Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Lyuk a győztesek szíve felett

Különleges formájú érmeket adnak át a győzteseknek az idei téli olimpián. Erről a sportjátékok rendezésére készülő Olaszországból írt ott élő olvasónk, Anikó.

„Az új olimpiai érmek tervezőjét az Olaszországban a társa dalmi élet színhelyének számító piazza (tér) ihlette meg. Az ér mek formája kerek, akárcsak az olimpiai öt karika egyike, de a közepe üres, s a »lyuk« a győztesek nyakában épp a szívük felett helyezkedik majd el, s ilymódon a szív dobogását, azaz az életet jelképezi. Olaszországban ma is a tereken zajlik minden fontos esemény.

Az olimpia, akárcsak egy színes tér, ahol sokféle nem zet polgárai találkoznak egymással, hogy részesei legyenek ennek a világraszóló eseménynek, ahol együtt él a múlt és a jelen, a ha gyományos és a modern, a városok és a hegyek. Az olimpia ér mek egyenként is egységet alkotnak: a szalagot nem varrják rá, hanem átbújtatva kötik rá. Összesen 1026 olimpiái érem készült, 342 arany, ugyanennyi ezüst és bronz. A paralimpiára 216 mindegyik fajtából.
Az ér mek átmérője 120, vastagsága 20 milliméter. Összesen 2 kilo méter hosszú Torino 2006 felirattal ellátott crepe dechin, azaz piros selyemszalagot használtak fel hozzá. Az összes érem súlya 1005 kilogramm. Az érmek elkészítésekor 2 kilogramm aranyat, 167 kiló ezüstöt és 704 kiló bronzot használtak fel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy brit rendőr Győrből

A brit rendőrség fiatal tagja megyénkben született, egy tősgyökeres győri családban Pohárnok… Tovább olvasom