meglévő hétszázötven hagyományos postahivatalt is be fogják zárni. Némelyikből orvosi rendelő lesz. De az is előfordulhat, hogy posta marad szerződéses alapon.

Itt a közelben már létezik egy maszek posta, egyben internetcafe. Kicsit furcsa, hogy a tulajdonos török és a Német Postával áll üzleti kapcsolatban. 2011 után teljes mértékben majd ilyen és hasonló üzletek végzik a jelenlegi posta feladatát. Nála nincs kötött munkaidő. Az embert mindenkor kiszolgálja, ha jelen van. Buzgó és nagyon segítőkész. Szokatlan habitus, ha az unott állami tisztviselőkkel hasonlítjuk össze. Ha ezeket vesszük alapul, akkor a volt szolgáltatás színvonalának egyértelmű emeléséről beszélhetünk. Igaza lesz a nótának? „Minden december új májust ígér."

(Több hír külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malacok örökbefogadása – változatok a spórolásra

Győr-Moson-Sopron - Disznók „örökbefogadása", biotehenek „pártfogolása" – s ki… Tovább olvasom