Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyaros pizzafantázia

Az első pizzaiolo, aki világbajnokságon képviseli hazánkat, cikkünk alapján kapott kedvet ahhoz, hogy megmutassa: mi, magyarok sajátos ízekkel gazdagítjuk a kerek tésztát és a rákerülő szószt.

A 2010. februárban született cikk a vb-felkészülésről:

Pomázi Péter felkészülését Benke Laci bácsi segíti.

– A pizza-vb akrobatáiról és ízmestereiről beszámoló cikk olvasásakor kaptam kedvet a jelentkezéshez. Azt gondoltam a képeket nézve, hogy ilyet én is tudok készíteni, méghozzá különlegesen finomat. Az is eszembe ötlött, miért nincs magyar a mezőnyben. Mikor beneveztem, kiderült, a szervezők nem emlékeznek rá, hogy valaha is lett volna. Pedig az olaszok találmányához mi is hozzátettük méltán híres konyhánk tudását. Lehet, hogy a legjobb pizza az övék, de az alföldi népi hagyományvilág olyan ízzel gazdagíthatja, ami a taljánoknak nem jutna eszükbe – mondta el Pomázi Péter, aki szeretné, ha a verseny tucatnyi, a világ számos tájáról érkező bírája bemutatkozása nyomán hírét vinné a magyar gasztronómiának.

Megkereste a cikkünkben helyszíni élményeikről beszámoló olaszországi olvasóinkat, Giuseppe Barbierit és Sánta Anikót. A Parmába férjhez ment magyar asszony a benevezés adminisztrációjában segítette Pétert, aki így a klasszikus pizzák kategóriájában versenyezhet. A helyszínen dagasztja majd a tésztát és saját receptje alapján készíti el. Annyit elárult, az alap attól lesz meglepően ropogós, hogy öt olyan, pizzáknál nem megszokott alapanyagot is hozzátesz, ami sajátosan magyar. A feltétről még nem döntött, de a tervezett változatok között tojásos, lecsós, szalonnás, kecskesajtos, kacsamelles, libamájas szószok szerepelnek. Tavaly óta edz, azaz többféle recepttel próbálkozik. Szakmailag Benke László, az egyik legismertebb magyar mesterszakács segíti.

Pomázi Péter
Pomázi Péter

– Laci bácsi nekem azt mondta: azt becsüli bennem, hogy nemcsak a pénz érdekel, hanem az ambíció is vezet, hogy hazánk, konyhaművészetünk ismertségét növeljem. Én is azt gondolom, ha már pizzaszakács vagyok, erre kell kihasználjam a vb nyújtotta lehetőséget – szögezte le Pomázi Péter, és ezért készít a pizza mellé lángost is összehasonlításképp. Szerinte ez az olaszok eledelének magyar testvére, ahogy a görög rokon a pita. Tésztából egy kulacsot is készít, eredetije pedig népi öltözékének kiegészítője lesz. Nem számít díjra az első nekifutásra, de arra igen, hogy emlékezetes ízeket kóstoltathat a zsűrivel. A kíváncsiság is vezeti, tapasztalatokat akar szerezni, hogy jövőre több kategóriában is nevezhessen.

Pomázi Péter 15 éve szakács, tucatnyi pizzériában dolgozott már, így sokféle gyakorlati ismeretre tett szert tésztatémában. ˝Nem segédmunka a pizzaszakácsé, igazi kreativitást igénylő alkotás. A pizza roppant egészséges, elég csak az olívaolajra, a sajtra, a teljes kiőrlésű lisztre, a sok paradicsomra gondolni. S akkor már azt is megmondtuk, mitől jó egy pizza. Lehet ropogós és vékony, lehet vastag, omlósabb tésztája, az alapanyagok számítanak leginkább˝ – fogalmazta meg a szakács, aki a vb-részvétel költségeihez még támogatókat vár.

Olvasóink írták

  • 3. sazsu 2010. február 08. 16:56
    „Olaszországban sem minden pizza "napoletana"!!!!
    A világbajnokságona "pizza napoletana stg" egy kategória lesz a sok közül., a cikkben szereplő szakács pedig nem abban a kategóriában indul.
    Olaszországban azok az éttermek, pizzériák, ahol pizza napoletana stg készül, feltüntetik a márkajelet.
    Északon például alig-alig látni ilyen logót. És ez nem jelenti azt, hogy csak Nápolyban jó a pizza.
    Akárcsak a Tokaji Aszú, kiváló minőségű, de csak egy a sok közül.
    Éppen azért indítanak versenyeket a vb-n több kategóriában, hogy mindenki, olaszok és külföldiek is megmutathassák, mit tudnak!!”
  • 2. atom1978 2010. február 07. 22:00
    „Kedves libellula1980..Az első dolog-Az igaz hogy az Olasz kollégák meg kapták az egyik legnagyobb elismerést,amit kaphatnak Uniós elismerést nyert a Nápolyi pizza.És Olaszoknál a pizza rendőrség ezt szigorúan ellenőrzi is.A Második nem sgt!! Hanem STG DELLA SPECIALITÁ TRADICIONALE GARANTITA "PIZZA NAPOLETANA" És ez egy Külön kategória Pizza Vb-én,amit nem mellesleg mindig az OLasz Pizzaiolo Kollégák nyernek..A Harmadik- De ezeknek mi köze van a Classisus kategóriához,ez a kategória az a mikor a te általad kitalált receptedet kreatív munkád mutathatod be,a te Országot ízvilágát és a saját ízeidet a nagy közönség előtt!A negyedik-Az meg szerény személyem szerint,hogy egy ember a Pizza Vb ahol a szakma színe java eljön erre a nagy eseményre,és hogy kis országunkat úgy mond dicsőítse szerintem példa értékű...De nem vagyunk egyformák..Bianco Tigre”
  • 1. libellula1980 2010. február 07. 09:57
    „Ez a lecsós, szalonnás, libamájas pizza pont olyan, mint amilyen gulyást kaptam Svájcban Neuchetal környékén. Citromos tejszínes pulykamellelet találtam a tányéromon a megszokott gulyás helyett.... jó izű volt, de szerintem semmi köze sem volt a gulyáshoz....
    Ha már pizza említsük meg ezt is "NAPOLI - (04.02.2010)Un gioved? da ricordare per la <<Pizza Napoletana>>. Quella prodotta secondo la tradizione partenopea entra oggi ufficialmente nell´olimpo delle eccellenze alimentari europee. Il riconoscimento di specialit? tradizionale garantita (Sgt), protetta dall´Ue contro imitazioni e falsi, diventa infatti regolamento della Commissione europea."

    A nápolyi pizza hivatalos uniós elismerést nyert! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pár pillanat a lepelnél

Torinó. A világ legtöbbet vizsgált és elemzett, legvitatottabb ereklyéjét látni nem mindennapi… Tovább olvasom