Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Malacok örökbefogadása – változatok a spórolásra

Győr-Moson-Sopron - Disznók „örökbefogadása", biotehenek „pártfogolása" – s ki lehet még találni más bizarr elnevezéseket arra, hogy a vevők közvetlenül az állattartókkal vegyék fel a kapcsolatot. A lényeg, hogy ez mindkét fél számára előnyös megoldás lehet.
„Az olasz háziasszonyok is egyre inkább spórolni kénytelenek, az emelkedő élelmiszerárak miatt itt is meg kell gondolni, hol és mit vásárolnak. A leleményes itáliaiak a takarékoskodás egyre újabb formáit fedezik fel, s így akár harminc százalékot is megtakaríthatnak bevásárlásnál." – írta Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó és leveléből kiderült: az egyik ilyen, első hallásra furcsa újdonság attól a dél-olaszországi gazdától származik, aki a családokat disznó-örökbefogadásra buzdítja, akár on-line is. Havi 45 euróért (mintegy 11 ezer forint) bárki, bárhonnan adoptálhat malacot, s az összeget interneten is átutalhatja. Az állatot a gazda természetes körülmények között tartja, s a hízlalás tíz hónapja alatt bármikor meglátogathatja disznóját az örökbefogadó.

Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

A szokatlan megfogalmazás tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy család részletre megvesz egy egész disznót. Hasonló spanyolországi példa a biotehenek pártfogolása. Egy katalóniai biofarm adta először pártfogásba teheneit és a kapott összeget természetben fizeti vissza. Így jutott pénzhez a gazdálkodó, akinek nem volt elég tőkéje a modernizáláshoz. 1500 euróért (mintegy 375 ezer forint) kliensei pártfogásukba vehetnek egy-egy jószágot, ezért cserébe tejtermékeket, biojughurtot, sajtot szállít nekik. Az ötlet bevált, a pártfogóhoz internetes rendelés alapján kéthetenként szállítják az egészséges táplálékokat. A spanyoloknál a sertések pártfogolásának díja 900 euró (mintegy 225 ezer forint), amiért a pártfogó rendszeresen kap kolbász- és húsféléket, két év múlva sonkát is.

Az említett módszereket kezdeményezők példáját honfitársaik közül többen követték. Beválhatna-e nálunk? Melkovics György szerint – aki Győrújbaráton a saját anyakocái által ellett malacokat neveli – igen. Sőt, szerinte nálunk is volt hasonló megoldás, csak azt bértartásnak nevezték. Úgy véli, az is hasonlít a dél-európai példára, ahogy nála törzsvevői rendre húsvét, karácsony előtt vesznek disznót. A marketingfogással felérő olasz elnevezés azonban ennél valamivel többet takar, s a győrújbaráti gazda szerint nagyban megkönnyítené a magyar sertéstartók dolgát is.

– Jó lenne a városiaknak, mert olcsóbban jutnának biztonságos eredetű húsáruhoz és akár egyeztethetnének arról, mivel takarmányozzák a hízót. A gazdáknak azért lenne jó, mert nem kellene akkora befektetés a sertéstartáshoz, kisebb kockázattal, biztos piacra „termelnének" – fogalmazta meg Melkovics György, bár szerinte jobb lett volna, ha ilyesféle megoldás akkor jön szóba, amikor még többen foglalkoztak malacokkal. De talán ilyen konstrukcióban, megint többen belefognának tartásukba.

(További olasz megoldások spórolásra: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

Olvasóink írták

  • 1. Nyulas 2008. június 27. 18:45
    „Hogyan lehet "örökbefogadásnak" meg "pártfogásnak" nevezni, amikor a végén legyilkolják szerencsétlen állatot? Nem vagyok vegetáriánus, de a "háziállat-koncepció" és a vágásra tenyésztés ötvözése számomra kicsit ellentmondásos... A gyerekek is biztosan nagyon élvezni fogják, amikor majd a rendszeresen látogatott "családi kedvencet" egyszer csak feltálalják ebédre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosószercsapolás és az ingyenvíz háza

Parma - A fifikás taljánok a spórolás egyszerűen nagyszerű megoldásához adnak tippeket. Olcsóság… Tovább olvasom